Lauret eenvoudig naar vormbehoud

05 April

Team Distance Runners

Posted by:


BERLIJN
- Martin Lauret heeft vanochtend tijdens de Halve Marathon van Berlijn voldaan aan de vormbehoudeis voor deelname aan het WK Atletiek, deze zomer van 15 t/m 23 augustus in diezelfde stad. De 37-jarige Lauret kwam in de Duitse hoofdstad tot een tijd van 1.04.26 en bleef hiermee ruimschoots binnen de vereiste 1.05.30. Op basis van zijn prestatie tijdens de marathon van Chicago (2.15.10) afgelopen oktober had de marathonloper zich voorgeselecteerd voor de Nederlandse marathonploeg voor het WK.

Lauret was zaterdag samen met teamgenoot Robert Ton - die als tempomaker fungeerde - naar de Duitse hoofdstad afgereisd, alwaar zij gunstige weersomstandigheden troffen. Het parcours bestond uit één grote ronde met brede, lange asfaltwegen. "Ik had al wat voorkennis van het parcours door mijn deelname aan de Berlijn 10km in augustus. Mooie, lange wegen: ideaal om tempo te maken," aldus Lauret.

Ton gaf de eerste kilometers het tempo aan voor zijn ploeggenoot, maar moest al na vijf kilometer afhaken. Vervolgens legde Lauret de rest van het parcours solo af, met een drietal lopers volgend in zijn kielzog. Na een doorkomst van 30.45 over 10km wist de TDR-atleet het tempo gemakkelijk vast te houden. Met een lichte versnelling in de tweede fase van de wedstrijd liep Lauret eenvoudig naar 1.04.26, ruim binnen de vormbehoudeis. De atleet toonde zich na afloop tevreden over de race: "Al na 5km liep ik solo, maar ik had geen moeite om het tempo vast te houden. Het was weer onwijs gaaf om hier te lopen. Ik kijk dan ook zeer uit naar het WK hier in Berlijn." 

Trainer Guido Hartensveld toonde zich content over de vorm waarin zijn pupil verkeert: "Dit is Lauret na 11 weken trainen. Wat hij vandaag laat zien is zeer hoopgevend voor komend seizoen. De komende drie jaar zullen we nog wel een paar keer flink van ‘m te horen krijgen."

De overwinning in de 29e editie van het evenement ging naar de Keniaan Bernard Kipyego in een tijd van 59.34, die zijn landgenoot Sammy Kosgei twee seconden te snel af was. Bij de dames zegevierde Sabrina Mockenhaupt (1.08.45) in eigen land.

Door binnen de 1.05.30 te blijven is Lauret de tweede atleet die vormbehoud weet te tonen voor de marathonploeg voor het WK Atletiek. Twee weken geleden slaagde Hugo van den Broek reeds hierin, met een tijd van 1.04.03 tijdens de Venloop. Voor een definitieve afvaardiging dienen minimaal drie atleten vormbehoud te tonen. Lopers die hiervoor in aanmerking komen zijn Greg van Hest, Koen Raymaekers, Sander Schutgens en Luc Krotwaar.