Dubbele winst in finale crosscompetitie

15 March

Team Distance Runners

Posted by:

    BUSSUM – TDR heeft vandaag bij de finale van de regionale crosscompetitie de winst gepakt bij de oudste juniorencategorieën bij de jongens. Daarnaast werden op kampeerterrein De Fransche Kamp – waar jeugdatleten van de eerste vijf regio’s,  van Texel tot en met Utrecht, deelnamen – twee derde plaatsen behaald.

De Jongens junioren A en B openden de dag met hun race over 5000 meter. Grote favoriet voor de winst was Alwin Groen. De Burgerbrugger kende een sterk crossseizoen met een vierde plaats op het Nederlands Kampioenschap en was op papier veruit de sterkste. Op het smalle parcours liet de NOVA-atleet er geen twijfel over bestaan wie de sterkste was door al na 500 meter de leiding te nemen. 500 meter later was een versnelling genoeg om het hazenpad te nemen. In de volgende kilometers bouwde Groen een voorsprong op van zo’n 80 meter, die in het vervolg van de wedstrijd niet meer in gevaar zou komen. In een tijd van 16.59 liep de TDR-atleet naar de winst, circa 10 seconden voor Timo van Beek van Pijnenburg en Nick van Tol (GAC Hilversum).
Groen: “Ik wist dat ik de sterkste was en wilde daarom niet te lang wachten met een versnelling. In de laatste ronde moest ik nog wel flink doorlopen om mijn snelle openingstempo vast te houden. Maar dit is een mooie overwinning, ik kan me nu de regionale crosskampioen noemen.”

Oussama el Kharraz Alami wist bij de Jongens B-junioren de regionale crosstitel te behalen. De atleet van het TDR-jeugdplan liep in een achtervolgend groepje op Groen en had hierin veel strijd met enkele A-junioren en concurrent Florentijn Proost van Zuidwal. In de eindsprint wist de nummer zes van het NK Cross Proost één seconde voor te blijven en zodoende zijn eerste regionale crosstitel binnen te slepen. Kharraz Alami toonde zich gematigd tevreden: “Ik doe wat ik moet doen door hier de titel te pakken. Maar het liep niet helemaal soepel vandaag. Op het NK Cross, op een modderparcours, kwam ik veel beter in mijn ritme,” verwees hij naar het snelle parcours in Bussum.

Jordi Baars mocht naast zijn ploeggenoot op het podium plaatsnemen op de derde positie. De Aalsmeerder bouwde zijn wedstrijd goed op. Na een rustige start wist hij steeds wat posities op te schuiven om uiteindelijk Joeri Wolf van de derde plaats te verdrijven. “Dit was echt een sterke wedstrijd!” blikte Baars tevreden terug.

Martje de Jong kwam in actie bij de Meisjes Junioren B. De Trias-atlete ging tijdens de 3000 meter lange wedstrijd geruime tijd aan kop, maar moest in de laatste honderden meters drastisch haar tempo verlagen. “Toen een paar heuveltjes zich aandienden werd het ineens zwart voor mijn ogen en voelde ik me helemaal duizelig worden.” Uiteindelijk weet ze met een uiterste krachtinspanning als derde over de finish te gaan. “Ik weet niet wat er aan de hand was. Misschien was het een tekort aan energie of had ik moeite met het warme weer. Ik moet het maar weer snel vergeten en vooruitkijken naar een mooi baanseizoen.” 

Coach Guido Hartensveld toonde zich tevreden met de vier behaalde podiumplaatsen: “We horen hier gewoon mee te doen en te winnen. Als talententeam mag je wel van ons verwachten dat we voorin zitten en hier de overwinning pakken. Dat hebben ze hier goed laten zien. Want als je nationaal bij de besten wilt horen, moet je zeker zo’n wedstrijd op je naam kunnen schrijven. Punt uit.”