Rentree Selma Borst bij regiowedstrijd in Kalverdijk

24 August

Team Distance Runners

Posted by:

KALVERDIJK - TDR was afgelopen vrijdag ruim vertegenwoordigd bij het "Kalvermijltje" in Kalverdijk. Het jaarlijkse evenement wordt georganiseerd op de sfeervolle camping De Bongerd en kent inmiddels een rijke historie aan regionale winnaars. Door de goede verhoudingen van TDR met de organisatie staat er bij elke editie traditiegetrouw een sterke afvaardiging TDR-lopers aan de start. Bovendien is de stratenloop over zes engelse mijlen (9,6 km) aan het begin van het wegseizoen een mooi ijkpunt om te zien waar de atleten staan.

Meest opvallende wapenfeit was de rentree van Selma Borst in wedstrijdverband. De dameswedstrijd was sowieso van bijna nationale allure met deelname van Barbara Zutt, Esther Schipper en Margriet Berkhout. Thuisloopster Berkhout heeft na haar zware baanseizoen rust gehad en heeft net weer de training hervat om straks te pieken op het EK Veldlopen in december. Ze werd uiteindelijk vierde in een tijd van 36.21. Berkhout liep het eerste deel samen met Esther Schipper, maar uiteindelijk moest ze de Alkmaarse toch ruim voor laten gaan. Schipper finishte na een goed opgebouwde race in een tijd van 35.29. "Ongelooflijk hoe goed ik vooruit ga, dit is bijna vier minuten harder dan vorig jaar," aldus Schipper. Voor haar startte Barbara Zutt aanmerkelijk sneller en sloeg al in de eerste ronde een groot gat. Beide atletes zijn in training voor de Chicago Marathon. Zutt liep in de wedstrijd zelfs enige tijd aan de leiding, maar moest die plek uiteindelijk toch afstaan aan Borst. Zutt eindigde dus op de tweede plaats, in een tijd van 34.28.

Na maandenlang langs de kant te hebben gestaan, kon Selma Borst vrijdag voor het eerst weer de wedstrijdschoenen aantrekken. Ze wist de wedstrijd te winnen van haar teamgenootjes en was dan ook emotioneel bij de aankomst. Ze moest zelfs een traantje wegpinken: "Alle ellende van de afgelopen tijd kwam er even uit, ik ben zo blij dat ik hier weer sta en gewoon weer een wedstrijdje kan doen." Borst traint momenteel zo'n negentig kilometer per week, maar kan nog geen baantrainingen doen. Over twee weken zal ze haar rentree op het nationale podium gaan maken bij de Tilburg Ten Miles Ladies 10k: "Ik heb er zin in om de strijd weer eens aan te gaan met de andere Nederlandse meiden. Maar ik moet vooral ook genieten."

Bij de mannen was het Ronald Schröer die overtuigend zijn titel van vorig jaar prolongeerde. Na een evenwichtig opgebouwde wedstrijd wist hij de zes mijl af te sluiten in een tijd van 29.10. "Dit was voor mij een lekkere prikkel in de opbouw naar de Chicago Marathon. Ik heb vanochtend ook nog vijftien kilometer gelopen om toch voldoende omvang te houden," aldus de Castricummer. De strijd voor de overige podiumplaatsen was spannend. Christian de Lie en Peter Res vochten schouder aan schouder op de laatste meters het duel uit. Nadat Res al in de beginfase brutaal was gedemarreerd, wist De Lie in de laatste kilometer toch nog de aansluiting te vinden. De Lie klopte Res in de eindsprint in een tijd van 30.04.

Res heeft de groeiende vorm te pakken in aanloop naar zijn debuutmarathon: "Ik heb echt weer een goed niveau. Misschien dat ik vandaag wel wat te wild met krachten heb gesmeten. In de zwaarste weken van de marathonvoorbereiding kun je soms beter met je hoofd lopen dan met je hart." Res verstevigt zijn leidende positie in het Rabo Golden 3 circuit met zijn derde plaats in Kalverdijk. ‘Good old' Pip Tesselaar was zeer te spreken over zijn vierde plaats in 30.21. De Heerhugowaarder: "Ik wilde per se een kwartet TDR-ers vooraan in de wedstrijd, ik ben blij dat ons dat gelukt is."