Niels Verwer loopt droomrace: 3.44.94

06 June

Team Distance Runners

Posted by:

OORDEGEM - In het Belgische Oordegem vond afgelopen zaterdag de eerste International Flanders Athletics Meeting (IFAM) plaats. Een team van Belgische atletiekliefhebbers en atleten had de wedstrijd speciaal in het leven geroepen om hun landgenoten een podium te bieden voor het slechten van de EK-limiet. Dat podium werd zaterdagavond zeker geboden, met sterke bezette races en goede weersomstandigheden op de snelle mondo-baan. De 800m ging bij de TDR-atleten weer een stapje harder, maar de prestaties vielen nog niet mee. Met name de 1500m echter, kende fantastische prestaties.

Blauwhof rap

De 400m lopers van TDR wisten de snelle mondo baan goed te benutten en noteerden gezamenlijk goede tijden. Bjorn Blauwhof wist het voorprogramma te winnen met een tijd van 47.89. Met deze tijd bleef hij twee honderdsten van een seconde boven zijn pr. Zes uur later zou hij starten in het hoofdprogramma waar hij enigszins tegenviel. Joris Sinnige liep in het voorprogramma een prima pr met een tijd van 49.40. Lisanne de Witte wist in het hoofdprogramma overtuigend haar serie te winnen. Met een tijd van 56.41 liep ze een beste seizoenstijd.

TDR-atleten op de 800m

Op de 800m viel Addis Riet opnieuw tegen. Hij liep in een teleurstellende race, ver onder zijn kunnen, en miste met een tijd van 1.54.93 de limiet voor de Wereld Juniorenkampioenschappen (gesteld op 1.49.50). Bouke Onstenk liep nauwlijks sneller dan in Hoorn (1.52.17). Mark Nouws was een stuk overtuigender. De juniorenkampioen op de 1500m liep in een sterke race twee seconden van zijn seizoensbesttijd af (1.52.32). Nils Pennekamp wist met een doorkomst van 53 seconden over de eerste volle ronde niet tot een tijd onder de 1.50 te komen: 1.50.29. Het persoonlijk record van de TDR-atleet staat op 1.48.82. "Ik loop nog niet wat ik gehoopt had te lopen. Het is wel zo dat ik mijn seizoen anders opbouw dan andere jaren. Normaal was het in juni al voorbij, terwijl ik nu duidelijk in de lift zit. De echt vorm moet nog komen, dat is duidelijk."

Van Malderen

De 1500m was over het algemeen een regen van goede prestaties. Kopman Kristof van Malderen kon zijn deelname aan deze wedstrijd pas woensdag toezeggen. Hij gaf op voorhand aan erg vooruit te kijken naar een wedstrijd voor eigen publiek. De race kende een snelle opening (71 seconden op de eerste 500m) waardoor de 1500m-specialist net als in Nijmegen (Nijmegen Global Athletics op woensdag 26 mei, red.) in de slotfase geen macht meer in de benen had voor een eindschot. "Terwijl dat normaal mijn wapen is," meende de WK-deelnemer. Van Malderen werd zesde met een tijd van 3.42.24 en miste de EK-limiet op bijna drie seconden (3.39.30)". "Toch maak ik me daar geen zorgen over." Coach Guido Hartensveld over zijn pupil: "Kristof begint met de week beter te draaien. We hebben altijd gezegd om op het EK in vorm te willen zijn en niet vlijmscherp te zijn in het voorjaar. Maar de limiet moet natuurlijk geen obsessie gaan worden. Er komen nog genoeg kansen en als Kristof lekker gaat draaien komt de limiet vanzelf nog een keer." Verder was de 1500m voor de mannen een interessante race met vele Nederlandse en Belgische concurrenten (Jeroen D'Hoedt : 3.43.03, Guus Jansen: 3.43.81, Kim Ruell: 3.44.47, Abdi Nageeye: 3.45.01 en TDR-atleet Tom Wiggers: 3.45.70).

Verwer onder de 3.45

De grootste verrassing kwam van Niels Verwer, die al enkele weken aan een uitstekend seizoen bezig is. Ook dit keer was het weer raak en liep de Bakkummer een ruim persoonlijk record. Verwer bracht zijn beste tijd in één klap van 3.50.32 naar 3.44.94. "Mijn doel voor dit seizoen was onder de 3.50 te lopen. Ik wist dat het zou lukken, maar zo ruim is wel ongelooflijk gaaf!" aldus Verwer.  A-junior Edwin de Vries liep ruim twee seconden van zijn pr met een tijd van 4.04.81.

Sterke race Kruiver

Manon Kruiver liep in het hoofdprogramma een sterke race. Ze ging goed mee in de kop van de wedstrijd. Kruiver liep met 4.20.18 haar tweede tijd ooit. A-juniore Jill Holterman liep opnieuw een pr. In Duffel liep ze al naar 4.32 en nu verbeterde ze opnieuw haar besttijd naar 4.27.51. Met deze tijd staat ze nu tweede op de Nederlandse ranglijst achter Maureen Koster,  die de limiet voor het Wereld Juniorenkampioenschap behaalde in Oordegem (4.19.28) . Lisanne Wever liep een seizoensbesttijd met een tijd van 4.36.88.

Van Malderen naar Huelva

Volgende week staat de Gouden Spike in Leiden op het programma. Kristof van Malderen zal aanstaande woensdag als enige TDR-deelnemer aan de start staan van een sterk bezette 1500m in het Spaanse Huelva. " Ik verwacht weer wat harder te gaan. Dan kom ik automatisch dichter bij de limiet van 3.39.30. Het zou zomaar kunnen gebeuren."