Machteld Mulder overtuigend naar finale

20 July

Team Distance Runners

Posted by:

HENGELO – Machteld Mulder heeft zich vanavond door middel van een sterk optreden geplaatst voor de finale van de 800 meter op het Europese Kampioenschap voor junioren. Met een tweede plaats in de derde serie plaatste de atlete van Team Distance Runners zich direct voor de eindstrijd. 

De nummers één en twee uit elke serie plaatsten zich rechtstreeks voor de finale, aangevuld met de twee tijdsnelsten. Aangezien Mulder uitkwam in de derde en laatste serie wist ze welke tijd zou volstaan voor een plek in de finale. De atletes in de eerste twee series namen geen risico’s en maakten er harde races van. Vooral in de eerste serie werd hard gelopen. Zodoende werd duidelijk dat Mulder minimaal in 2.05.92 moest finishen om als tijdsnelste door te gaan. 

De 18-jarige atlete presteert uitstekend in haar serie. Na een eerste ronde van 62.40 seconden blijft ze alert aan de buitenkant lopen achter Yelena Kofanova. De Russische, één van de favorieten met een persoonlijk record van 2.02.66, zorgt er met een hard tempo voor dat er een strak lint van atletes ontstaat. In de laatste bocht versnelt Mulder zeer overtuigend door. Met veel power passeert ze de Russin, die wat verkrampt en terugvalt. 

Met een tweede positie in een tijd van 2.05.85 passeert de atlete uit Wijdenes de finishlijn en verzekert zich daarmee direct van een finaleplaats. Naar eigen zeggen heeft ze op het laatste stuk niet vol doorgetrokken. “Tweede is toch genoeg?” aldus Mulder.  Ook de Britse Hannah Brooks plaatste zich voor de finale, door de serie te winnen. Kofanova dreigt eruit te liggen. Als blijkt dat haar tijd van 2.05.92 exact overeenkomt met de tijd van de laatste tijdsnelste uit de eerste serie, wordt besloten de Russin als negende atlete toe te voegen aan de finale. 

Coach Ton Baltus is erg te spreken over het optreden van zijn pupil: “Machteld had echt macht vandaag. Tot 600 meter wachtte ze het af om vervolgens met veel  power op te schuiven naar voren.”

“Ton en ik wisten dat een tijd onder 2.06 nodig was voor een finaleplaats. Je moet dan een snelle race hebben. Gelukkig nam de Russin de kop en zorgde ze zo voor de goede tijd,” vult Guido Hartensveld zijn collega aan. 

Beide coaches hopen op een harde finale: “Er zitten wel drie Russinnen in de finale, op een totaal aantal loopsters van negen. Laat die Russinnen het maar lekker hard maken. Machteld is er klaar voor, ze verkeert in topvorm.”

De finale 800m vrouwen vindt aanstaande zondag plaats om 14.45 u.