Winter zorgt voor unieke avond in TDR geschiedenis

22 July

Team Distance Runners

Posted by:


HEUSDEN - Bob Winter heeft afgelopen zaterdag in het Belgische Heusden voldaan aan de A-limiet van de Europese Kampioenschappen in Göteborg. Hij liep de 1500 meter in een tijd van 3.38.58. Een andere limiet was er voor ploeggenoot Tom Wiggers, die met een tijd van 3.46.22 ruimschoots de limiet voor de Wereld Jeugd Kampioenschappen wist te slechten. Daarnaast waren er nog vele pr’s van TDR’ers te melden, met de meest opvallende voor Selma Borst op de 1500 meter.

Winter naar Göteborg

Bob Winter trad aan in de B-serie. In Heusden lopen altijd vele internationals en ook in de B-serie staat altijd een zeer sterk veld aan de start. Winter liep het eerste deel van de wedstrijd alert rond de vijfde plaats. De rondetijden (officieus) waren 58.7, 58,6 en de altijd lastige derde ronde ging in 59.9. De laatste 150 meter kon Winter zijn fameuze eindschot inzetten en wist hij zelfs nog op te rukken naar de tweede plaats in de serie. Met een laatste 300 meter in 41.3 lukte het hem onder de limiet te duiken. ‘Ik ben zo ontzettend blij. Hier durfde ik jarenlang alleen maar van te dromen. Echt fantastisch!’ aldus een uitzinnige Winter.
In de speculaties over de EK kandidaten voor het seizoen vielen vele namen voor de 1500 meter. Er was achter de schermen regelmatig geknok over wie in welke serie gezet werd. Winter leek voor velen niet de meest prominente kanshebber. Eén voor één vielen de kandidaten echter af. Voor Heusden waren er nog slechts enkele kanshebbers over. Uiteindelijk is Winter de enige die de limiet geslecht heeft. Voor insiders begon het de laatste weken steeds duidelijker te worden dat Winter een heel goede kans zou hebben om de limiet in Heusden te gaan lopen. Na een aantal zeer sterke 800 meters liet hij in Oordegem en bij het NK zien dat de vorm elke week beter werd. Die lijn wist hij door te zetten in Heusden. Winter: ‘Voor buitenstaanders was het misschien een verrassing dat ik hier de limiet loop, maar voor de mensen die goed hebben opgelet was het dat niet’. Coach Guido Hartensveld had er vanaf het eerste moment dat hij Bob trainde in geloofd: ‘Bob is vooral gegroeid in dat hij stabieler is dan vroeger, dat hij kansen weet te grijpen, dat hij eindelijk in de juiste omgeving is gekomen en vooral dat hij zelf ook begint te geloven in hoe goed hij eigenlijk kan zijn’.
De tijd betekent een dertiende plek op de Nederlandse allertijden ranglijst en op dit moment staat Winter veertiende op de Europese ranglijst. Kenners dichten hem goede kansen toe om verder te komen in het toernooi. Winter heeft bewezen goed met de druk om te kunnen, hij kan tactisch goed lopen en heeft een fenomenaal eindschot. Allemaal factoren die bijdragen aan de kans op een goed toernooi.

Wiggers naar Beijing
Een uur eerder had teamgenoot Wiggers al de toon gezet met het eerste grote succes van de avond. Hij dook onder de limiet voor de WJK (3.47.00) met een tijd van 3.46.22. Dit betekende ook een verbetering van zijn pr van 3.49.01 met bijna drie seconden. Daarnaast betekent het voor Wiggers een bevestiging van zijn progressie en dat hij als geen ander goed is in westrijden met een hard en strak tempo. ‘Ik kon blijven gaan, ik voelde me zo sterk!’ aldus Wiggers. Wiggers mag nu naar Beijing: ‘Ik heb al een tijd terug de informatiemap over de WJK gekregen, maar ik heb er nog geen seconde in gekeken. Ik vond dat ik eerst de limiet moest lopen. Ik zal de map deze week maar eens gaan doorlezen’, aldus Wiggers met een glimlach op zijn gezicht. Hij had in alle rust op trainingsstage in Sankt Moritz kunnen werken aan de vorm. Wiggers: ‘Ik voelde me fris en gretig vanuit de stage. Het viel zo goed op zijn plek hier. Ik ben zo blij, ook voor Bob en de mensen om ons heen.’

Borst komt in vorm
Selma Borst testte zich bij gebrek aan een langere afstand op de 1500 meter. Dat ze in vorm begint te komen voor de EK bleek wel uit haar persoonlijk record van 4.22.01. Borst: ‘Het begint weer lekker te draaien. Ik heb op de hoogtestage goed aan de basis kunnen werken. Na de NK heb ik een belangrijke beslissing genomen door mijn afstuderen uit te stellen tot na Göteborg. Die beslissing gaf erg veel opluchting. Ik wilde alles perfect doen, maar dat lukte me niet. Nu kan ik me 100% op de EK richten, ik heb er zin in!’ Borst loopt de 10.000 meter, samen met Lornah Kiplagat, en zal proberen om onder de 33 minuten te gaan.
Achter Borst liep Barbara Zutt naar ongeveer een evenaring van haar p.r. in 4.31.63, met vlak erachter de jeugdige Margriet Berkhout in 4.34.24. Manon Kruiver maakte haar rentree, maar finishte teleurstellend in 4.51.17. ‘Ik denk dat ik teveel wedstrijdspanning had en dat mijn verwachtingen van de wedstrijd wat te hoog waren’, aldus Kruiver.
Bij de 800 meter mannen liep Boyd Declercq met een tijd van 1.52.62 voor de tweede maal in korte tijd in de 1.52. Tjerk Conijn liep in zijn kielzog naar een tijd van 1.53.04, dat een persoonlijk record voor hem betekende.

5000 meter
Michel Butter liep een teleurstellende 5000 meter. Na een eerste kilometer in 2.44 liep het verval snel op tot uiteindelijk een tempo boven de 3.00 minuten per kilometer. Hij eindigde uiteindelijk in een tijd van 14.35. Butter: ‘Blijkbaar heb ik mezelf niet goed ingeschat en iets te licht gedacht over een tijd van 14.00 min. Ik raakte het onderweg helemaal kwijt, daar moet ik aan gaan werken. Mijn stage is wel super geweest, dus ik heb alle vertrouwen dat ik de komende weken nog wat moois kan laten zien’.
In de D-race 5000 begon het opeens te waaien, te regenen en te onweren. Ondanks de weersomstandigheden wist Ronald Schroër er nog een mooie wedstrijd van te maken. Hij liep de laatste ronden solo weg bij de groep met onder andere Pip Tesselaar en Christian de Lie.
Door de slechte weersomstandigheden laat op de avond waren snelle tijden onmogelijk geworden. Volgende week wordt in Ninove een nieuwe poging op de 5000 meter ondernomen om de goede vorm om te zetten in snelle tijden.

Overige opvallende prestaties:
Helen de Loor: 2.18.76
Elina van der Linde: 2.20.72
Leon Koch: 2.06.16
Jasper van der Ploeg: 1.56.99
Wouter Ammeraal: 1.55.61
Robin van der Linde: 1.56.35

FOTO: KAREL DELVOYE (http://tdr.sport-foto.nl