Eindelijk succes voor Kristof van Malderen

27 July

Team Distance Runners

Posted by:

OORDEGEM - Hij heeft er lang op moeten wachten, maar eindelijk was het dan raak. Kristof van Malderen verbeterde dit weekend zijn persoonlijk record op de 1500 meter in het Belgische Oordegem met bijna 4 seconden naar 3.41.30.

De 25-jarige "TDR-Belg" geldt volgens insiders al jaren als een atleet met veel fysieke mogelijkheden. Incidenteel waren er prestaties die blijk gaven van zijn talent. Zo waren met name zijn tiende plaats op de EK <23 jaar in Erfurt 2005 en zijn 7.59 op de 3000m vorig seizoen al prestaties van formaat. De echte progressie en met name een constant prestatieniveau leken echter tot op heden te ontbreken.

Dit jaar lijkt daar dan eindelijk verandering in gekomen. De Bakkummer heeft in de 1500 meter eindelijk de afstand gevonden die voor hem het meest geschikt is. Bovendien was ?Oordegem' alweer zijn achtste 1500 meter van het seizoen, waarbij vrijwel alle optredens gingen rond de 3.45/3.46.

"Daarnaast zaten daar een aantal overwinningen bij en moet ik zeggen dat het me af en toe niet meezat met de weersomstandigheden en de serie-indelingen. Gelukkig ben ik daar nu vanaf".

Van Malderen heeft een duidelijke verklaring voor zijn progressie: "Ten eerste is mijn priv?/ werk/ sport combinatie nu veel beter in balans dan in mijn periode als profatleet. Ten tweede heb ik nu eindelijk de afstand gevonden die bij me past. Guido heeft me overtuigd van mijn mogelijkheden op de 1500 en ik ben veelzijdiger gaan trainen. Deze afstand voelt echt als mijn ?Final Destination'; hierop moet het gebeuren in mijn carri?re. Uiteraard heb ik natuurlijk ontzettend veel baat bij de groep; we houden elkaar scherp en we geven elkaar vooral veel inspiratie. Neem nou die Lauret vorige week, dat heeft me echt kracht gegeven. Zo hebben we minstens zes atleten die dromen van het EK in Barcelona. En ten slotte natuurlijk Guido; dat is een coach die me structuur geeft en me af en toe hard aanpakt. En al vind ik dat niet altijd leuk, ik heb dat wel nodig".

Ook in de B-race waren er opvallende prestaties. Tom Wiggers won met overmacht zijn serie in een nieuw persoonlijk record van 3.45.25. Ook Michel Butter kwam met 3.48.01 tot een pr, maar kwam niet ongeschonden uit de strijd. Butter liep tijdens de race een kuitblessure op. "Na Heusden had ik al wat spierpijn in mijn kuiten. Bij de het inlopen had ik daar geen last meer van, maar bij mijn eerste sprintje op spikes op de harde Mondobaan kreeg ik plotseling een trekkend gevoel in mij rechterkuit. Tijdens de race kreeg ik in de eerste bocht een pijnscheut. Ik kon wel doorlopen, maar was er met mijn hoofd niet meer bij. Ik hoop dat het meevalt". De ernst van de blessure zal de komende dagen duidelijk worden.

Bij de dames kreeg alleen Raika Lenaarts een startplek in de A race. Lenaarts greep haar kans en doorbrak de 4.20-barri?re: 4.19.24 "Vorig jaar maakte ik al 6,5 seconde progressie op de 1500 meter en dit jaar haal ik er weer 6,5 seconde af: daar ben ik echt trots op. Bovendien sta ik nu in de top 30 van de Europese ranglijst voor beloften (red: atleten onder 23 jaar).

Manon Kruiver en Margriet Berkhout startten in de B-Race. Zij waren op papier de snelsten en bovendien bleek er geen haas voor handen. Na een langzame eerste 800 meter in 2.26 was het eerst Berkhout die het tempo opschroefde en daarna Manon Kruiver die het met een laatste ronde van 67 seconden afmaakte. Voor Kruiver betekende de winst en haar tijd van 4.25.96 vooral een opsteker. "Ik heb het goede gevoel weer terug. Over twee weken in Ninove loop ik mijn pr!" Berkhout baalde van haar 4.28.44. "Wat een rotserie! Hiervoor was ik niet gekomen!"

Bouke Onstenk liep een sterke 800 meter en was na Arnoud Okken, samen met Hugo de Haan, de tweede Nederlander van de avond. Zijn 1.49.19 betekende zijn tweede tijd ooit. "Die 1.48 gaat er komen de komende weken", aldus Onstenk. Tjerk Conijn liep met 1.55.84 zijn eerste wedstrijd van het seizoen.

Vlak voor middennacht waren er nog sterke optredens op de 3000 meter van Robert Ton (8.28.72) en Alwin Groen, die met 8.55.04 een ruim persoonlijk record liep.