Machteld Mulder pakt brons op Europese Juniorenkampioenschappen

22 July

Team Distance Runners

Posted by:

     
HENGELO - Machteld Mulder heeft een derde plek behaald op de Europese Juniorenkampioenschappen in Hengelo. De atlete uit Wijdenes was vooraf als zesde geplaatst. In de serie bleek al dat ze goed in vorm was. Ze versloeg daarin een Russin met een persoonlijk record van 2.02.66. 

In de finale zondagmiddag werd er gelijk hard geopend. De eerste ronde ging in 61 hoog voor Mulder. Van 200 meter naar 400 meter was het duwen en trekken, waardoor de TDR-atlete wat naar achter zakte in het veld. Vlak na de bel dook ze in een gaatje dat twee tegenstandsters lieten vallen en liep zo naar de vierde plaats. Persoonlijk coach Ton Baltus: “Machteld was hier heel alert en dit bleek een cruciaal moment in de wedstrijd. Je zag toen al dat ze veel macht had.” 

In de slotronde kwamen de vier atletes los van de rest van het veld te liggen. Toen werd het duidelijk dat de 18-jarige Mulder voor een medaille kon gaan. Het laatste stuk is haar sterke stuk. Hierin wist ze af te rekenen met de Russin Uvarova. De Roemeense Lavric won in 2.02.84 en Mulder liep vlak achter de ranglijstaanvoerster Jackson naar een tijd van 2.03.72.

 “Van de Europese top-10 van de ranglijst waren er zeven in de finale; een sterke bezetting, daarom heeft de medaille extra veel glans”, aldus hoofdcoach Guido Hartensveld. Mulder mocht een ereronde lopen met de Nederlandse vlag. “Hier heb ik het hele jaar naar toegewerkt. Ik wist dat ik goed was, maar een medaille overtreft mijn verwachtingen. Nu op naar het WK volgend jaar. Dan zal ik wel weer veel moeten groeien, want daar is de tegenstand nog veel sterker,” aldus de dolblije atlete.

Na haar bronzen race maakte ze zich ook nog nuttig voor de 4x 400m estafette, waarin ze als laatste loopster optrad. Na de eerste twee loopsters was de achterstand van het Nederlandse team al zo goed als onoverbrugbaar. Met een achterstand van tachtig meter begon Mulder aan een kansloze missie. “Hier was geen eer aan te behalen,” luidde haar commentaar. Ze liep nog een handgeklokte split van 57.8.

Lenaarts sterk op 800 meter

In Brasschaat liep Raika Lenaarts een persoonlijk record van 2.10.79. Ze behaalde hiermee tevens een derde plaats. Na een ongelukje in huis, waarbij ze haar teen brak, is ze weer goed in training. Na jaren vestigt ze eindelijk weer eens een PR op de 800 meter. “Normaal loop ik nooit zo goed op de eerste wedstrijd. Ik denk eigenlijk dat er nog wel meer in zit”, aldus Lenaarts.