Succesvolle Nacht van de Atletiek voor Team Distance Runners

29 July

Team Distance Runners

Posted by:


HEUSDEN – Tijdens de jaarlijikse Nacht van de Atletiek in het Belgische Heusden-Zolder hebben de atleten van Team Distance Runners sterke prestaties geleverd. Net als vorige jaren mondde ook deze editie uit in een pr-regen. Van een twintigtal TDR-atleten dat op zoek ging naar een nieuwe persoonlijke besttijd, wisten er acht een pr neer te zetten. Diverse anderen wisten hun beste tijd zeer dicht te benaderen. Het drukbezochte internationale atletiekevenement uit België was ook dit jaar weer zeer populair met een toeschouwersaantal van zo’n 8000 man. Tel hierbij op de snelle mondopiste en niet te warm, windstil weer en de ideale omstandigheden zijn gecreëerd voor toptijden. De internationale meeting was ook dit jaar weer zeer sterk. Zo werden er maar liefst drie nieuwe nationale records gevestigd. Om deze internationale toppers heen was er een uitgebreid jeugd- voor- en nachtprogramma gebouwd. Vooral deze laatste stond rood omcirkeld voor TDR, aangezien zij een jarenlange traditie kent in deze nachtraces over 5000 meter. 

De dag werd voor TDR geopend in de naam van b-juniore Rianne Breedijk. Op de 800m wist zij met een nieuw pr van 2.18.09 de derde plek te bereiken. Wesley Pauel mocht eveneens het podium bestijgen. Bij de 800m voor jongens junioren b wist de Almeerder in een prima race 2 seconden van zijn pr af te snoepen en als derde te eindigen in een tijd van 1.57.92.

In de snelste serie 800m van het voorprogramma verpulverde Manon Kruiver haar persoonolijk record met maar liefst bijna vier seconden en zette ze 2.07.91 op de klokken. De 19-jarige atlete was hiermee de snelste Nederlandse van de avond. Kruiver toonde met deze prestatie aan dat ze nog steeds in de uitstekende vorm verkeert waarmee ze naar het EJK in Hengelo was afgereisd. Na een doorkomst van 64 seconden over de eerste 400 meter wist Kruiver een opvallend snelle tweede ronde neer te zetten van 63 seconden. 

Ook Raika Lenaarts liep een uitstekende wedstrijd. De Alkmaarse atlete kon lange tijd mee in het kielzog van ploeggenote Kruiver en wist zodoende een nieuw pr te vestigen van 2.10.28. Voor Elina van der Linde viel eveneens een pr te noteren. In de C-race werd haar aanvallende lopen beloond met een knappe tijd van 2.16.36.
Bij de 800m voor mannen trof A-junior Paul Boon een relatief langzaam aanvangstempo van 59 seconden over de eerste 400 meter. In de tweede ronde stelde de TDR-atleet echter flink orde op zaken. Met een fenomenale laatste 300 meter van 41 seconden snelde Boon met overmacht naar de winst in de serie en bovendien een nieuwe besttijd van 1.56.05. Het drietal Tjerk Conijn, Martijn Bartelson en Boyd Declercq stelde teleur. Met tegenvallende tijden van respectievelijk 1.54.74, 1.55.05 en 1.55.60 speelden bovengenoemden geen rol van betekenis. 

Bouke Onstenk daarentegen deed opnieuw goede zaken. De nummer drie van het Nederlands Kampioenschap snelde, weliswaar achter zijn twee landgenoten Hugo de Haan en Frido Verschoor, naar een tijd van 1.49.13. Dit betekende een een pr-verbetering met een fractie voor Onstenk.
“Ik heb de hele week al heel goede benen. Al mijn traininingspr’s heb ik deze week verbroken. Ik wist dat het erin zat. Het seizoen is voor mij nog niet klaar: dit kan nog wel harder,” aldus de Hoornaar. Met Bram Som en Arnoud Okken in het hoofdprogramma werd Onstenk de vijfde Nederlander van de avond op de 800m. 

Op de 1500m in het hoofdprogramma stond Selma Borst voor een lastige opgave. Met de teleurstellende 5000m in Luik nog vers in het geheugen had ze het gevoel iets recht te moeten zetten. 
“Ik ben stom geweest in Luik en wilde hier graag revanche nemen.” Borst stond in Luik als laatste geplaatst en de kopgroep ging weg op een snelle tijd van 4.04. Ze deed wat ze moest doen en wat ze in Luik verzuimde: erin knallen, niet nadenken en hard doorlopen. Dit ging uitstekend met tussentijden van 2.15 op de 800m en 2.49 op de 1000m, welke tevens persoonlijke records betekenden. Er volgde een loodzware laatste ronde voor de 23-jarige TDR-atlete , maar ze hield  uitstekend stand en finishte in 4.20.53 in haar tweede tijd ooit, slechts enkele tienden van een seconde boven haar pr. Coach Guido Hartensveld: “Het zit nu dus wel snor, wat we eigenlijk al wisten. Voor Selma was dit even belangrijk vandaag.”

Michel Butter, de kersverse winnaar van het zilver op het EK onder de 23 jaar in Debrecen kreeg in Heusden van de organisatie de kans om in de B-race te starten en had zo een goede mogelijkheid om zijn pr op de 5000m aan te scherpen. De Beverwijker liep tot 3000m een uitstekende wedstrijd. De 21-jarige langeafstandloper zette op de 3km-doorkomst een uiterst scherpe tijd van 8.12 op de klokken. Daarna was het echter over. “Het was toen gewoon op,” aldus Butter. 14.15.78 was de matige eindscore voor de TDR-atleet. “Maar ik ben niet van plan hier lang om te gaan treuren. Het hele baanseizoen is voor mij uitstekend verlopen. Nu ga ik over op een rustige trainingsperiode met in september wat wegwedstrijden.” Butter heeft zijn zinnen gezet op het EK veldloop voor Neo-senioren in het Spaanse Torro. Hier wil hij zijn medaillewinst van Debrecen een vervolg geven. 

In de C-race 5000m liep Ronald Schröer een uitstekende wedstrijd. Met 14.23.95 evenaarde hij zijn persoonlijk record tot op enkele tienden van een seconde. “Ik ben net teruggereden uit Sankt Moritz waar ik vooral aan mijn basis heb gewerkt voor de Amsterdam Marathon. Ik verwacht over twee weken scherper te zijn en in Ninove een pr te lopen,” aldus Schröer. 

In de D-race eindigde Rens Dekkers één seconde boven zijn pr. Op de drie kilometer kwam Dekkers door in een goede 8.38, maar met een zwakke vierde kilometer verspeelde hij zijn kansen op een nieuwe toptijd. De laatste 200 meter pakte hij de draad echter weer goed op en zette 14.43.95 op de klokken. Dekkers: “Ik baal gewoon van die vierde kilometer. Over twee weken zal dat beter gaan.”
Ook Peter Res wist de 15 minuten-barrière te doorbreken met een tijd van 14.55.71. De atleet uit Heemskerk was hiermee redelijk tevreden. “Al moest ik wel wennen. Ik hoop in de loop van dit seizoen weer beter te zijn.”

Kort voor middernacht sloot Alwin Groen de succesvolle avond voor TDR in stijl af met het achtste pr van de avond. Onder luide aanmoediging van tientallen teamgenoten haalde de Burgerbrugger ruim vijf seconden van zijn beste tijd af en finishte hij in 15.46.00.


Karel Delvoye: Foto's staan op de FOTOGALERIJ