Van Malderen grijpt net naast overwinning

04 July

Team Distance Runners

Posted by:


UDEN - Perfecte weersomstandigheden, door de organisatie aangetrokken hazen in elke serie, een snelle baan en een recordaantal van 700 atleten die in een goed op gang gekomen baanseizoen in vorm aan het raken zijn, waren in Uden tijdens de Mondo Keien Meeting een ideale voedingsbodem voor snelle races. De 1500 meter was voor TDR voornamelijk een succesnummer; maar liefst zeven persoonlijk records (pr's)  konden genoteerd worden.

Van Malderen voorin

In de snelste serie op de 1500m was superhaas Ate van der Burgt aangetrokken om de atleten tot aan de bel te loodsen, met een doorkomst op 1000m van 2.25. Weliswaar gelijkmatig, werd de doorkomst na 1000 meter echter ruim drie seconden te langzaam gepasseerd. Kristof van Malderen had zich op de overwinning ingesteld: "Ik vertrouwde dat Ate het juiste tempo liep, bovendien kan ik me niet met twee dingen tegelijk bezighouden." Van Malderen schoof evenwel alert door en maakte het keurig af, waarbij hij nog net gepasseerd werd door de Australiër Craig Huffer. "Ik vond het wel vreemd dat we met zo'n grote groep de eindsprint ingingen. Als het harder was gegaan, hadden er al meer mannen afgelegen." Van Malderen finishte als tweede in 3.41.12, zijn vierde tijd ooit, maar nog te traag voor de EK-limiet (3.39.30).

Wiggers loopt race van zijn leven

In zijn kielzog liep Tom Wiggers de 1500-meter van zijn leven. Enkele uren voor de race hoorde Wiggers pas dat hij toegevoegd was aan de A-race. De atleet bouwde zijn race goed op vanuit de achterhoede en had een sterk laatste stuk, waardoor hij nog dicht bij het podium kwam. "Ik deed alles goed en begon rustig. Toen ik het laatste stuk opkwam had ik nog veel power en kon ik René Stokvis nog voorbij."  Met zijn nieuwe pr van 3.41.55 loopt Wiggers zelfs onder de Europese limiet voor Barcelona.

Verwer wint B-race

Niels Verwer deed wat hij zich tot doel had gesteld: de race winnen. Even leek het erop dat hij wat te vroeg aanging, maar op een indrukwekkende manier maakte hij het af en won overtuigend in 3.46.25. Pr's waren er voor Mark Nouws (3.52.10), Jordi Baars (3.54.05), Wesley Pauel (3.56.89), Leon Koch (3.58.18), Edwin de Vries (4.04.72) en Alwin Groen (4.06.84). Tjerk Conijn maakte een sterke comeback na een kuitblessure. In 3.54.26 vestigde hij een persoonlijk outdoor-record.

800 meter tegenvallend

De prestaties op de 800 meter vielen tegen. Nils Pennekamp startte in de B-race en kon geen potten breken. Tot 650 meter ging het goed, maar daarna trad het verval in. Pennekamp finishte als zesde in 1.51.77. Paul Boon kreeg de kans om te starten in de B-race, maar kon zijn kans niet pakken en kwam tot een teleurstellende 1.55.12. In de C-race liepen Addis Riet en Bouke Onstenk. De machtige eindsprint van Riet kwam te laat voor een snelle tijd, maar zijn 1.51.31 was wel goed voor een snelste seizoenstijd. Hij wist tevens zijn teamgenoot Onstenk voor te blijven, die 1.52.04 op de klokken zette.

Pr voor Blauwhof

In het hoofdprogramma kwam Bjorn Blauwhof in actie op de 400 meter. Hij liep een persoonlijke besttijd van 47.67. Joris Sinnige liep net geen pr en klokte 49.65.

Mulder en Kruiver

Machteld Mulder, die terugkomt van een blessure, nam de gok om te kiezen voor een snelle internationale A-race 800 meter. In de eerste ronde liet ze het halverwege al lopen en eindigde teleurstellend in een matige 2.09.77. Coach Ton Baltus: "Als je kiest voor een snel veld moet je niet de aansluiting verliezen."

Manon Kruiver, die in de B-race 800 meter liep, was iets langzamer met 2.10.33.