Michel Butter tweede in Watford

18 May

Team Distance Runners

Posted by:

Foto: Karel Delvoye

WATFORD - In het Engelse Watford werd zaterdag een Grand Prix wedstrijd van de British Milers Club (BMC) gehouden. De BMC-races zijn een serie sterk bezette wedstrijden, die al jarenlang het grootste deel van de tijden op de Engelse ranglijsten leveren. TDR bezoekt regelmatig wedstrijden uit deze reeks; dit keer was de grootste TDR-delegatie ooit, veertien atleten, mee naar Engeland. Deze reis naar Watford kan als bijzonder succesvol bestempeld worden. Ondanks het koude en regenachtige weer, werden er negen persoonlijke records (pr’s) en twee podiumplaatsen behaald. Vooral op de 3000m voor mannen werden opvallende prestaties geleverd.

Dames

In de A-race 800m startten Machteld Mulder en Manon Kruiver. Mulder had zichzelf vooraf twee doelen gesteld: de overwinning behalen en haar beste seizoenstijd verbeteren. Haar eerste doel volbracht de TDR-atlete met verve; na een eerste ronde in 62 seconden liep ze overtuigend weg bij de rest van het veld en pakte met één seconde voorsprong de overwinning in 2.06.80. Deze tijd was weliswaar geen ‘seasonsbest’, maar de Wijdenese was toch tevreden. “Gezien de kou en de tegenstand kan ik niet anders dan tevreden zijn met deze prestatie. Mijn basisniveau ligt nu twee seconden hoger dan vorig jaar; als mijn uitschieter dan ook twee seconden harder is, komt mijn grote droom, het Nederlands Junioren Record, binnen bereik.”

Manon Kruiver maakt duidelijk een mindere periode door. Na een veel te snel eerste deel van de race, zakte ze aan het einde weg. Zij eindigde ruim boven haar pr, in een teleurstellende 2.13.93.

Raika Lenaarts kent een zeer sterke seizoensstart. In haar eerste 1500m van het seizoen snelde ze, vooral door een snelle slotronde (69 seconden), direct naar een pr: 4.25.40 “Vorig jaar was 4.25 een uitschieter en nu begin ik ermee, het lijkt er dus op dat ik ook dit jaar weer een stap gemaakt heb. Er zit dan ook zeker nog meer in!”

Op de langste afstand van vandaag, de 3000m, eindigde Margriet Berkhout als vierde in de A-race. In de race die werd gehaast op kilometers van 3.02, had de 17-jarige atlete de pech dat ze de sterkste was van de achtervolgende groep, die voor een iets behoudener aanvangstempo koos. “”Hierdoor moest ik een paar keer overnemen omdat het tempo anders terugzakte. Op het laatst heb ik ze er wel afgelopen, maar ik had naar mijn zin ook zelf de laatste 800m teveel verval. Ik had graag onder de 9.30 gelopen.” Toch betekende dit mooie pr (9.33.59) een negende plaats op de allertijdenranglijst bij de meisjes junioren A.

Mannen 1500m

Alle TDR’ers die op de 1500m aan de start stonden, tekenden voor een pr. Kristof van Malderen liep een zeer aanvallende wedstrijd. ‘Zwemmend’ tussen de uiteindelijke winnaar Tom Lancashire en de grote groep kende de TDR-atleet een voortvarende opening: 1.58 op 800m. Ondanks dat hij in de laatste ronde in de problemen kwam, hield Van Malderen goed stand. “Ik had graag de koppositie op de Belgische ranglijst overgenomen. Maar nu moet ik gewoon geduldig blijven, volgende week zijn er weer nieuwe kansen. Het seizoen is pas net begonnen.” Van Malderens eindtijd van 3.45.19 betekende een verbetering van zijn pr van 3.45.79 uit 2005.

Robin van der Linde toonde zich in de C-race een aanvallend loper en dit werd beloond met zijn tweede pr dit seizoen: 3.56.45.

A-junior Niels Verwer liet in dezelfde race zien dat er dit seizoen rekening met hem gehouden moet worden op het NK junioren. Inmiddels heeft hij zijn tijd uit 2007 al met acht seconden verbeterd, nu tot 3.58.48. Hij is hiermee alweer de achtste TDR-atleet onder de 4 minuten dit seizoen.

Mannen 3000m

De 3000m voor mannen was het onderdeel met de meeste TDR’ers aan de start: zeven stuks. De startlijst van de de A-race was indrukwekkend, met op papier vijf man met een pr onder de 8.00 minuten en nog eens zes man onder de 8.10. De vier TDR-mannen in deze serie wisten dus dat ze aan de bak moesten. “Toen we hoorden dat de haas rondjes 62.5 zou gaan lopen, was dat wel even slikken,” aldus Tom Wiggers. Toen de kruitdampen van het startschot net neergedaald waren, werd echter al snel duidelijk dat favoriet James Nolan bewust een gat liet tot de haas en de leider. De eerste kilometer van 2.42 was dan wel weer ideaal voor TDR’ers Wiggers en Schroër. “Toch zat ik iets te ver van achter, omdat ik een heel ander scenario had verwacht, gezien de startlijst. Gelukkig schreeuwde Guido dat ik alerter moest zijn en hierdoor kon ik echt meedoen in de kopgroep.” Ook Michel Butter toonde zich enigszins verrast door het wedstrijdverloop: “Ik was voorbereid op een keiharde race. Maar in de groep heb ik meegeholpen om het tempo hoog te houden, omdat ik graag onder de 8.00 wilde lopen.”

Zoals verwacht greep uiteindelijk Nolan (pr’s van 1.46 en 3.36) met een snelle slotronde de overwinning. Butter eiste de tweede plaats voor zich op; een uitstekende prestatie gezien het sterke deelnemersveld, en bovendien in een pr: 8.01.37.

De grootste verrassing kwam op naam van Tom Wiggers. Bij het ingaan van de laatste ronde deed de 20-jarige Wiggers nog volop mee in de strijd. “Het leek wel of ik toen pas besefte hoe goed het ging; ik zat aan het staartje bij al die sterke Engelsen, en dus vlak achter Michel.” Slechts twee seconden achter Butter passeert Wiggers uiteindelijk de meet en hij verpulvert hiermee zijn pr tot 8.03.19. “Ik wist dat ik een grote sprong had gemaakt, maar ik had niet gedacht dat zo’n tijd al in mijn bereik zou liggen.”

Routinier Martin Lauret, (zelf goed voor 7.54 en 28.09): “Al weken roep ik dat Tom dit in zich heeft; ik train met hem en met zijn basissnelheid van de 1500 meter en een uitstekend duurvermogen, wist ik dat dit erin zat voor hem. Hij moet een paar keer zulke races lopen en dan zal hij wennen aan het niveau.”

En juist dat is wat de marathonloper zelf in de race (eindtijd 8.20.50) niet had: “Dat bedoel ik nou juist, het is voor mij te lang geleden (zijn 7.54 dateert van 1999, red.), maar mijn doelen liggen nu elders.”

Ronald Schroër zorde ook voor een grote verrassing, hij verbeterde zijn pr tot 8.11.05. “In de tweede kilometer ging ik Tom nog even voorbij, dat was echt een goed moment voor ons beiden. Hierdoor verloor ik in de laatste 600m wel wat terrein, maar mijn eindtijd is natuurlijk fantastisch!”

In het naprogramma hadden TDR-atleten Pim Molenaar en Robert Ton onderling een boeiende strijd, die Molenaar in zijn voordeel besliste: 8.30.81 om 8.34.75.

Yennick Wolthuizen tekende voor het negende TDR-pr van de dag: 8.55.19.

Foto's staan op de FOTOGALERIJ