Butter wint 3000 meter tijdens Gouden Spike

09 June

Team Distance Runners

Posted by:


LEIDEN - Tijdens de Gouden Spike in Leiden heeft Margriet Berkhout op de 1500meter vrouwen voor een enorme verrassing gezorgd door haar pr met maar liefst vijf seconden aan te scherpen naar 4.23.95. Met deze tijd steeg de B-juniore van TDR naar de vierde plaats op de Nederlandse allertijdenranglijst op de 1500meter.

Berkhout zette de afgelopen weken een zeer stabiele reeks van wedstrijden neer, met een aantal maal 1500meter-tijden tussen de 4.28 en 4.30. "Tijdens deze races voelde ik dat het goed was, maar dat er meer in zat," aldus Berkhout. In deze wedstrijd nestelde ze zich vrij snel in de zesde positie achter een sterke Ierse en met een doorkomst van 2.19 op 800meter kon ze deze positie in de slotronde goed vasthouden. "Bij het ingaan van de laatste ronde merkte ik dat het vandaag wel eens echt goed kon gaan worden. Maar zo'n enorme hap eraf verbaasde mij ook wel."
Berkhout richt zich op de EYOF, dit evenement vindt in het tweede deel van juli in Belgrado plaats. Met deze prestatie geeft ze aan te groeien naar een topvorm daar, waar ze overigens zal uitkomen op de 3000meter.

800 meter
Machteld Mulder heeft zich al geplaatst voor de EJK komende juli in Hengelo. Mulder koos in het voorseizoen meerdere malen voor de 400meter om zo haar basissnelheid te vergroten. Volgens haar trainer Ton Baltus staat ze er enorm goed voor, maar moet ze duidelijk nog wennen aan de 800meters. Mulder eindigde vandaag in een tijd van 2.07.21 als zevende en bleef daarmee nog wat achter op haar pr van 2.06.66. "Jammer dat ik juist nu niet helemaal scherp was, want dit was een race om een dik pr te lopen," aldus Mulder. Reactie van Baltus hierop: "De scherpte hoeft er nog niet te zijn. We gaan de komende weken werken aan de ‘fine tuning’ met trainingen die echt op de 800meter gericht zijn."

Op de 800meter voor mannen gingen maar liefst zes TDR’ers van start. Bouke Onstenk liet zich in de B-race insluiten, maar kwam met een sterk slotstuk toch nog tot de tweede plaats in 1.51.64. De series erna waren mooie races met veel strijd, maar dat leverde opnieuw geen sterke tijden op. Tjerk Conijn kwam tot 1.54.63, Vincent Groen tot 1.54.97, Boyd Declerg tot 1.55.22 en Sven van der Vliet tot 1.58.83.

3000 meter
Michel Butter wilde deze 3000meter tijdens de Gouden Spike als test gebruiken voor de EK < 23jaar komende juli in Debrecen (Hongarije). Zijn strijdplan vooraf was vooral geduld te bewaren in het eerste deel en het daarna af te maken. De tijd speelde geen rol, maar het was wel belangrijk dat de Beverwijker op het juiste moment zou kiezen voor een aanval. Butter voerde dit uitstekend uit. Na het wegvallen van de haas gebruikte hij de Belg Tom Compernolle als springplank naar een sterke overwinning in een pr van 8.03.97. De haas deed tot 1500meter met een strak tempo zeer goed werk, waarna Compernolle een versnelling plaatste. Butter kon echter zeer gemakkelijk volgen en toen de ronde daarna traag was besloot hij tot een harde demarrage. Een ronde van 59.6seconden zorgde voor het beslissende gat. Butter na afloop: "Ik heb geleerd van eerdere confrontaties met Compernolle. Nu was ik de sterkste en de slimste. Ik sta er goed voor, maar dat moet ook want het internationale niveau in Debrecen is zeer hoog."

Achter Butter deden Peter Res en Ronald Schröer het erg goed. Res eindigde in een zeer sterke tijd van 8.25.66. Res is aan een uitstekende reeks wedstrijden bezig en loopt elke week harder. De verwachting is dat hij in de tweede seizoenshelft zijn pr's kan gaan benaderen.
Ronald Schröer kwam tot een pr van 8.30.63. "Het ging heel gemakkelijk en ik had zelfs een eindsprint", aldus Schröer.

Run2Day Track Meeting
In Utrecht liepen op vrijdagavond tijdens de ‘Run2Day Track Meeting’ Wesley Pauel en Rens Dekkers hun 3000meter. Pauel kwam tot een sterke 8.47.28, dit was ruim acht seconden boven de limiet voor de EYOF. Marathonloper Rens Dekkers eindigde vlak voor Pauel in 8.47.08.

Foto: Karel Delvoye