Michel Butter sluit baanseizoen af met record

20 August

Team Distance Runners

Posted by:


TESSENDERLO – Michel Butter heeft voor de tweede maal dit baanseizoen zijn persoonlijk record op de 3000 meter verbeterd. Nadat de Beverwijker tijdens de Nijmegen Global Athletics in mei zijn besttijd van 8.15min met zes seconden aanscherpte (8.09.12), wist hij zijn pr in Tessenderlo tot 8.04.61 te verbeteren. Bovendien liep de TDR-atleet zijn tijd in een tactische race en kwam als vierde over de meet. Manon Kruiver liep met een tijd van 2.11.02 een persoonlijk record op de 800m bij de vrouwen, terwijl EK-ganger Bob Winter 1.50.85 in de mannenrace noteerde.

Tactische race
De race van Butter kende onverwachts een tactisch verloop. De wedstrijd werd gehaast op een tijd van 7.50min. Er was echter geen enkele topper die de ‘hazen’ ook daadwerkelijk wilde volgen. Butter besloot, op basis van het vooraf gestelde schema, zich in de middenmoot te nestelen. Maar na twee langzame rondes schoot de Beverwijker naar de kop en dichtte met speelsgemak het gat met de tempomakers. Al snel kwam de TDR-atleet erachter dat zijn concurrenten inderdaad geen zin hadden in een hele harde race en liet ook Butter het tempo iets terugzakken. Nadat de tweede haas bij het twee kilometerpunt uit de wedstrijd stapte, nam Butter op het juiste moment de beslissing om het kopwerk over te laten nemen. Butter: “Ik wilde niet als springplank fungeren voor de rest van de groep. Bovendien wist ik dat ieder moment de sprint kon worden ingezet en op deze manier kon ik mooi het overzicht bewaren. De Belg Tom Compernolle nam het initiatief in de overgebleven kopgroep van vier, met Butter en twee Afrikanen, maar ging een volle ronde lang nog meer tempodrukken. Uiteindelijk ging de EK-finalist 600m voor het einde vol in de versnelling en wist zelfs met één ronde tegaan nog een keer te accelereren. Butter liep op de derde stek, kon lange tijd aanhaken maar moest 200m voor het einde Compernolle toch laten gaan. Uiteindelijk werd Butter nog op de streep geklopt door de Burundiër Vital Gahungu.

Goede kampioenschaptest voor Butter
Aanvankelijk was de 20-jarige Butter teleurgesteld in het verloop van de wedstrijd. “Ik had van te voren zeker getekend voor een van tijd van 8.04 en besef dan ook dat het een hele goede tijd is. Ik was hier alleen graag voor een snelle race gekomen en met zo’n tactisch spelletje weet je dat er dan gewoon veel meer inzit”. Guido Hartensveld was het duidelijk niet eens met zijn pupil. “Er zijn genoeg wedstrijden die van het begin af aan hard gaan. Deze tactische race was een perfecte test voor Michel. Voor de Europese Kampioenschappen neosenioren (red. 2007 in Debrecen, Hongarije) moet hij dit soort races aankunnen. Op deze manier worden kampioenschappen beslist. In trainingen kan je dat namelijk nauwelijks nabootsen. Hij reageerde uitstekend op het verloop van de race, liet zich niet gek maken en deed met zijn laatste ronde van 59 seconden volledig mee in de ‘finale’. Ik ben dik tevreden”. Butter beaamde de mening van zijn coach. “Ja, als je het zo stelt ben ik inderdaad toch wel blij”, lacht de TDR-atleet.

Kruiver pr en uitnodiging Memorial
Manon Kruiver maakt als jongeling ook een goede ontwikkeling door. Eerder dit jaar behaalde de Tuitjenhornse bij de A-junioren zowel de Nederlandse titel op de cross als indoor, maar werd kort daarna geveld met de ziekte van Pheiffer. Het eerste deel van het baanseizoen en de Nederlandse Kampioenschappen outdoor moest ze aan zich voorbij laten gaan. Na echter een goed verlopen hoogtestage in Livigno en Sankt Moritz wist Kruiver alsnog haar persoonlijke records te verbeteren. Op de 1500m liet de TDR-atlete twee weken geleden in Ninove een tijd van 4.26.18 noteren en zaterdagavond liep ze op de 800m opnieuw in België een persoonlijk record. Daarnaast kreeg ze een invitatie om in het voorprogramma van de Memorial van Damme, tevens de één na laatste Golden League, op de 1000m voor vrouwen onder de 23 jaar te starten. “Wow, echt vet cool. Ik heb er ontzettend veel zin in”, aldus een dolgelukkige Kruiver.

Geslaagd seizoen voor Winter
Zowel Bob Winter als Boyd Declercq zaten in de 800m A-race. De aangestelde haas voor de wedstrijd opende te langzaam en nam, in plaats van de afgesproken 600m, slechts 450m lang de kop. Om die rede kwam al gauw de Belgische favoriet Tim Clerbout voorop te lopen, met kort daarachter Winter en Declercq die zich in staart van de groep bevond. Bij het ingaan van de laatste 200m miste Winter duidelijk de scherpte, viel iets terug in het veld maar wist met zijn eindsprint de schade te beperken tot een vierde plaats. Winter: “Ach, ik kan hier niet heel erg om treuren. Ik heb na mijn race Guido de hand geschut voor het fantastische seizoen. Ik heb op het hoogste niveau in Europa mogen acteren, met internationale wedstrijden om de winst meegedaan en mijn persoonlijke records weer verbetert. Mijn seizoen is klaar en geslaagd. Ik ga nu lekker rusten en nagenieten om weer fris aan de winter te beginnen”.
Boyd Declercq werd zevende in 1.53.18 en bewees hiermee constanter te zijn geworden in zijn prestatieontwikkeling.