Butter en Berkhout zeker van EK Cross

12 November

Team Distance Runners

Posted by:


TILBURG – Het Tilburgse bos ‘De Oude Warande’ was vandaag het toneel voor de Internationale Warandeloop, met dit jaar in alle categorieën sterke Europese tegenstand voor de Nederlandse crossers. Bovendien gold de wedstrijd ook als kwalificatie voor het EK Cross, dat op 10 december in de Italiaanse plaats San Giorgio su Legnano zal plaatsvinden. TDR’ers Michel Butter en Margriet Berkhout stelden met goed opgebouwde races hun EK-deelname vandaag al veilig, respectievelijk bij de jongens onder de 23 jaar en de meisjes junioren. Over twee weken zal blijken of er nog meer TDR-atleten zich bij de EK-selectie scharen.

Korte cross
Een zeer spectaculair nummer vandaag was de 2000m korte cross; de relatief korte afstand trok veel middenlangeafstand lopers naar Tilburg. Bij de dames maakte 800m-specialiste Machteld Mulder een uitstapje naar de cross en deed dat zeer verdienstelijk. Mulder finishte als vijfde in 6.32. In het laatste deel van de race rukte Mulder op naar het podium, maar kwam daarvoor uiteindelijk vijf seconden tekort op de prima lopende Noord-Hollandse Yvonne Hak.
In de mannenrace naderde Mulder’s clubgenoot Bouke Ontstenk het podium nog dichter. Ontstenk liep een prima race en kwam twee seconden achter de nummer drie (5.31) over de streep. In dit spektakelstuk, dat werd gewonnen door de Belg Tim Clerbout, was een zeer opvallende prestatie van TDR’er Vincent Groen. Na een zeer scherpe start kon Groen in het bos het hoge tempo handhaven, wat uiteindelijk een elfde plaats in 5.44 opleverde. Na een zomerseizoen dat in het water viel door een dubbele liesbreuk, sprak Groen nu na zijn race: “I’m back. Hier kan ik mee verder.” Ook 800m-loper Tjerk Conijn keek met een 17e plaats tevreden terug op zijn wedstrijd.

Berkhout naar EK Cross, Lenaarts en Kruiver nog niet.
De A-junioren races stonden in het teken van kwalificatie voor de EK Cross. In de 4100m lange cross voor de meisjes A liep een ijzersterk TDR-trio. Margriet Berkhout (9e), Raika Lenaarts (14e) en Manon Kruiver (15e) schaarden zich alledrie in de top 15 overall en werden respectievelijk tweede, derde en vierde Nederlandse. Berkhout deelde haar wedstrijd uitstekend in en liep zich zo in de EK-selectie. Ook gezien haar jonge leeftijd, Berkhout is 16 jaar, was het een opvallende prestatie. “Echt ongelooflijk dat ik naar de EK Cross ga, ik kan het haast niet geloven!” Lenaarts en Kruiver kwamen zij-aan-zij, tien seconden na Berkhout, over de finish, waarbij Lenaarts net beter dipte dan haar teamgenootje; zij werd 14e, Kruiver 15e. Lenaarts: “Ik vind het echt gaaf dat ik hier kan meedoen met de besten. Vergeleken met vorig crossseizoen is dit echt een flinke progressie.” Naast Berkhout is ook snelste Nederlandse Marieke Falkmann van Team Heart Vital al zeker van de EK, voor Kruiver en Lenaarts is dat nog niet het geval.
Bij de jongens A, die vier rode ronden van totaal 5500m moesten afleggen, was er afwezigheid van TDR-atleet Tom Wiggers. Door een ongelukkige verzwikking van zijn enkel afgelopen week, kwam hij niet aan de start. Over twee weken zal hij zich laten zien in een wedstrijd in Helmond, waarna de keuzeheren van de KNAU zullen beslissen over de EK-afvaardiging. Snelste TDR’er werd Sven van der Vliet in 18.06, een kleine minuut achter eerste Nederlander Jorit van Malsen.

Butter loopt sterke klassering
De afsluiting van de dag was het 10000m lange crossgala voor de mannen. TDR’er Michel Butter was al voorgeselecteerd voor de EK-cross onder de 23jaar en met een uitstekende wedstrijd zit de Beverwijker nu definitief in de EK-ploeg. Opvallender dan die kwalificatie was Butters vijftiende plaats in het internationale veld en zijn plek als vierde Nederlander. Met zijn tijd van 30.50 zat Butter niet ver achter toppers als Gert-Jan Liefers (3e in 30.14), Kamiel Maase (4e in 30.22) en Patrick Stitzinger (8e in 30.33). Butter: “Momenteel sta ik er uitstekend voor. Tot de EK zal ik geen wedstrijden meer doen, ik ga lekker trainen en dan zal ik over een maand weer een stuk sterker zijn dan hier.” Zijn tactiek was ook dit jaar weer een succes. “Inderdaad, na een behouden start kon ik met gemak veel tegenstanders ophalen. Ik voelde me sterk.”