Bouke Onstenk toont veelzijdigheid

12 August

Team Distance Runners

Posted by:

        
NINOVE – Afgelopen weekend vond in Ninove de achtste en voorlaatste wedstrijd van de Belgische Flanders Cup plaats. Deze reeks internationale  wedstrijden staat bekend om de brede deelname, de volle series op alle afstanden, de grote publieke belangstelling en de sfeervolle ambiance. Om die redenen worden deze Flanders Cup wedstrijden doorgaans bezocht door tientallen Nederlandse (top)atleten. Dit jaar was de deelname van Nederlandse atleten in  Ninove echter veel beperkter dan in voorgaande edities. Ondanks het feit dat het einde van het baanseizoen voelbaar dichtbij komt, was bij een groot aantal TDR-atleten nog opvallend veel gretigheid aanwezig om wat moois te laten zien. Met name Bouke Onstenk en Raika Lenaarts lieten prachtige prestaties zien.


Uitstapje Onstenk naar 1500 meter
800meter-specialist Bouke Onstenk maakte voor het eerst sinds jaren een uitstapje naar de 1500 meter. “Ik wilde vooraf graag op drie afstanden (400, 800 en 1500m red.) de snelste TDR-atleet worden dit seizoen,” licht de 26-jarige uit Hoorn zijn keuze toe.  “Ik was wel wat gespannen omdat deze afstand voor mij toch geheel onbekend is.” 
Onstenk bouwde zijn wedstrijd in de B-race goed op met twee voorzichtige eerste ronden in de tweede helft van een grote groep. Met een snelle derde ronde van 60 seconden rukte hij op naar de kop van de wedstrijd. In de slotronde leek hij op de winst af te stevenen, maar twee Afrikanen passeerden hem nipt voor de meet. “Ik had niet verwacht dat die Marokkaan en Qatarees er nog overheen zouden komen”, aldus Onstenk.  Zijn sterke tijd van 3.47.85 betekende de zevende plaats op de Nationale jaarranglijst 1500 meter.

Nauwelijks hersteld van zijn inspanning verrichte Onstenk tevens zeer nuttig haaswerk voor zijn teamgenoot Paul Boon in de C-race van de 800m. Onstenk bracht Boon naar een doorkomst van 1.23 op 600 meter. Voor Boon was dit vandaag echter iets te hard. Deze viel terug en passeerde de meet in 1.56.43.
In het hoofdprogramma deed Tjerk Conijn het stukken beter. In de B-race liep hij voor het eerst dit jaar een aanvallende race . Met een sterk staaltje “Front Running”  werd hij knap tweede achter een sterke Qatarees. Conijn wist kop te houden tot 650 meter en eindigde in een tijd van 1.53.48, nog geen halve seconde boven zijn persoonlijk record. “Het goede gevoel begint de laatste weken terug te komen, ik draai lekkere trainingen deze periode. Mijn pr op de 1500m vorige week in Uden gaf al een kick en voor mij is het seizoen nog lang niet afgelopen”, aldus de 20-jarige atleet.

Ronald Schröer kwam in de A-race op de 5000 meter tot een tiende plaats in een tijd van 14.37.59. De Hera-atleet hoopte vooraf zijn persoonlijk record van 14.23.24 aan te scherpen, maar eenmaal gestart aan zijn wedstrijd kreeg hij te maken met een lastige solorace. Achter een groep sterke lopers uit Qatar vielen grote gaten, wat betekende dat vrijwel elke atleet achter deze groep solo kwam te lopen. Voor Schröer beginnen de komende weken de voorbereidingen op de marathon van Amsterdam. 

Lenaarts verpulvert pr
Op de 1500 meter voor dames haalden Raika Lenaarts en Manon Kruiver nog eens flink uit. Manon Kruiver liep een uitstekende race en miste op slechts dertien honderdsten haar pr met een tijd van 4.24.92. “Het is echt balen dat ik alleen kwam te lopen en dat ik net mijn pr miste, maar ik ben blij met mijn superseizoen. Ik had graag nog baanwedstrijden gedaan, maar morgen ga ik op vakantie”, aldus de Tuitjenhornse.

Kruiver voelde tijdens de race de hete adem van teamgenote Raika Lenaarts in haar nek. Lenaarts bouwde haar race van achteruit op en kreeg in het lastige middeldeel met Kruiver in het zicht een goed mikpunt. Dankzij een sterk tweede deel verpulverde ze haar pr tot 4.25.87.  Lenaarts: “Yes! Dit is alweer zeven seconden progressie dit jaar op de 1500 meter”. Persoonlijk belangrijk voor de jonge atlete was dat ze hiermee onder de limiet voor de EJK in Hengelo liep. “Maar ja, ik begrijp ook wel dat het EJK in juli was en niet in september”, aldus de goedlachse blondine. Lenaarts: “Ik ben heel blij met mijn overstap naar TDR en heb keihard gewerkt om dit te bereiken.”

Coach Hartensveld analyseert na afloop met gepaste trots: “We hebben inmiddels een jarenlange traditie op de 1500 meter, maar nog nooit is het prestatieniveau zo breed geweest. Met Selma, Margriet, Manon en Raika hebben we vier meiden tussen de 4.19 en 4.25. De laatste 3 zijn nu bovendien nog junior. Ze trekken ze zich enorm aan elkaar op. Ook Raika is weer zo'n mooi voorbeeld van wat er gebeurt als er een bepaalde "klik" plaatsvindt. Ze is veel professioneler geworden in de benadering van haar sport.”.