Machteld Mulder met EK limiet naar zilver

18 February

Team Distance Runners

Posted by:


GENT - TDR-atlete Machteld Mulder heeft tijdens de Nederlandse indoor Kampioenschappen in het Belgische Gent zilver gewonnen op de 400m. De Hoornse liep in de finale een sterk persoonlijk record van 55.33seconden. Met deze tijd liep ze tevens de limiet voor de Europese Junioren kampioenschappen in Hengelo komende zomer. In totaal behaalden de diverse TDR atleten dit NK 3 medailles.  

Mulder heeft zich dit indoorseizoen al meerdere keren op de 400m laten zien en ziet deze afstand vooral als snelheidtest voor haar sterke 800m. Coach Ton Baltus: "Ook al had ze zich op haar favoriete 800m natuurlijk zeer nadrukkelijk in de strijd om de medailles kunnen manifesteren, vind ik het veel belangrijker dat ze deze winter haar basissnelheid weer weet te verbeteren. Vandaar deelname aan de 400." Met ruime verbetering van haar eigen outdoor besttijd werd die missie dus duidelijk volbracht. In Gent moest ze alleen 400m-specialiste Annemarie Schulte voor zich dulden. Na afloop was Mulder zeer te spreken over haar medaille en haar tijd in de finale. "Jammer dat een 54-er er nog niet in zit, maar dat komt dan wel komende zomer. Het belangrijkste is dat ik er weer een mooie NK-medaille bij heb en klaar ben voor de zomer".
Mulder heeft haar piek komende zomer gepland tijdens de Europese Junioren Kampioenschappen waar ze op haar favoriete 800m zal uitkomen.

Bouke Onstenk belande op de 800m net naast het podium met een vierde plaats en voldeed hiermee als enige van de TDR 800m-mannen aan de verwachtingen. Ontstenk bewees dit indoor seizoen al in een zeer goede vorm te zijn en veel progressie te hebben geboekt, maar moest desondanks op basis van outdoortijden in de B-serie starten. De 25-jarige atleet nam vanaf het begin het initiatief, stond zijn koppositie niet meer af en finishte in een knappe tijd van 1.52.57. In dezelfde serie gingen Boyd Declerq en Tjerk Conijn van start, die in tegenstelling tot hun teamgenoot erg passief liepen. In de A-serie maakten Arnoud Okken en Bram Som er een prachtige strijd van die Okken uiteindelijk knap in zijn voordeel besliste. Achter dit tweetal wist Hugo de Haan binnen de tijd te blijven van Onstenk waarmee de Zaanlander het brons pakte.

Bij de B-junioren, die s’middags in dezelfde hal hun Nederlandse kampioenschap hadden, wist Margriet Berkhout haar titel op de 1500m te prolongeren. Zoals verwacht stemde haar voornaamste concurrente Jessie Fairley haar gehele race af op Berkhout door vanaf de start achter de jonge TDR-atlete te gaan lopen. Na een extreem traag begin nam Berkhout het initiatief maar ze wist Fairley niet kwijt te raken. Vlak voor het begin van de laatste bocht kwam Fairley inderdaad met haar verwachte eindsprint, maar Berkhout wist de aanval op het laatste rechte eind knap te pareren. Uiteindelijk was het verschil op de finish 41 honderdsten van een seconde.

Naast het zilver van Mulder en het goud van Berkhout wist Kiki van Langen de derde TDR-medaille binnen te halen. Net als Mulder startte ze op de 400m, maar dan bij de B-meisjes. Van Langen liep in de finale een knap persoonlijk record van 58.00.
Diana Spaargaren startte in de B-serie op de 800m meisjes B. De Castricumse won deze serie heel sterk, maar ook zij werd in de A-serie door drie mensen voorbij gestoken. Haar vierde plaats betekende echter een knappe prestatie en bewijst dat ze de afgelopen maanden een goede progressie heeft geboekt.

TDR-coaches Ton Baltus en Guido Hartensveld waren gematigd te spreken over de verrichtingen op dit Nederlands Kampioenschap. Baltus: "De prestaties van Machteld en Bouke waren van grote klasse en daarnaast laten ze zien er erg goed voor te staan voor de zomer. De andere 800m jongens liepen duidelijk een matig NK. Alles bij elkaar een teleurstellende 800m mannen voor TDR."