02 August

Team Distance Runners

Posted by:

AMSTERDAM
- Dit weekend was het Olympisch stadion in Amsterdam weer het toneel van de Nederlandse Kampioenschappen Atletiek. Team Distance Runners nam met een record aantal deelnemers van maar liefst 19 atleten deel aan de nationale titelstrijd. Michel Butter en Machteld Mulder zorgden met twee overwinningen voor het grootste succes; het waren de enige TDR-medailles maar wel van de goede kleur: goud.

400 meter

Bij de vrouwenwedstrijd over 400m stonden zaterdag in de series twee TDR-dames aan de start. Marije Wever wist met 59.43sec ruim onder de 60 seconden  te lopen, maar dit was niet voldoende voor een finaleplaats. Lisanne de Witte bereikte met 56.70sec wel overtuigend de finale. De volgende dag in de finale miste De Witte de kracht om onder de 57 seconden te lopen. Evengoed was de 57.52 van de B-juniore goed voor een vierde plaats.

Bij de mannen stond alleen Bjorn Blauwhof zaterdag aan de start tijdens de series 400 meter. De Purmerender strandde hier met 48.49sec, wat wel zijn tweede tijd ooit betekende.

800 meter

Maar liefst vijf TDR-mannen namen zaterdag deel aan de series 800 meter. Tjerk Conijn, Boyd Declerq en Addis Riet kwamen niet door deze series. Vooral voor gevaarlijke outsider voor de titel Addis Riet was de uitschakeling zuur. "Ik liet me samen met Youssef (el Rhalfioui red.) uitrollen tot de finish, maar plotseling wurmde Arjen Bloem zich nog tussen ons door, erg stom," aldus Riet. De juniorenkampioen op de 800m kwam uiteindelijk één honderdste van een seconde tekort voor een finaleplaats. Paul Boon en Bouke Onstenk wisten zich wel knap te plaatsen voor de finale 800 meter. Het was Boon die na 500 meter de wedstrijd openbrak: "Ik had me voorgenomen om strijdend ten onder te gaan." Uiteindelijk finishte de atleet van A.V. Hollandia als vijfde, slechts 0,85 sec van het goud. Bouke Onstenk finishte als achtste.

Bij de vouwen stonden zaterdag drie TDR-atletes aan de start van de series. Hier sneuvelde Diana Spaargaren maar Machteld Mulder en Manon Kruiver wisten door te dringen tot de finale. Zondag in de finale liepen beide dames een mooie race. Kruiver werd na een sterke race nipt vierde. De strijd om het goud werd zoals verwacht ongemeend spannend; Machteld Mulder en Susan Kuijken streden tot de finishlijn om de titel. Het was Kuijken die daarvoor de wedstrijd had opengebroken, Mulder liet zich echter van haar goede kant zien door met een zeer sterk laatste stuk de titel te grijpen. "Deze wilde ik heel graag hebben, het liep precies zoals verwacht en ik maakte het goed af," aldus de atlete uit Wijdenes.

1500 meter

Op zaterdag stonden voor de deze afstand de series gepland. Mark Nouws ging hier eervol ten onder in 3.56,18. Niels Verwer en Tom Wiggers wisten zich wel te plaatsen voor de finale van zondag. Vooral laatstgenoemde deed dit zeer overtuigend. De man in vorm had dan ook snode plannen voor zondag: "Ik hoefde vandaag niet lang na te denken over de vraag of ik wellicht iets meer op safe voor zilver of brons wilde lopen of voor de overwinning. Dat laatste was mijn doel, daarom wist ik dat ik Bram (Som red.) voldoende pijn moest doen zodat hij minder fris aan het einde zou beginnen."

Tijdens de race kreeg de atletenhuisbewoner steun van ploeggenoot Niels Verwer en later van Jesse van Burg. Zij zorgden voor een straf aanvangstempo. "Toch ging het niet hard genoeg, op 1000 meter ben ik vol aangegaan en sprongen we met z'n drieën weg" vertelde Wiggers na afloop. Het brons werd Wiggers echter in de laatste meters nog afgesnoept door Nout Jansen. "Ik heb gegokt en verloren, ik heb hier vrede mee."

5000 meter

Inge de Jong kon tijdens de vrouwenrace geen potten breken. Het was haar eerste baanwedstrijd van dit seizoen en het gebrek aan wedstrijdritme brak de atlete van A.V. Trias op. Ze finishte uiteindelijk als zesde in 17.56,66.

Het klapstuk waar velen op zaten te wachten was de 5000 meter mannen finale. Op papier waren er vier favorieten: Michel Butter, Khalid Choukoud, Abdi Nageeye en Guus Janssen. Butter was erop gebrand zijn titel uit 2007 te prolongeren en wilde hiervoor graag de wedstrijd hard maken. "Ik had ook best durven afwachten maar dit leek ons veiliger en bovendien mooier," aldus Butter. De eerste ronden trok teamgenoot Yennick Wolthuizen meteen hard door, en nadat Wolthuizen het veld uit elkaar had getrokken nam Butter zelf over. Hierna kreeg hij hulp van Choukoud die ook gebaat was bij een harde race. Dit resulteerde in een doorkomst van 8.21 min na 3000 meter.

"Ik voelde dat ik nog erg fris zat en ik wist dat Guus (Janssen red.) eraf was en ik kon horen dat Abdi (Nageeye red.) in de problemen zat," vertelde de Beverwijker. Dit was voor Butter het sein om via rondes van 66 en 65 seconden naar een aantal 64'ers door te trekken. Butter: "Ik voelde veel macht vandaag, ik zag op het scherm dat mijn voorspong snel groeide. De laatste 150 meter heb ik rustig genoten. Dit is een overwinning waar ik trots op ben, vooral op de manier waarop. Ik wilde duidelijk laten zien wie op dit moment de snelste is." Robert Ton stelde met zijn zevende plaats iets teleur. Christian de Lie liep na een sterke wedstrijd naar een mooie elfde plaats. Hier achter finishte Pip Tesselaar als zestiende.

Kristof van Malderen

In Oordegem heeft Kristof van Malderen overtuigend de Belgische titel over 1500m opgeëist. De 1500meter-loper uit Bakkum liet er geen twijfel over bestaan wie op dit moment de snelste Belg is; hij maakte de wedstrijd direct hard met een ronde in de 57 seconden. Van Malderen: "Ik raakte direct bij de start ingesloten maar ik zag een gaatje binnendoor. Hierdoor kwam ik al heel snel op kop terecht en toen heb ik de tactiek veranderd en de wedstrijd hard gemaakt. In het oorspronkelijke plan zou ik wachten tot de laatste ronde in verband met m'n goede eindschot. Gelukkig ging het niet zo langzaam als andere jaren," voegt Van Malderen hier lachend aan toe. De Belg finishte uiteindelijk in een snelle 3.43 min, breed juichend liet hij zich aan het einde nog bijna verschalken door Kim Ruell. "Maar dat zou wel erg slordig zijn geweest!" aldus Van Malderen.

Team Distance Runners kan terugkijken op een geslaagd weekend met drie gouden medailles. "Vooral de manier waarop er dit weekend gelopen is, de aanvalslust van veel atleten, vind ik erg mooi om naar te kijken," aldus coach Hartensveld.