Beloften laten zich zien in Breda

18 January

Team Distance Runners

Posted by:


BREDA - Zondag vond de veertigste editie van de Mastboscross plaats, sinds een jaar weer terug bij haar oorspronkelijke parcours in het Bredase bos. Een week na de Egmond Halve Marathon ontbrak de TDR-top aan de start om een te grote belasting te voorkomen. Overall had deze wedstrijd een matige bezetting, maar voor TDR kwamen er mooie prestaties op naam van aanstormende talenten.

Manon Kruiver behaalde een eenvoudige overwinning bij de korte cross voor vrouwen. De 21-jarige atlete had geen geduchte concurrentie en won met een halve minuut voorsprong op de nummer twee, Esther Vermue en de kort daarop volgende Elli Frank. "Volgens mij heb ik niet eens zo heel goed gelopen vandaag. Vanaf de start liep ik al niet lekker, maar door mijn ruime voorsprong hoefde ik niet te forceren," aldus Kruiver. "Maar het blijft leuk om te winnen!"

A-juniore Margriet Berkhout besloot de concurrentie bij de senioren op te zoeken. Na een succesvol EK cross in Brussel, kent de atlete nu een trainingsperiode. Berkhout bouwde de 7600m lange wedstrijd rustig op en keek daardoor in de beginfase op tegen een grote achterstand. Uiteindelijk zou ze, na heel wat plekken te zijn doorgeschoven, eindigen op een mooie zevende plaats achter de Belgische winnares Mimi Belete en snelste Nederlandse Sabine van de Reijt (zesde). De 18-jarige atlete volgde op ruim een halve minuut op thuisloopster Van de Reijt, maar wist in de slotronde nog wel de teruggevallen Andrea Deelstra te passeren.

Wellicht de beste TDR-prestatie van de dag en zeker de meest verrassende, was de podiumplaats van Wesley Pauel bij de korte cross. De A-junior koos bewust voor een uitstapje naar de korte cross voor senioren en zorgde samen met zijn tegenstanders voor de meest spectaculaire finish in het Mastbos. Nadat de TDR-atleet het gat met de kopgroep had gedicht, stoof hij samen met thuisfavoriet Johan de Koning, Marokkaan Abderafii Rokti en HAC'er Gijs Jacobs door de laatste bocht richting de finish. Good-old Johan de Koning trok in de sprint aan het langste eind. Na de Sylvestercross en de Warandeloop behaalde hij opnieuw een knappe overwinning. Rokti passeerde als tweede de finish en met een opvallend kleine achterstand volgde Pauel als derde."Het ging ongelooflijk lekker. Nadat ik een gat van zeker 80 meter overbrugd had, heb ik brutaal de kop gepakt. Mijn benen voelden goed vandaag. Ik vond het zeker een prachtige wedstrijd!"

Minder tevreden was trainingsmaatje Niels Verwer, die na een slechte start al snel achter de feiten aan liep. "Dat was balen. Dit mag natuurlijk niet, maar na die slechte start liep ik alleen nog tegen mezelf te knokken," aldus de atletenhuisbewoner. Verwer eindigde na de race over 2800 meter op de tiende plaats.

De enige TDR-loper op de lange cross voor senioren was Alwin Groen. De 19-jarige Burgerbrugger kan terugkijken op een goed opgebouwde wedstrijd. Hij eindigde sterk op de veertiende plaats met een achterstand van een kleine drie minuten op Guus Janssen, die met een zesde plaats de beste Nederlander was over de 10.900m lange cross.