TDR met grote groep bij nieuwe wedstrijd in Zandvoort

30 March

Team Distance Runners

Posted by:


ZANDVOORT – De Runnersworld Zandvoort Circuit Run kende vandaag een geslaagde eerste editie.  Organisator Le Champion had het plan al jaren: een wedstrijd met start en finish op het autoracecircuit van Zandvoort. Het parcours van totaal twaalf kilometer voerde de lopers verder over het strand, de boulevard en door het centrum van de kustplaats. In deze eerste editie werd de bescheiden doelstelling van 3000 deelnemers ruimschoots  overtroffen met meer dan 9000 deelnemers. Het evenement kan gezien worden als een ‘dagje uit voor het hele gezin’, met naast de wedstrijdloop, ook wedstrijden voor jeugd, bedrijven en een aparte ‘ladiesrun’.Omdat Le Champion partner is van Team Distance Runners was een grote TDR-delegatie vandaag aanwezig in de wedstrijdloop. Het volledige TDR-jeugdplan deed mee in de jeugdloop. 

De atleten van TDR kregen de opdracht mee deze wedstrijd vooral als training te zien. Coach Guido Hartensveld licht toe: “Wij wilden hier graag bij zijn, maar vandaag was meedoen belangrijker dan winnen. Gezien de periode, de overgang van winter naar zomer, paste voor de meeste atleten een goede trainingsprikkel hier beter. Twaalf kilometer volle bak is dan wat teveel van het goede. Uiteraard heb ik geprobeerd er voor iedereen een mooie opdracht van te maken.”

Mannen

De zwaarste opdracht kreeg marathonloper Rens Dekkers: een duurloop van 25km voorafgaand aan de start van de wedstrijd. Rond Dekkers werd in de wedstrijd zelf een groep geformeerd die de opdracht kreeg niet harder te starten dan 3.20’/km, om daarna het tempo geleidelijk op te voeren. Het was een spectaculair gezicht om de groep van maar liefst veertien atleten, uiteraard allemaal gestoken in hetzelfde NIKE-tenue, over het circuit en later over het strand te zien lopen op enkele honderden meters van de kopgroep. De afspraak was dat tot negen kilometer wedstrijd er nog minimaal acht TDR’ers bij elkaar moesten zitten. Daarna mochten de atleten voluit versnellen tot de finish. 

Dit gebeurde ook: exact op het negen kilometerpunt explodeerde de groep onder aanjagen van Kristof van Malderen, met in zijn kielzog Tom Wiggers. Met een spectaculaire kilometer van 2.47 werd de ene na de andere loper ingehaald door het tweetal. Daarachter liepen Ronald Schröer, Martin Lauret, Dekkers en de ingehouden lopende Michel Butter ook een kilometer onder de drie minuten. Lauret: “Echt niet normaal hoe hard die gasten wegsprongen, het leek wel een eindsprint van drie kilometer!” Wiggers en Van Malderen liepen de laatste drie kilometer beiden onder de 8.30 minuten, maar laatstgenoemde  toonde zich uiteindelijk de snelste in deze onderlinge TDR-strijd en rukte zelfs op tot de vijfde plaats overall. Van Malderen: “Dit geeft me toch een beetje een dubbel gevoel, want als we twee kilometer eerder los hadden gemogen, dan had ik nog ver kunnen komen vandaag.” Wiggers, die zesde werd: “Vanaf ‘negen’ was het gewoon volle bak: dat vond ik echt gaaf.”  

Op twintig seconden volgde het trio Schröer, Butter en Lauret, dat de laatste drie kilometer dus ook onder de 8.50 wist af te leggen. Beverwijker Michel Butter, als publiekstrekker in deze wedstrijd binnen gehaald, was de enige die niet los mocht gaan. “Maar ik heb zeker wel genoten, hoor! Ik heb net een week rust gehad en wist me goed in te houden vandaag. Ik heb lekker in de groep meegelopen en ga me vanaf nu richten op de baantrainingen.” Dekkers liep zijn twaalf kilometer in 39.01, precies zoals gepland: iets sneller dan de beoogde marathonsnelheid. Hij sprak dan ook van een geslaagde test.
Vandaag maakten ook twee atleten hun debuut in het TDR-tenue: Pim Molenaar en Robert Ton hebben zich afgelopen week aangesloten bij het hardloperscollectief. Molenaar: “Vandaag was goed te zien waarom ik contact met TDR heb gezocht: om in zo’n sterke groep te kunnen trainen.”

Dames

Nationaal crosskampioene bij de junioren Margriet Berkhout liet zien over de nodige aanleg te beschikken voor de lange afstand. Na de eerste zes kilometer met trainingsmaatje Esther Schipper gelopen te hebben, wist ze ontspannen door te versnellen in de tweede helft van de wedstrijd met de laatste vier kilometer in precies veertien minuten. De 17-jarige atlete bereikte hiermee de derde plaats. Berkhout: “Vooraf vreesde ik de afstand een beetje, maar het bleek geen enkel probleem. Op deze manier had ik voor mijn gevoel nog wel een paar kilometer door kunnen lopen.” Schipper finishte in 48.38 als zevende en gaf aan de CPC van twee weken geleden nog te voelen.

Interland

Tevens werd op basis van de eindrangschikking een ‘Nederland tegen België’-klassement opgemaakt. De Belgen bleken vandaag de besten met vier man in de top vijf, waaronder winnaar Koen Wilssens en natuurlijk beste TDR-atleet Van Malderen. “Vandaag was ik weer even echt Belg.” Snelste Nederlander werd Huub Maas op een vierde plaats, die vier seconden over hield op de aanstormende Wiggers.    


Foto's staan op de FOTOGALERIJ