Gretige TDR-atleten nog steeds sterk

10 August

Team Distance Runners

Posted by:

NINOVE - Bijna de voltallige baanploeg van TDR vertrok afgelopen zaterdag naar Ninove (België) voor de jaarlijkse Memorial Rasschaert. Voor de meeste TDR-atleten is augustus de laatste maand van een vier maanden lang intensief baanseizoen en voor een aantal was Ninove zelfs de laatste wedstrijd voor de rustperiode. Een opvallend grote groep van meer dan twintig atleten kwam in de breedte goed voor de dag met vele individuele uitschieters. Diverse atleten wisten zo aan het einde van het seizoen hun persoonlijke records nog aan te scherpen.

Op de 800 meter dames kon Raika Lenaarts wederom een pr laten optekenen met een tijd van 2.07.23. Na een rommelige eerste 200 meter in de A-serie miste Lenaarts de aansluiting met de kopgroep, zodat ze kwam te "zwemmen" tussen twee groepen. Zodoende moest ze tussen 200 en 600 meter solo de oversteek maken naar de kopgroep. Het laatste stuk kon ze nog mensen inhalen die uit de kopgroep teruggevallen waren en zo een indukwekkende race afsluiten als zesde.A-juniore Diana Spaargaren wist te imponeren met winst in de B-serie in een tijd van 2.13.18. Deze tijd betekende een verbetering van haar p.r. met ruim twee seconden.

Bij de mannen 800m is Tjerk Conijn bezig om nog wat van zijn seizoen te maken. Geplaagd door blessures was hij nog bijna niet aan wedstrijden toe gekomen. Zijn tijd van 1.54.07 betekende een verbetering van zijn beste seizoensprestatie met ruim een seconde.

1500 meter: pr's Verwer en Mulder

Machteld Mulder maakte voor de tweede keer dit seizoen een uitstapje naar de 1500 meter. De onervarenheid op deze afstand was zichtbaar, maar daarom was haar optreden des te indrukwekkender. Mulder: "Ik kon het tempo niet zo goed inschatten en daarom wist ik niet zo goed of ik met de kopgroep mee moest gaan. Uiteindelijk moest ik daardoor veel alleen doen". Mulder doorbrak de 4.20 barrière met een tijd van 4.19.98 en werd daarmee vierde in de A-serie. Vlak erachter liep Manon Kruiver ook naar een persoonlijk record: "Eindelijk! Maar eigenlijk had ik er meer af willen lopen. Ik voel dat er nog meer in zit." In de B-serie benaderde Lisanne Wever haar p.r. tot op een tiende met een tijd van 4.46.94.

Bij de mannen 1500m liet Kristof van Malderen zien dat hij in vele opzichten gegroeid is het laatste jaar. Hij stond enigszins vermoeid aan de start door het drukke wedstrijdschema met veel reizen, maar wist toch grote constantheid aan de dag te leggen in zijn thuisland met een tweede tijd ooit. De Memorial Rasschaert was een mooie gelegenheid om zich te meten met zijn Belgische concurrenten als Kim Ruell en Geoffrey Marrion. "Eerlijk gezegd vond ik vandaag een goede klassering belangrijker dan een goede tijd. Het gaat toch ook een beetje om de prestige", aldus een lachende Van Malderen. Coach Hartensveld vult aan: "Eén van de doelen was om er in mindere wedstrijden toch te staan. Daarin is Kristof goed gegroeid de afgelopen periode." Met een laatste ronde in 57 seconden eindigde Van Malderen in een tijd van 3.43.00.

Bouke Onstenk trof het niet met zijn serie. Voor de B-serie was geen haas beschikbaar en zodoende werden de eerste twee ronden te traag afgelegd. Onstenk trok het spel nog aardig op de wagen met een derde ronde van 58 seconden, maar moest dit enigszins bekopen op de laatste 300 meter. Hij werd uiteindelijk nog tweede in de serie met een tijd van 3.50.84.

A-junior Niels Verwer kwam naar Ninove met één missie: ranglijstaanvoerder worden. Na zijn daverende pr van 3.54.96 in Heusden zou hij daar nog minstens 1,5 seconde onder moeten duiken. In een strakke wedstrijd kon hij overtuigend mee komen en zag hij zijn missie slagen. De Egmonder finishte in een tijd van 3.52.09, ruim onder de tijden van zijn concurrenten in Nederland. Verwer weet zich in korte tijd op te werken tot een juniorentopper. Waar hij vorig jaar anoniem nog slechts een tijd van 4.06 achter zijn naam had staan, maakt hij dit jaar veertien seconden progressie, pakt hij zilver op het NK en is hij inmiddels dus ranglijstaanvoerder. Pim Molenaar kwam in dezelfde serie als Verwer duidelijk tekort. Met een tijd van 3.58.10 wist hij wel weer onder de vier minuten te duiken.

In de D-serie vochten Almeerders Leon Koch en Wesley Pauel een onderling duel uit. Bij gebrek aan een haas deed Pauel veel kopwerk, maar door een sterk laatste stuk wist Koch als een duveltje uit een doosje toch de winst naar zich toe te trekken. De tijden waren respectievelijk 4.01.76 en 4.02.57.

5000 meter: zeldzame nederlaag Butter

In de A-race 5000 meter werd TDR vertegenwoordigd door Michel Butter en Tom Wiggers. Daar waar Butter koos voor een aanvallende strategie, startte Wiggers wat voorzichtiger. Toen Butter het moeilijk kreeg en moest lossen uit de kopgroep zat het groepje Wiggers hem al snel op de hielen. Op twee ronden voor het einde werd Butter ingehaald en hij kon niet meer aanpikken bij de ontketende Wiggers. Zo verloor de meervoudig Nederlands kampioen na een eerdere nederlaag in Koblenz van Schroër en Lauret, opnieuw van een teamgenoot. "Ik wist dat als ik een stapje minder was, dat Tom me al snel achterop zou komen. Ik heb na Oordegem wat klachten gehad en moest vier dagen alternatief trainen, maar ik dacht dat ik het allemaal weer goed op de rit had. De race viel me tegen, ik moest eigenlijk vanaf het begin harken om aansluiting te houden. Als ik dan toch moet verliezen, dan maar van een teamgenoot," aldus de Beverwijker. Wiggers daarentegen was zeer tevreden over zijn wedstrijd: "Het was precies het scenario dat we tevoren besproken hadden; ik was relatief rustig gestart en kon perfect doorschuiven. Ik heb het gevoel dat ik de 5000 meter steeds beter onder de knie krijg." De Bakkummer finishte in een tijd van 14.01.94, goed voor onder andere een zestiende plaats op de Europese onder 23 ranglijst. Op de nationale ranglijst pakt hij een plekje terug op zijn huisgenoot Ronald Schröer.

Vlak voor middernacht sprintten Pip Tesselaar en Christian de Lie nog om de zege in de B-serie 5000m. Met een laatste 200 meter in 28 seconden werd deze serie een prooi voor Tesselaar. De tijden van Tesselaar en De Lie waren respectievelijk 14.55.16 en 14.56.18.