PR regen in Heusden

21 July

Team Distance Runners

Posted by:

HEUSDEN - De Nacht van de Aletiek in Heusden (België) is uitgegroeid tot een begrip in binnen- en buitenland en behoort tot de twintig beste atletiekmeetings van de wereld. De bijzondere ambiance, de snelle MONDO-baan en het enthousiaste publiek zorgen ervoor dat de TDR-atleten deze meeting ook elk jaar weer met rood omcirkelen in hun agenda. Een aantal atleten bereidde zich rondom het atletenhuis in Castricum voor op deze wedstrijd, terwijl de kern van de groep het wedstrijdseizoen onderbrak voor een hoogtestage in Sankt Moritz. De weken van intensieve training bleken duidelijk hun vruchten afgeworpen te hebben: in totaal werden meer dan tien persoonlijke records (pr's) bijgeschreven, waar TDR zich met name op de 5000m sterk profileerde.

800m

A-juniores Rianne Breedijk en Diana Spaargaren kwamen tot verdienstelijke tijden van respectievelijk 2.20.73 en 2.15.81; na een aanvallende races bleven de atletes niet ver verwijderd van hun persoonlijk record.

Bij de mannen liepen slechts twee TDR-atleten de 800 meter. Paul Boon, dit jaar bezig met een sterk baanseizoen, trof een ideale serie. De TDR-atleet koos een positie achterin het veld, maar had niet de macht om de voor hem kenmerkende opmars in te zetten en kwam zo tot 1.53.68. Ook Bouke Onstenk trof op papier een ideale serie, want met zijn beste seizoenstijd was hij een van de langzaamste en hoopte hierdoor meegezogen te worden naar een snelle tijd. De praktijk bleek echter anders; mede door een snelle eerste 200m belandde de boomlange atleet direct achter de haas en kwam hierdoor na 500m op kop te lopen. "En dat was iets te vroeg met deze wind." Onstenk zakte het laatste stuk wat terug in het veld en finishte boven de 1.50.

1500m

In de B-race 1500m dames stonden drie TDR-atletes aan de start: Raika Lenaarts, Margriet Berkhout en Manon Kruiver. Lenaarts en Kruiver hadden iets goed te maken na een slecht NK-optreden, terwijl de jonge Berkhout vooraf aasde op een pr: "De enige afstand waarop ik dit jaar nog geen pr heb gelopen." Met name Lenaarts en Berkhout liepen een uitstekende wedstrijd. Zij bouwden hun race goed op en haalden in de derde ronde de wellicht iets te hard gestarte Kruiver bij. Met nog 200m te gaan maakte Lenaarts zich klaar voor haar eindschot, met de jonge Berkhout nog steeds in haar kielzog. Berkhout: "Helaas voor mij had Raika vandaag ook met dit tempo een sterke ‘jump'". Beide dames finishten een fractie boven hun persoonlijke record, in respectievelijk 4.23.20 en 4.24.55. Lenaarts: "Mijn positie ten opzichte van mijn concurrentes geeft me zeker vertrouwen. Ik heb zin in de komende wedstrijden." Manon Kruiver was teleurgesteld over haar 4.30.26. Coach Guido Hartensveld: "Manon heeft een fantastische trainingsstage gedraaid. Ze startte vandaag iets te hard en bovendien blijkt dat haar prestaties na een hoogtestage pas na twee of drie weken tot uiting komen."

Het trio junioren jongens leverde fantastisch werk op de 1500m, door allen hun persoonlijke record te verbeteren. Niels Verwer kwam tot een indrukwekkende 3.54.96 en staat hiermee tweede op de seizoensranglijst bij de A-junioren. Wesley Pauel, die zijn voorseizoen in het water zag vallen door een enkelblessure, is met zijn persoonlijk record van 4.00.70 weer helemaal terug. "Die 4.00 breek ik dit seizoen zeker nog!" B-junior  Leon Koch hield zich goed staande in het veld en na een rustige start was met name zijn laatste 300m van 46 seconden indrukwekkend. Ook hij nadert de 4.00-grens met zijn tijd van 4.01.68.

Kristof van Malderen was ingedeeld in de C-race, maar had gezien zijn prestaties dit seizoen wellicht een betere race verdiend in zijn thuisland. "Vooral het feit dat de laatste 24 uur nog allerlei mensen doorschoven naar de B-race, terwijl dat voor mij niet mogelijk was, frusteerde me behoorlijk." Het valt te prijzen dat de 25-jarige Bakkummer zijn woede in een goede prestatie wist om te zetten. Van Malderen won zijn race op overtuigende wijze in een keurige 3.45.45. "Ik realiseerde me maar al te goed dat het moeilijk klagen achteraf is, als je slecht loopt." Hartensveld: "Groot compliment voor Kristof; ik zie positieve veranderingen bij hem. Presteren moet hij toch echt met zijn benen, je ziet in dit geval dat hij dat ook echt beseft, dat dat in zijn gedrag tot uiting komt. Bovendien was afgelopen week niet gemakkelijk voor hem, want hij heeft meer op de massagebank en in het zwembad gelegen, dan dat hij heeft kunnen hardlopen."  Van Malderen gaat de komende wedstrijden nog op jacht naar een snelle chrono.

5000m

Op de laatste en langste afstand van de avond zorgden de TDR-atleten voor spektakel. Zeven pr's konden opgetekend worden, en de top van de nationale ranglijst werd behoorlijk overhoop gehaald. Michel Butter is nu ranglijstaanvoerder met een ijzersterke 13.37.60. Butter was vooraf getergd om iets moois te laten zien; zijn prestaties bij eerdere baanwedstrijden dit seizoen bleven achter bij wat hij op de weg en in het veld heeft laten zien en dat zat hem duidelijk niet lekker. "Met het begeleidingsteam en met de jongens om me heen zijn we daar de afgelopen weken heel goed mee aan de slag gegaan. Daar heb ik veel van geleerd. Het belangrijkste is dat ik de stijgende lijn weer te pakken heb. Ik ben vooral blij dat het er nu op de baan ook uitkomt. Dat is ook nodig, want ik weet dat ik een snelle 5000m nodig heb om op de 10.000m op Europees niveau een woordje mee te kunnen spreken, voordat ik de overstap maak naar de marathon." De Beverwijker schoof bovendien door naar de veertiende plaats op de Nederlandse allertijdenranglijst, voor bekende namen als Luc Krotwaar en Greg van Hest.

Het TDR-team was vooral ontroerd door de prestatie van de 37-jarige Martin Lauret, die naar 13.42.24 liep. Tijdens de race jutten Butter en Lauret elkaar op, en met name het feit dat Lauret na tien jaar en veel blessureleed zijn pr verbeterde, maakte veel emotie los. Direct na de finish vloog hij zijn maatjes Butter en Schröer in de armen en toen bleek het pas tot hem door te dringen. Toen hij even later coach Guido Hartensveld zag, werd het hem even te veel en vloeiden de tranen. "Het is onbeschrijfelijk dat ik dit mag meemaken. Ik heb het ongelooflijk naar mijn zin bij TDR en we hebben net weer zo'n mooie stage gehad met de jongens en het begleidingsteam."Ronald Schröer zat ook in deze snelle serie en wist de schade na zijn iets te snelle start uitstekend te beperken. Met zijn 14.09.47 was de jonge marathonloper dan ook tevreden. Tom Wiggers wist zijn serie op overtuigende wijze te winnen. De 20-jarige student Geneeskunde verpulverde zijn pr met maar liefst 21 seconden, tot 14.07.89. Wiggers heeft zijn zinnen gezet op de EK onder 23 jaar in Kaunas in 2009, waarvoor naar verwachting de limiet 14.10 zal zijn. Hij laat zien met vertrouwen te kunnen gaan toewerken naar dit evenement. Op de nationale ranglijst komt de TDR'er met stip binnen op de vijfde plaats, achter zijn ploegmaten Butter, Lauret, Schröer en de Limburger Patrick Stitzinger.

Pim Molenaar en Robert Ton vochten niet voor de eerste keer dit seizoen een onderling duel uit. Beide atleten maakten in Sankt Moritz hun eerste trainingsstage met TDR mee, en maakten dit seizoen al een goede progressie door. Molenaar besliste met een indrukwekkende eindsprint dit onderlinge duel in zijn voordeel. Met 14.26.87 haalde hij bijna twintig seconden van zijn pr af. Ton verpulverde ook zijn pr en dook ook onder de 14.30: 14.28.04. Hij zal zich wat meer op de weg gaan richten, omdat Hartensveld daar veel mogelijkheden voor hem ziet. ‘Good olds' Pip Tesselaar en Christian de Lie kwamen ook tot uitstekende prestaties. De Lie wist zijn vier jaar oude pr zelfs te verbeteren. Ook junior Alwin Groen liep een pr: 15.23.67.