Vuurwerk TDR in jubilieumeditie Egmond Halve Marathon

08 January

Team Distance Runners

Posted by:

EGMOND AAN ZEE - Hard zand, wind in de rug en sterke mannen. De 40e editie van de PWN Egmond Halve Marathon had alles in zich voor snelle eindtijden. Ruim een uur na het weerklinken van het startsein kon Dawit Wolde organisator Le Champion dan ook verblijden met een parcoursrecord. Breed lachend draaide de Ethiopiër de Egmondse boulevard op, in een recordtijd van één uur en 46 seconden. Ook bij de Nederlanders ging het snel. Michel Butter en Khalid Choukoud jutten elkaar op naar toptijden. Na een felle eindsprint bleef Choukoud zijn landgenoot een fractie voor. Beiden noteerden 1.03.13. Butter bewees hiermee over een uitstekend basisniveau te beschikken.

Een tussenstop tussen twee trainingsstages. Zo zou je het weekend Egmond aan Zee voor Michel Butter kunnen noemen. De marathonloper was pas teruggekeerd van een drieweekse trainingsstage in Kenia en reist aankomende woensdag weer af naar het loopmekka. In Egmond toonde hij aan die eerste helft uitstekend verteerd te hebben.

Wind in de rug

Op het strand wist Butter zich samen met Khalid Choukoud en debutant Jesper van der Wielen los te maken van de overige Nederlanders. Het ging hard. Nu de lopers de wind bij uitzondering eens in de rug hadden, werd er flink tempo gemaakt. Butter en Choukoud afwisselend op kop, met Van der Wielen aan het vinkentouw. "Op het strand heb ik het tempo bewust hoog gehouden," verklaarde Butter. "Ik heb ervoor gekozen mijn eigen tempo te voeren. En ik moet zeggen, het zat beter met de snelheid dan ik had gedacht."

Al na 28.50 passeren de eerste drie Nederlanders het 10-kilometerpunt. Wanneer ze omkeren in Bakkum en hun weg vervolgen door het duin, wordt het pittig voor Butter. "De terugweg was zwaar. Zeker toen Jesper op 17km het tempo nog eens opvoerde." Op karakter weet de Castricummer zijn concurrenten bij te houden. Wanneer de laatste kilometer zich aandient, perst hij er nog een versnelling uit. "Wanneer ik de Bloedweg zie kan ik altijd wat extra's leveren. Ook nu." In een spannende eindsprint stormen Butter en Choukoud op de eindstreep af. Butter delft nipt het onderspit, maar finisht in een prachtig persoonlijk record op een prima zevende plaats (1.03.13). "Super om hier een persoonlijk record te noteren," reageert hij. "Het is een heel mooie wedstrijd geweest, met een mooie strijd tussen de Nederlanders." Aankomende woensdag vervolgt Butter in Kenia zijn weg richting de marathon van Boston.

Schröer sterk

Achter Butter leverde ook Ronald Schröer een zeer sterke prestatie. De Bakkummer finishte als zesde Nederlander en was daarbij sneller dan ooit: 1.04.33. Op het strand voerde Schröer een strak tempo en wist hij zijn concurrenten af te lossen. " ‘Als ik vandaag goed wil lopen, moet ik er hard inknallen en meegaan.' Met die gedachte ben ik de wedstrijd ingegaan. En dat heeft prima uitgepakt," verklaarde Schröer zijn keuze. Na op het strand een gat te hebben geslagen, wist de TDR-atleet zijn voorsprong in de duinen verder uit te bouwen. Met een 13e plaats behaalde de marathonloper een prima klassering. Komend voorjaar laat Schröer de klassieke afstand aan zich voorbij gaan en zal hij zich richten op de 10.000m. "Die EK is toch echt een droom voor me".

Rens Dekkers en Edwin de Vries waren lange tijd aan elkaar gewaagd. Beiden leverden een topprestatie door in de top-25 te finishen. Dekkers ging al eens vaker met de voorsten mee in Egmond, maar het was verrassend dat ook debutant De Vries het tempo wist bij te benen. "Het was zó zwaar op het strand," ging Castricummer De Vries zijn actie na. " ‘Dit hou ik nooit vol! ‘ dacht ik. Maar met elke kilometer die voorbij ging, begon ik me beter te voelen. Aan het eind van het strand liep ik gelijk op met Koen Raymaekers. Dat gaf een geweldige kick. Ik heb ervan genoten."

Droomdebuut De Vries

Ook Dekkers gaf toe het zwaar te hebben gehad. "Het ging zo ongelooflijk hard op het strand. We liepen de eerste 10 kilometer in 29.45! Op de terugweg werd het vervolgens een tactisch spel." In dat spel toonde Dekkers zich de sterkste van zijn groep. In 1.06.13 kwam hij als 19e (achtste Nederlander) over de eindstreep. "Super om hier zo te kunnen finishen. In de laatste 400 meter wist ik nog flink door te versnellen en veel mannen in te halen. Het was een topeditie," genoot Dekkers zichtbaar. Niet veel later volgde De Vries. Met een eindtijd van 1.06.24 en een positie als 11e Nederlander kon hij zich geen beter debuut wensen.

Christian de Lie finishte op een 39e positie in 1.08.25. Daarmee liep hij zich net bij de eerste twintig Nederlanders. "Ik ben lang geblesseerd geweest, maar heb de afgelopen maand weer goede trainingen kunnen draaien. Ik ben dan ook tevreden met de wedstrijd die ik vandaag heb neer kunnen zetten." Pip Tesselaar wist nipt binnen de 1.10 te blijven: 1.09.50. "Pittige wedstrijd vandaag. Ik zat vaak in een te snelle groep, waardoor ik me terug moest  laten zakken. Maar toch een mastersrecord hier," aldus Tesselaar, die een clubrecord (av Hera) noteerde bij de masters 40.

Ilse Pol beter dan ooit

Bij de dames kwam Ilse Pol sterk uit de voeten. Pol wist met een krachtige eindsprint Heleen Plaatzer voor te blijven en zo als eerste TDR-atlete te eindigen in het sterk bezette damesveld. "Het was lange tijd een tactische strijd, met veel wisseltempo's," vertelt Pol. "Op het strand ging Miranda Boonstra eraf, daarna ging het tussen mij, Andrea (Deelstra, red.) en Heleen (Plaatzer, red.)." Pol weet prima stand te houden in die tactische strijd. Wanneer de slotfase nadert, neemt ze overtuigend de leiding. " ‘Dit ga ik gewoon winnen! ‘ dacht ik. En zo geschiedde." Pol finisht in een sterke eindtijd van 1.13.27 op de zesde plaats. De atlete probeert zich dit voorjaar te kwalificeren voor het Europees Kampioenschap Atletiek op de 10.000m. "Een prima wedstrijd. Ilse staat er beter ooit dan voor," oordeelde trainer Guido Hartensveld.

Helen Hofstede, recent aangesloten bij TDR, maakte in Egmond haar debuut op de halve marathon. Dat ging haar goed af, getuige haar 11e plaats (vijfde Nederlandse) in 1.16.11. "Het was een mooi debuut. Tot 10km ging het zelfs prima. Daarna werd het zwaar, maar ik kon het tempo goed vasthouden." Hofstede is specialiste op de 3000m steeple en zal zich komende zomer opnieuw op dat onderdeel richten. De afgelopen weken trainde ze met het TDR-team op hoogte in Iten (Kenia). Inge de Jong bereikte de meet na 1.17.43 op een 15e plaats (achtste Nederlandse). "Het eerste deel ging heel lekker, het tweede viel me zwaar."

Hartensveld: ‘opvallend snelle editie'

"Een opvallend snelle en sterk bezette editie," blikte TDR-coach Guido Hartensveld terug. "Snel over de hele breedte. Met een parcoursrecord, maar ook een heleboel snelle Nederlanders. Ga maar eens na hoeveel er hier onder de 1.06 duiken. Zeven man." Ook over zijn atleten van het Team Distance Runners was Hartensveld zeer te spreken. "De TDR top-10 allertijden op de halve marathon is op drie plaatsen overhoop gegooid. Er is dus erg hard gelopen vandaag. Michel en Ilse staan er prima voor. Daarnaast heb ik vandaag mooie prestaties gezien van Ronald en Rens. En vergeet niet het debuut van Edwin de Vries: je entree maken in 1.06 laag."