Matte seizoensopening

12 May

Team Distance Runners

Posted by:


HOORN - Afgelopen zaterdag vond de tweede wedstrijd van het Nationale Baancircuit (NBC) plaats: De LTB Recordwedstrijden bij AV Hollandia. Mede dankzij de verre van ideale omstandigheden, veel wind en aan de frisse kant, vielen de prestaties op de loopnummers over het algemeen tegen. Traditioneel is 'Hoorn' voor TDR de openingswedstrijd van het seizoen.

Griep
In de aanloop kreeg TDR echter met behoorlijke tegenslag te kampen. Tijdens de jaarlijkse trainingsstage voorafgaande aan het baanseizoen in Monte Gordo (Portugal) hebben in de laatste week en in de week nadien maar liefst negen atleten te kampen gekregen met griep. Als gevolg hiervan moesten maar liefst zeven TDR-atleten zich voor deze wedstijd afmelden.

400 meter
Op de korte baanafstand van 400 meter wist Machteld Mulder bij de dames overtuigend de winst te pakken. Voor haar thuispubliek wist ze de verwachtingen waar te maken. Na afloop kon geen officiële tijd worden toegewezen omdat voor het tweede achtereenvolgende jaar de tijdwaarneming tijdens haar thuiswedstrijd niet werkte. Omstanders klokten echter een tijd van hoog in de 55 en laag in de 56 seconden, waarmee ze zeer weinig op haar pr toegeeft. Onder de heersende omstandigheden geeft dat aan dat ze er zeer goed voor staat aan het begin van het seizoen. Mulder over haar race: "Ik vind het mooi dat ik hier voor eigen publiek kan winnen, jammer dat de tijdwaarneming weer weigerde, maar ik weet dat het goed zit".
Bij de mannen wist Boyd Declerq niet aan de verwachtingen te voldoen. In de B-serie eindigde hij als laatste in een tijd van 51.65 seconden. Declerq gaf na afloop aan zich in de dagen voorafgaande aan deze race niet fit te hebben gevoeld.

800 meter
Op de 800 meter was TDR-kopman Bob Winter de grote afwezige. Winter heeft tijdens de trainingsstage in Monte Gordo last gekregen van een achillespeesblessure en heeft voor de seizoensopening moeten afzeggen. Ook thuisloper Bouke Onstenk moest verstek laten gaan, ook hij kreeg de dagen voorafgaande aan de wedstrijd te kampen met het griepvirus.
Tjerk Conijn startte in de A-serie en wist zeer knap vijfde te worden in 1.55.22. Conijn startte wat achterin het veld maar wist mede met een sterke laatste 150 meter een aantal sterke namen achter zich te laten. Martijn Bartelson en Paul Boon startten allebei in de B-serie. Vooral Bartelson wist hierin erg op te vallen. Hij dichtte in het middendeel een gat met de kop van de race en wist zijn tweede plaats het laatste deel vast te houden en te eindigen in 1.56.66. Boon was minder tevreden met zijn race en werd 5de in 1.57.72. "Ik was veel te afwachtend in het middendeel, maar ik hoop het mee te nemen in de volgende races en me nog flink te verbeteren", aldus Boon.
Bij de dames startten Manon Kruiver en Margriet Berkhout allebei in de A-serie. Na een relatief langzame opening van de kop van de wedstrijd wisten Kruiver en Berkhout zeer redelijk als 5de en 6de in 2.15.83 en 2.16.41 te eindigen. Kruiver mistte wat scherpte in het begin en moest daardoor de tweede ronde alleen door de wind. Berkhout kon mede daardoor in het kielzog van haar teamgenote blijven.

1500 meter
Op de langste loopafstand van de dag, de 1500m, wist Pip Tesselaar lang mee te doen om de overwinning. Met vijf man werd de laatste 200 meter ingegaan waarin Tesselaar, als vierde, net naast het podium belande in 3.58.26. Hij bewijst hiermee dat het met de snelheid goed zit en er zeer goed voor te staan richting de Nederlands Kampioenschappen 10.000 meter op de baan aanstaande donderdag in Utrecht.
Opvallend was verder de prestatie van Wesley Pauel. In de B-race eindigde de Almeerder in een tijd van 4.07.17, waarmee hij als een van de weinigen van de dag zijn pr verbeterde en maar liefst met vier seconden.

Guido Hartensveld

Afsluitend was Coach Hartensveld redelijk te spreken over de prestaties. "Het is jammer van de omstandigheden, maar een aantal mensen vallen me wel op en geven aan er goed voor te staan. Samen met mijn collega Ton Baltus heb ik een zeer goede stage gehad in Monte Gordo. We hebben van een groot aantal atleten een heel goed niveau gezien." Over het griepvirus: "Dat is uiteraard een vervelende tegenvaller, maar het is pas het begin van het seizoen. Voor de meeste liggen de (hoofd)doelen pas in de maanden juni, juli en augustus". Over de ziekenboeg valt te melden dat deze de laatste dagen snel is afgenomen en dat de meeste snel hun seizoensopening zullen maken. Aanstaande donderdag starten, naast de NK 10.000m (Pip Tesselaar en Ronald Schröer), velen TDR'ers in Vught en het Belgische St. Niklaas (Selma Borst, Raika Lenaarts, Manon Kruiver en Margriet Berkhout).

Karel Delvoye: Foto's staan op de FOTOGALERIJ...