Raika Lenaarts wint opnieuw

25 May

Team Distance Runners

Posted by:

HENGELO/REHLINGEN/DUFFEL - Afgelopen zaterdag werden in binnen- en buitenland vele wedstrijden afgewerkt. Het baanseizoen komt nu echt op gang en de kaarten zijn geschud. Het is nog vroeg in het seizoen, maar de in vorm rakende atleten komen nu bovendrijven. De TDR-atleten namen op drie verschillende locaties deel aan wedstrijden. Bij de FBK-Games in eigen land was, door het wegvallen van het nationale programma, alleen Machteld Mulder van de partij. Kristof van Malderen startte in Rehlingen bij het baancircuit van Duitsland. In het Belgische Duffel nam een grote delegatie TDR-atleten deel, waaronder veel jeugdleden die zich klaarstoomden voor het NK junioren.

Hengelo

Bij de FBK Games was er op de 800m voor vrouwen vanwege het grote veld slechts één startplek beschikbaar voor een Nederlandse atlete. Logischerwijs ging deze plek naar de onbetwiste nummer één van dit moment, Yvonne Hak. Uiteindelijk mocht Machteld Mulder alsnog starten en kreeg daarmee een unieke kans voorgeschoteld. Race-director Ellen van Langen gaf Mulder op basis van haar seizoensstart, maar vooral gezien haar jonge leeftijd, het voordeel van de twijfel. Mulder: “Ontzettend gaaf dat ik de kans kreeg om in zo’n sterk veld te starten. Vooraf had ik ook veel vertrouwen in een goede wedstrijd, omdat de training van dinsdag uitwees dat het met mijn vorm wel goed zit. Ik wilde graag in de buurt van mijn pr komen”.

Direct na het startschot kozen zowel Yvonne Hak als Machteld Mulder voor een positie achterin het veld. Gezien de grootse concurrentie was dat voor beide atletes vrijwel logisch. Alleen daar waar Hak attent doorschoof, verloor Mulder al vroeg het contact met de groep. “Ik wist van te voren dat het hard zou gaan en had me daar goed op ingesteld. Toch vond ik het veel te snel gaan”, zegt Mulder. Het gevolg was dat Mulder een solo race diende af te werken. Ondanks dat, kwam zij uit op 2.05.83, wat haar tweede seizoenstijd betekende. “Het was een lastige wedstrijd voor me. Dit was een wedstrijd van heel hoog niveau en ik ben nu in ieder geval een ervaring rijker,” aldus Mulder.

Rehlingen

Bij het Pfingstsportfest startte Kristof van Malderen in de B-race 1500m. De TDR-atleet toonde de afgelopen tijd aan dat zijn vorm stijgende is. In zijn derde 1500m van het seizoen trof de Belg het ditmaal echter niet met de omstandigheden. De aangekondigde tempomaker bleek afwezig, waardoor er net als afgelopen woensdag in Koblenz geen strak tempo werd gevoerd. Na 800m werd er nog een doorkomst genoteerd van 2.01, maar daarna viel het tempo met een ronde van 64 seconden helemaal stil.

Van Malderen liep alert en plaatste 200m voor het einde een splijtende demarrage. Hij leek op de winst af te stevenen, maar werd uiteindelijk nipt tweede. De eindtijd van 3.46.40 was niet datgene waarvoor Van Malderen naar Rehlingen was gekomen, maar met name zijn slotronde en positie waren indrukwekend. “Deze race voelde goed aan. Ik ben in vorm en klaar voor de grote stap. Het is nu geduldig blijven en zoeken naar een geschikte wedstrijd”, aldus Van Malderen.

Duffel

In België kon TDR op de 800m vrouwen namens Raika Lenaarts een overwinning bijschrijven. Eerder deze week won zij een 800m in Koblenz en vandaag liep ze voor de vierde maal dit seizoen een persoonlijk record. Haar winnende tijd was 2.08.05. In de wedstrijd schoof ze na 500m op het juiste moment naar de vierde plaats. Op het rechte stuk richting de finish wist zij vervolgens overtuigend bij haar concurrenten weg te lopen. Lenaarts: “Wat een macht had ik in mijn benen. Ik liep puur om de overwinning. Volgende week in Neerpelt wil ik mijn pr aanscherpen op de 1500m.”

Op de 400m ging de overwinning naar Bjorn Blauwhof. De TDR-atleet noteerde een persoonlijk record van 49.14 en toont hiermee aan klaar te zijn voor het NK junioren aankomend weekend in Groningen. “Daar moet ik met series en finales drie keer lopen. In tegenstelling tot vorig jaar bekijk ik de races nu stap voor stap en hoop in de finale te stunten”. In dezelfde race kwam Boyd Declerq in zijn eerste wedstrijd van het seizoen tot 51.26.

Junioren

Door de overige medaillekandidaten voor het NK junioren werd ook naar behoren gepresteerd. Niels Verwer testte zijn snelheid op de 800m. De Egmonder won zijn serie met een pr van 1.57.59.

Ook Almeeder Leon Koch is klaar voor het NK. Op de 1500m liep Koch een pr van 4.04.21 en met name zijn sterke laatste 300m zijn hoopgevend voor volgende week.
Alwin Groen aast, na drie maal een vierde plaats, op een medaille. Met een tijd van 9.07.17 op de 3000m lijkt hij net op tijd de stijgende lijn te pakken te hebben.

Bij de meiden junioren kijken Diana Spaargaren en Lisanne Wever, op respectievelijk de 800m en 3000m, ook gretig vooruit naar het NK. Spaargaren eindigde als derde in de B-race en passeerde de finish op slechts één spike. Zij werd vroeg in de wedstrijd door een concurrente op haar hak getrapt. Toch wist Spaargaren tot een tijd van 2.18.32 te komen.
Lisanne Wever debuteerde op de 3000m en deed dit met verve. Haar eindtijd was 10.39.47.