Barbara Zutt wint Noord-Hollandse klassieker

27 December

Team Distance Runners

Posted by:

    

OPMEER - Woensdag 26 december, tweede kerstdag, vond de jaarlijkse kerstcross plaats.
Vele sportievelingen uit de Kop van Noord-Holland reisden weer af naar Opmeer voor een tocht van 5 of 10 kilometer door de weilanden. Naast groot in de omvang van het  deelnemersveld is de kerstcross ook groot in de sterkte van het deelnemersveld. Al tientallen jaren staat er een sterk veld aan de start met vrijwel alle regionale atleten, vaak aangevuld met enkele landelijke toppers. 

De damesrace over 5 kilometer kende dit jaar een sterke bezetting. Met senioren Barbara Zutt (9e op het NK Lange Cross 2007) en Silvia Kruijer (5e op het NK Lange Cross 2007) en juniore Margriet Berkhout (Nederlands kampioene cross b-junioren) aan de start, kende de wedstrijd deelneemsters van nationaal crossniveau. 

Zutt had van tevoren haar strijdplan al bepaald: “Ik was van plan om dominant te lopen. Daarmee zou ik de grootste kans op de eindoverwinning hebben. In de St. George Cross, enkele weken geleden, verloor ik nipt van Silvia. In de modder gleed ik telkens weg en nam Silvia afstand van me. Op de weg was ik echter minstens even sterk.” 

Zutt bracht haar tactiek in werkelijkheid en bepaalde al snel het tempo. Tot haar verbazing was het haar jonge teamgenote Berkhout die aandrong en meedeed aan de kop. Kruijer kwam slechts  naar voren toen een premiesprint zich aandiende. Zutt en Berkhout lieten haar lopen om vervolgens aan te zetten en Kruijer definitief te lossen. 

Wanneer het laatste weiland zich aandient zijn de twee TDR-dames nog steeds bij elkaar. Zutt besluit op 1500m voor het einde een gok te nemen door vol gas te gaan. “Ik ken Margriet, die moet je niet meenemen naar het einde,” aldus de atlete uit Oudkarspel. De laatste 500m op de weg blijft ze voluit pushen: “Ik heb niet meer omgekeken en me steeds voorgehouden dat Margriet op mijn hielen zat.” Uiteindelijk behoudt Zutt een marge en loopt ze naar de winst in een tijd van 17.37.

Slechts negen seconden achter de Hera-atlete eindigt de jonge Berkhout op de tweede positie. Berkhout: “Ik heb heerlijk gelopen en mijn race goed opgebouwd. Het was een mooie gelegenheid om me te laten zien aan het thuispubliek en om me te meten met de regionale senioren. Dat is prima gelukt en toont aan dat mijn vorm goed is.” Kruijer moest genoegen nemen met de derde positie. 

De hoogste twee posities op het ereschavot bij de dames betekende een uitstekende uitslag voor TDR. Zeker gezien het feit dat Silvia Kruijer, door velen als de favoriet beschouwd, op een dertigtal seconden achterstand werd gezet.

Bij de mannen had de wedstrijd vooral een regionaal karakter. Dat betekende echter niet dat het deelnemersveld er veel minder op was. De kerstcross geldt namelijk als een ware klassieker in de Kop van Noord-Holland en alle regiotoppers stemmen hun crossseizoen op de kerstcross af. 

De nationale (sub)toppers van TDR lieten de wedstrijd links liggen. Zij kozen voor de Sylvestercross in Soest en de Halve Marathon van Egmond. “Een 10 km door de weilanden is toch dermate zwaar dat je vijf dagen later de Sylvestercross door mul zand niet voluit kan lopen,” aldus TDR-coach Guido Hartensveld. “Wel hadden we twee junioren die kozen voor de kerstcross.”

De overwinning bij de mannen ging naar de Burundiër Mike Barsaiyan, die zijn titel wist te prolongeren. Regionale favoriet Ron van Diepen verkeerde in een bloedvorm en wist lange tijd gelijk op te gaan met Barsaiyan. In de slotfase moest van Diepen echter buigen en ging de droom van een derde overwinning voor de Heerhugowaarder in rook op. Barsaiyan passeerde de meet in 31.32, op 17 seconden gevolgd door van Diepen. De 40-jarige Rachid Mohammadi legde op ruime afstand beslag op de derde plek (32.49). 

A-junior Alwin Groen liep een prima wedstrijd. In een tijd van 33.37 won de TDR-atleet bij de jongens van 16 t/m 18 jaar en eindigde hij als 9e overall.  Groen: “Dat ik bij de junioren zou winnen had ik gezien de tegenstand wel verwacht. Daarom gaf de competitie met de senioren en veteranen mij meer concurrentie. Ik merkte ook vandaag weer dat ik ieder jaar wat tijd goed maak en steeds dichter bij het regionale podium kom. Het was super om vandaag in de top 10 te lopen in deze klassieker.”

In het kielzog van Groen, op 52 seconden achterstand, liep de 19-jarige Marten Korfage naar een 11e plaats overall. Na een moeizaam begin toonde hij aan op jonge trainingsleeftijd over voldoende inhoud te beschikken door weg te lopen van een vijftal concurrenten. 

Aanstaande maandag staat de gehele top van TDR aan de start bij de Sylvestercross in Soest. Onder andere Michel Butter, Martin Lauret, Kristof van Malderen en Selma Borst zullen in actie komen bij de prominenten. Zij krijgen daarbij concurrentie van veel sterke Belgische lopers en ook het Afrikaanse geweld zal niet ontbreken.