Butter en Lauret samen op podium NK 10km

10 February

Team Distance Runners

Posted by:

    SCHOORL - Het Nederlands Kampioenschap 10km op de weg werd dit jaar voor de vierde en laatste keer gehouden in Schoorl. De formule van dit NK slaat aan, gezien de zeer grote belangstelling van  Nederlands beste langeafstandsatleten. De weersvoorspellingen waren veelbelovend voor dit weekeinde en kwamen helemaal uit. Het was zonnig, tien graden en windstil; snelle tijden lagen in het verschiet. Van TDR stonden twintig atleten aan de start van de tien kilometer. Negen van de startende atleten waren de dag voor de wedstrijd teruggekomen uit het Zuid-Afrikaanse Dullstroom, de anderen hadden zich voorbereid in Nederland. Junioren Wesley Pauel en Margriet Berkhout grepen respectievelijk het zilver (jongens) en goud (meisjes) bij de junioren. Michel Butter en Martin Lauret, die mee waren op trainingsstage naar Zuid-Afrika, zorgden voor spektakel door beiden op het podium te eindigen bij de mannen senioren. Hiermee deed TDR wat er van haar verwacht werd: pieken op de belangrijke momenten.

Dames
De Nederlandse titel bij de dames ging naar Hilda Kibet in een fenomenale tijd van 31.01 minuten. Bij afwezigheid van Selma Borst en Barbara Zutt waren de kansen op het podium bij de dames voor TDR vooraf al verkeken. Snelste TDR-atlete werd juniore Margriet Berkhout, die met haar tijd van 36.28 uiteraard de titel greep bij de A-junioren. “Het was mijn eerste tien kilometer en ik vond het lang, maar wel gaaf! Ik hoopte op een tijd in de 37 minuten, maar Guido zei al dat als ik slim zou lopen, ik veel sneller zou zijn.” Met haar goede opbouw werd Berkhout tiende overall. 

De 20-jarige Esther Schipper verpulverde haar persoonlijk record (pr) tot 37.01 en finishte als twaalfde op het NK. Coach Guido Hartensveld: “Esther wordt hier echt beloond na hard werken; het is goed dat zij zich hier zo laat zien.” Schipper: “Ik ga de komende jaren echt voor de langere afstanden. Het trainingskamp in Zuid-Afrika vond ik supermooi.” Manon Kruiver presteerde teleurstellend met een zestiende plaats op het NK in 37.50 minuten. Hartensveld wijst twee oorzaken aan voor dit optreden van Kruiver: “Manon heeft tijdens de hoogtestage in Dullstroom prima getraind. Net als na de hoogtestage in Sankt Moritz (in 2006, red.) was ze ook direct erna slecht, maar in de weken daarna zette de progressie in. Ik voorspel dan ook een veel betere Manon op het NK cross. De tweede reden is denk ik dat ze zich in de eerste kilometer van 3.10 heeft opgeblazen."
Raika Lenaarts liep een anonieme wedstrijd en finishte in een tijd van 38.12 minuten.

Mannen
Vooraf werd een drietal mannen als favoriet voor de Nederlandse titel beschouwd. Ten eerste Limburger Patrick Stitzinger, welke de laatste tijd goed op dreef is en drie weken geleden nog een overwinning boekte op Kamiel Maase. Diezelfde Maase, de tweede favoriet, meldde zich de dag voor de wedstrijd af. TDR-atleet Michel Butter zou met deze twee mannen om de overwinning gaan strijden, zo was de verwachting. De TDR-atleet was teleurgesteld over de afzegging van Maase: “Met Maase erbij heeft een titel meer glans.” In zijn strijdplan had Butter duidelijk besloten om overtuigend te winnen. Hartensveld: “Michel heeft al op verschillende manieren gewonnen, maar voor vandaag was dominant lopen en winnen het doel. Hij is weer een stuk sterker geworden tijdens de hoogtestage en heeft echt een stap gemaakt ten opzichte van ‘Soest’ (Sylvestercross, red.). Het klinkt misschien raar maar in Soest en Egmond was Michel echt niet zo goed als dat het misschien leek. Omdat hij nu een stap heeft gezet hebben we gekozen voor een aanvallende race.” Butter: “Ik wilde op een overtuigende manier winnen.” 

De wedstrijd kende een wat rommelig eerste deel. Bij het opgaan van het schelpenpad (na vier kilometer) plaatst Butter samen met de sterk lopende Greg van Hest de eerste forse versnelling. Hierdoor ontstonden er twee groepjes van drie man, met in de eerste groep voorop naast Butter Patrick Stitzinger en de Belg Krijn van Koolwijk. Vlak daarachter vormden Van Hest, TDR-atleet Martin Lauret en Belg Guy Fays de tweede groep. Dit betekende echter niet de definitieve beslissing in de race, want onder impulsen van Van Hest vormde zich al snel weer een zestal, dat op 14.37 halverwege doorkwam. Iets verder, na zo’n zes kilometer, legt Butter de rest van de groep zijn wil op met een tweede versnelling. “Ik ken het parcours heel goed en ik wilde de race vroeg beslissen, voor het zeven kilometerpunt, waar de heuvel in het parcours begint,” aldus de Beverwijker. Op dat moment slaat de TDR’er een gaatje met zijn twee grootste belagers, Stitzinger en Van Koolwijk.  Door een goede samenwerking van het tweetal blijft de spanning in de race behouden. Butter houdt echter  stand en pakt de Nederlandse titel in een nieuw pr van 28.48. “Ik voelde me heel sterk. vanaf het begin af aan heb ik op kop gelopen en dus dominant gelopen, wat ik mij als doel gesteld had. Daarnaast vond ik het een uitdaging om de wedstrijd vroeg te beslissen en niet tot de eindsprint te wachten. Vanaf het zes kilometerpunt was ik goed gefocust op het harde tempo en had ik er vertrouwen in dat Patrick niet meer terug zou komen. De laatste 500m heb ik lekker genoten van het vele publiek dat was toegestroomd.”

Het TDR-feest werd gecompleteerd door kersverse TDR-atleet Martin Lauret, die de bronzen plak voor zich opeiste. Lauret: “Het was een ongelooflijk gave wedstrijd; ik loop hier een pr op de weg (29.13 minuten) en de bronzen plak maakt het compleet. Ik ben erg blij met mijn keuze voor TDR. We zijn pas net begonnen, maar ik voel me al helemaal op mijn plek.”

De zesde plek op het NK werd verrassend bezet door TDR’er Tom Wiggers. De 20-jarige Wiggers leverde een ijzersterk optreden af en dook voor het eerste onder de magische grens van dertig minuten met een dik pr van 29.59 minuten. “In de laatste week in Zuid-Afrika hebben we enorm naar de wedstrijd toegeleefd. Guido had ons gevraagd om voorspellingen te doen over de top 10 op het NK. Dat leverde veel discussie op, maar daardoor kwamen we wel goed in de stemming. Ik vind het ook echt gaaf dat Michel en mijn kamergenoot Martin zo goed presteren, we hebben veel samen getraind. Een goede teamspirit doet dus veel!”

Een van de tempomakers in de openingsfase was TDR-atleet Ronald Schröer, die de eerste kilometer zo’n twintig meter voor de grote groep uitliep. Schröer was redelijk tevreden met zijn 30.34 en twaalfde plek op het Nederlands Kampioenschap. “Ik had mezelf iets hoger gezet in de voorspellingen, maar ik moet niet vergeten dat ik flink ziek ben geweest begin januari.”

Vijfde TDR-atleet in de top 15 was Yennick Wolthuizen. Zijn 30.58 kan gezien worden als één van de beste prestaties van het team. Een indrukwekkende ‘negative split’ met het tweede deel in 15.10 leverde hem een pr op van ruim anderhalve (!) minuut. “Gekkenhuis, zo’n hap eraf!”  

Rens Dekkers liep geen lekkere wedstrijd en stelde teleur. “Vanaf het begin af aan liep het stroef, maar voor mij geldt wellicht hetzelfde als voor Manon. Qua training heb ik een prima stage gehad en de vormgroei gaat de komende weken komen. Voor mij begint nu de marathontraining en daar heb ik superveel zin in.”
Routiniers Peter Res en Christian de Lie konden met tijden van respectievelijk 31.27 en 32.01 tevreden zijn met hun optreden.

Junioren jongens
Voor TDR was in de categorie jongens junioren de tweede, vierde en vijfde plek weggelegd. De zilveren medaille was voor Wesley Pauel, die achter de verwachte winnaar, Abdi Nageeye, naar 31.39 minuten snelde. “Ik heb de afgelopen maand in het TDR Atletenhuis gewoond en daar kwam ik heerlijk tot rust. Ik voel dat ik in vorm ben en dus klaar voor het NK cross.” Alwin Groen miste het podium op één seconde. Met 32.01 liep hij echter wel een ruim pr en kon daarom tevreden terugkijken op zijn race. “Ik heb het goed opgebouwd. Vóór mij zag ik Vito (de uiteindelijke nummer drie, red.) even wandelen en dus dacht ik hem nog te gaan pakken. Jammer genoeg voor mij kon hij zich herpakken.” Niels Verwer werd knap vijfde en liep een dik pr van 32.35minuten.   Foto's staan op de FOTOGALERIJ
De foto's van Zuid-Afrika staan op www.sportwereld.nu