Schoorl 2011: Butter en De Jong zetten stap vooruit
14 February
Team Distance Runners
Posted by:
Halve marathon: Ilse Pol op de weg terug
Voor Ilse Pol stond de Groet uit Schoorl Run in het teken van een bescheiden rentree in wedstrijdverband. De atlete uit Twello zocht in november contact met TDR nadat ze in de maanden ervoor gebroken had met haar ontdekker en trainer Titus Mulder. Pol kampte vanaf voorjaar 2010 met diverse blessures en overtraindheid en had sindsdien nauwelijks meer fatsoenlijk getraind. Een ziekteperiode in december zette ook een streep door de eerste geplande trainingsstage met TDR. Hierdoor kon ze pas in januari haar eerste stapjes in het revalidatie- en trainingsproces zetten en zocht ze op 18 januari aansluiting bij de rest van de groep in Dullstroom, Zuid-Afrika. Met een individueel afgestemd programma werd het weekvolume opgebouwd tot 90 kilometer aan het einde van de stage. Voorzichtig werd ook gestart met wat interval- en krachttraining om te werken aan de chronische problemen aan de rechterhamstring.
Pol over de kennismaking: "De stage was zeer geslaagd. Toen ik eraan begon voelde ik me echt een kneus, maar aan het einde van de stage voelde ik me steeds meer atlete. De groep hielp me hier heel goed in, het voelde als een warm bad. Met name met Inge heb ik een goede klik. Ik heb nog niet veel met haar kunnen trainen, maar ik verwacht dat we dat steeds meer kunnen gaan doen. Belangrijk voor mij is ook het goede begeleidingsteam". Duidelijk is dat de terugkeer nog een half jaar zal duren. Coach Hartensveld: "Als je de afgelopen periode analyseert, is het duidelijk dat we de tijd moeten nemen om de trainingsbelasting geleidelijk op te voeren. We moeten ervoor zorgen dat we het voor elkaar krijgen dat Ilse voor langere periodes in de running blijft. Pas in juni wil ik haar belasten met trainingsweken die vergelijkbaar zijn met haar oude niveau (150 à 160 km, red.). Als ze daaraan toe is zal ze nog wel wat kleinere wegwedstrijden doen, maar we zullen niets overhaasten.
Tijdens de laatste week in Zuid-Afrika werd besloten om de halve marathon in Schoorl als progressieve duurloop te benaderen. Pol: "We zouden het op gevoel doen en ons de eerste 10 kilometer niet druk maken om de wedstrijd. Het viel me mee hoe makkelijk het voelde om onder de vier minuten per kilometer te lopen. We kwamen door op 39.30 en op 9 kilometer hoorde ik dat ik 55 seconden achter de eerste dame liep (Esther Lauret, red.). Toen ben ik ontspannen gaan versnellen. Eerst haalde ik Miriam van Reijen in (die de 30 kilometer liep, red.) en op 14 kilometer kwam ik Esther voorbij." In het resterende deel bouwde Pol haar voorsprong uit door kilometers van 3.48 te lopen en ze sloeg daarbij een groot gat. Pol bereikte na 1.21.29 als winnares de finish. "Heerlijk om dit weer te kunnen doen, wat een mooi moment", aldus een zeer tevreden Pol.
10 kilometer vrouwen: Dik pr Inge de Jong
In de vrouwenrace kon Inge de Jong een dik persoonlijk record optekenen. Achter de Engelse Michelle Ross-Cope (33.32) en de Nederlandse cross-kampioene Miranda Boonstra (33.40) zag De Jong een zorgvuldig opgebouwde race beloond met een derde plek. "Vooraf was duidelijk dat mijn persoonlijk record van 35.07 schril afstak tegen mijn andere pr's. Ik wist dus wel dat er een fors pr in moest zitten" aldus De Jong, die blij was met de overtuigende manier waarop ze dat gedaan heeft. "Het voelde hard aan in het begin. Op hoogte in Zuid-Afrika heb ik dergelijke snelheden niet gelopen en ik wist dan ook dat ik mezelf niet moest opblazen in het begin. Al snel voelde ik de macht om weg te lopen bij een aantal concurrentes. Toen Miranda een versnelling plaatste kon ik die niet pareren, maar ik heb daarna wel een mooie strijd gehad met Mariska Kramer die ik de laatste drie kilometer achter me wist te laten". Hoewel de Zaanse met veel ambitie uitkijkt naar het NK Cross en de CPC-loop, is het doel voor de komende tijd duidelijk: een nieuwe stap zetten in de Rotterdam marathon.
De andere TDR-dame op de 10 kilometer, Maaike Zuiderwijk laat zien weer terug te zijn na een periode waarin ze zware medicatie heeft moeten gebruiken ter behandeling van ademhalingsproblemen. Dat heeft het afgelopen jaar zijn sporen achtergelaten. Sinds lange tijd loopt ze weer een tijd onder de 40 minuten (39.48).
10 kilometer mannen: marathontrio op niveau
Traditioneel gezien staan de TDR-atleten in hun eigen achtertuin gretig aan de start van de 10 kilometer in Schoorl. Voor de marathonlopers is het bovendien een nuttige snelheidstest.
Michel Butter toonde overduidelijk aan in zijn beste vorm ooit te steken. Naar eigen zeggen had hij uitstekende trainingsweken achter de rug. "Ik heb een fantastische stage gehad in Zuid-Afrika en heb alle trainingen goed verwerkt. Bovendien heb ik met de marathon in mijn achterhoofd getraind en dat proces geeft me veel inspiratie." Gretig als altijd ging Butter voor het allerhoogste schavot. Lange tijd leek het erop dat hij zou slagen in die missie. Geduldig schuilde hij in de kopgroep die in 14.38 doorkwam.
"Zoals verwacht begon de wedstrijd op de lange heuvel drie kilometer voor de finish," analyseert Butter. "Ik besloot even te wachten omdat ik me goed genoeg voelde om het af te maken op twee kilometer voor het einde. Met nog 700 meter te gaan plaatste ik een felle tussensprint. Dat was iets te veel van het goede; ik kreeg krampverschijnselen in mijn rechterhamstring. Even was ik in paniek; ik wilde graag winnen, maar toen Moen me ook voorbij kwam heb ik me geconcentreerd op de derde plek." Hartensveld over Butter: "In de trainingen gaat het prima, maar in de wedstrijd is hij soms iets te gretig en onbesuisd. Als je in marathontraining bent en je gaat 2.40 per kilometer, dan is het niet verstandig een 200'tje in 30 seconden er tussendoor te gooien. Blijkbaar is dat toch iets te riskant. Hij moet nog leren waar zijn grens op dat moment ligt. Verwacht wordt dat dit net als in Egmond geen grote schade heeft opgeleverd. Ik ben vooral blij met het gigantische niveau dat Michel nu heeft. We moeten het hoofddoel goed in de gaten blijven houden."
Achter Butter finishten nog 5 Nederlanders onder de 30 minuten; Raymaekers, Stitzinger, Poesiat, van der Wielen en van den Broek. Deze prestaties tekenden de kwaliteit van het Nederlandse veld.
Ronald Schroër slaagde er net niet in om onder de 30 minuten te blijven, maar liep desondanks een sterke wedstrijd (30.01). Hij keek tevreden terug op de race. "Ook ik heb heerlijk getraind in Zuid-Afrika. Ik merkte dat mede door de wind een supersnelle tijd niet mogelijk was. De echte scherpte ontbreekt ook omdat we nu in de marathontrainingen zitten. Anders hadden we wel wat meer getapered voor deze wedstrijd. Het gaat nu allemaal om Utrecht en om daarna door te groeien richting Amsterdam."
Ook Rens Dekkers liep een sterke wedstrijd (30.28) en evenaarde zijn pr met drie seconden. "Prima dus. Voor mij betekent het dat als ik nu al deze snelheid heb, ik dat goed kan doorvertalen naar de halve- en uiteindelijk de hele marathon. De komende maanden zullen heel interessant worden."
Dekkers had de hele weg een mooie strijd met teamgenoot Yennick Wolthuizen. Wolthuizen liep een goede wedstrijd (30.39) en bleef slechts 16 seconden verwijderd van zijn persoonlijk record. "Met wat minder tegenwind had ik wel een pr gepakt."
Wesley Pauel wist niet onder de 31 minuten te duiken en finishte in 31.11. In december heeft Pauel een maand training gemist doordat hij zich verstapte in de Papendalcross. "Ik had hierdoor in de stage meer moeite met de kilometers en de hoogte" aldus een wat teleurgestelde Pauel.
A-junior Edwin de Vries liep een nieuw PR van 31.36 en werd hiermee tweede bij de A-junioren achter de Deen Nijhuis (30.46). De Vries laat zien in vorm te zijn. Deze 10 kilometer in Schoorl en het NK-cross zijn de doelen. "Ik wilde hier staan en ben heel blij dat dit gelukt is. Van het begin tot het eind heb ik genoten van dit weekend. Nu op naar volgende week, met dit niveau kan ik lekker meedoen", sprak een tevreden de Vries.
Pip Tesselaar en Christian de Lie hadden niet het niveau en de fitheid om op wedstrijdniveau mee te strijden. Daarom liepen zijn de wedstrijd op een ontspannen manier als training.