Dubbelinterview Kristof van Malderen en Guido Hartensveld

27 February

Team Distance Runners

Posted by:

Volgende week staat met de Europese Indoorkampioenschappen een belangrijk toernooi op het programma voor Kristof van Malderen. De Vlaamse atleet, die in Nederland traint en woonachtig is, verkeert in blakende vorm. Hoog tijd voor een pas op de plaats: wat zijn de verwachtingen van Van Malderen en hoe heeft zijn rappe ontwikkeling van de afgelopen maanden beleefd? Vanuit het Portugese Monte Gordo, waar de 1500m-loper momenteel zijn laatste voorbereidingen treft, hebben we een chatsessie met Van Malderen en zijn coach Guido Hartensveld. Het tweetal vertelt openhartig over hun samenwerking, de progressie van Van Malderen over de afgelopen jaren, leerprocessen die zijn doorgemaakt en verwachtingen voor de EK.  

Kristof, je hebt er tot nu toe een heel goede winter opzitten, hoe verklaar je dat?

Kristof: "Inderdaad. Ik had vorige week al een evaluatie met Guido en toen hebben we er met een cappuccino op geproost. (Lachend:) We kwamen tot de conclusie dat we eigenlijk weinig verkeerd hebben gedaan. Ik ben constanter geworden in mijn trainingen, heb meer rust in mijn hoofd, mijn doelen duidelijker voor ogen. En daarbij heb ik de perfecte trainingsbasis gelegd in de herfst, door niet te gaan crossen maar bewust te werken aan wat Guido het ‘neuromusculaire systeem' noemt. Ik heb dus veel meer vermogen in mijn benen, wat belangrijk is voor mijn basissnelheid."

"Dat betekent een hoop drills, intervals en een constant volume," vult Guido aan. "Eind december zijn we voor een maand of twee op trainingskamp gegaan. Eerst naar Chiclana in Spanje. Kristof's basisniveau was toen duidelijk beter dan ooit. Samen met Niels Verwer zijn we vervolgens doorgereisd naar Zuid-Afrika. Om eerst in Dullstroom op 2000m hoogte aeroob werk te doen en daarna ‘af te dalen' naar het lager gelegen Potchefstroom. Daar heeft Kristof wat harder werk kunnen doen. Toen hij als afsluiting een 800m gemakkelijk in 1.49.6 liep, wist ik dat we aan het begin stonden van een mooi indoorseizoen."

En vervolgens liep je een 1000m Kristof, waarbij je bijna internationale topper Mehdi Baala wist te verslaan. Verbaasde je dat?

Kristof: "Om je eerlijk te zeggen, was het wel de bevestiging die ik op dat moment nodig had. Met een tijd van 2.20.83 (de derde Belgische indoorprestatie ooit, red.) was het wel duidelijk dat ik stilaan aan de voorwaarden begin te voldoen die ik en Guido onszelf gesteld hebben. En dat is voornamelijk het werken aan de ‘underdistance' (afstanden onder de gebruikelijke wedstrijdafstand, red.) om ook op internationale races vooraan mee te kunnen. Die 1000m was gewoon hard en toen was het me duidelijk dat die limiet van 3.41.24 geen probleem zou zijn."

Guido, was het een bewuste keuze om die 1000m op dat moment te lopen?

Guido: "Het lastige voor een atleet met een 1500m-pr van 3.37 outdoor is dat je nog geen garanties hebt voor deelname aan de grand prix races. Maar het niveau van de instuifwedstrijden ben je ook wel ontgroeid. Dat maakt het moeilijk om bij sterke races aan de start te komen. Indoor staan er sowieso heel wat minder deelnemers aan de start dan bij een outdoorwedstrijd. En dit seizoen was de 1500m erg in trek onder de wereldtoppers. Dus als de top-8 van de wereld wil starten en ze zetten er nog een paar lokale toppers bij, dan zit de serie vol. Gelukkig waren de indoorwedstrijden in Gent een zekerheid, maar een atleet als Kristof moet vooral flexibel zijn. De kansen pakken die er liggen. Zo was die 1000m er ook eentje, die weer de nodige deuren heeft geopend, bijvoorbeeld voor deelname in Liévin."

 

Kristof is sowieso wel een atleet van ‘zijn kansen pakken', hè?

Guido: "Klopt. Als we goed uitgerust en voorbereid aan het seizoen beginnen is Kristof wel een atleet die het doet wanneer het moet. Het was dan ook de frustratie van de EK in Barcelona dat hij daar niet goed presteerde op een belangrijk moment. Dat was de eerste keer sinds ik met Kristof werk. Belgische Kampioenschappen indoor, Belgische Kampioenschappen outdoor, Flanders Cup wedstrijden, de WK in Berlijn niet te vergeten, altijd gaf Kristof een sterk optreden."

Hebben jullie daarvan geleerd?

Kristof: "Nou ja, kijk, ik ben sowieso een laatbloeier met alles. Het gaat bij mij stapje voor stapje. Sinds ik bij TDR ben, zijn het alleen maar stapjes omhoog geweest. Ik ben niet iemand van twee stapjes omhoog en vervolgens weer één omlaag. De ambitie is altijd geweest om te starten op grote toernooien. Het klinkt raar, maar ik sta op dit moment wel aan de vooravond van iets moois."

"Ik vind dat de toernooien precies in Kristof's ontwikkeling passen, op elk moment," vertelt Guido. "In Berlijn was Kristof nog een ‘opgevist' atleet, zoals de Vlamingen dat noemen. Een atleet die niet aan de limiet heeft voldaan, maar toch wordt uitgezonden. Kristof kon onbevangen lopen op een mondiaal toernooi en hij was verrassend goed. Ik zag het al toen ‘ie het stadion binnenkwam. Daarna kwam Barcelona, de EK. Kristof was zeer goed in vorm, maar vond teveel dat het ‘moest gebeuren'. Het was teveel moeten in plaats van willen. Na het WK dachten we dat de EK ook wel moest lukken. Nu een jaar later kunnen we concluderen dat de EK een jaar te vroeg zijn geweest. Kristof heeft zich nu weer in grote mate doorgeëvolueerd. Mentaal, via de leerschool Barcelona, en ook fysiek."

Even terug naar het heden: de planning en wedstrijden. Het moet wel een enorme rust geven om je zo vroeg en overtuigend te plaatsen voor de EK indoor?

Kristof: "Ja,  dat klopt. We hebben sowieso de insteek dat het een slecht teken is op de valreep aan de limiet te voldoen, op geregisseerde wijze. Je kunt er dan vergif op innemen dat je slechts deelnemer bent. Van ‘participant' naar ‘real contender', dat is ons objectief."

Guido: "Het is lang geleden dat een Belg in één seizoen tweemaal 3.39 indoor loopt. Je kunt nu ook wat met tactiek gaan spelen. Na Gent zijn we meteen bij elkaar gaan zitten. We hebben geproost op Kristof's nieuwe niveau, maar zijn ook direct begonnen met het plannen van de nieuwe route. Kristof en ik zijn allebei onafhankelijke denkers, maar waren het er snel over eens wat de trainingslocatie zou moeten worden."

Kristof: "En dat werd Monte Gordo, Portugal. We hadden ook een paar dagen in de indoorhal kunnen gaan trainen, maar ik wilde de rust, focus en zon opzoeken. Ik ben nu even gestopt met de indoorwedstrijden en wil geen blessures oplopen op de krappe indoorbaan. We hebben de tickets geboekt en mogelijk gemaakt dat Nils Pennekamp als sparringpartner meeging. Weet je, de sneeuwbal rolt en die laat ik door niets of niemand stoppen."

Guido: "Ik ben hier vier volle dagen: van vrijdag tot en met maandag. De laatste dagen van serieuze training. We hebben een sterk collectief bij TDR, maar daarbinnen moet ik goed zoeken naar de ideale route voor het individu. Een deel van de atleten heeft het indoorseizoen afgesloten, de marathonlopers draaien goed, ik heb met nieuwe atleten kunnen werken (Ilse Pol, red.). Dus ik kies nu even voor Kristof. Het is een onderdeel van mijn werk en dat is niet altijd makkelijk. Zeker omdat Selma (Borst, de partner van Hartensveld, red.) thuiszit. Ik kon bijvoorbeeld gisteren niet met haar mee naar het ziekenhuis, als er naar haar voet wordt gekeken. Daar voel ik me best rot over, je wilt er toch zijn voor je partner."

Hoe verlopen de trainingen daar in Monte Gordo?

Kristof: "De trainingen gaan heerlijk. Met Nils (Pennekamp, red.) heb ik de ideale trainingspartner. We trainen op snelheid, zodat ik zo fris mogelijk aan de finale van de wedstrijd kan beginnen, met zo min mogelijk lactaat in de benen. Daarnaast werken we aan de ontspanning en rust, voor de beginrondes. Het is dan belangrijk ontspannen mee te kunnen, om goed mee te doen in tactische races."

Guido: "En technisch gezien werken we aan het vermogen om van ritme te kunnen veranderen onder hoge snelheid. Zo hebben we gisteren een serie met korte intervals gedaan. Een 200m in 25 seconden en dan twee tot drie keer versnellen naar een hoger ritme. Het zijn de puntjes op de i, om zo goed mogelijk om te kunnen gaan met het wedstrijdverloop op internationale toernooien. Dit soort trainingen zijn natuurlijk het gevolg van vier jaar hard werken."

Jullie hebben vier jaar hard gewerkt, zoals je zegt, en nu komt Kristof steeds meer ‘in the picture' in eigen land. Kun je beschrijven hoe er in België tegen Kristof aangekeken wordt, hoe beleven jullie dat?

Guido: "Ik merk dat met name de grote pers in België nieuwsgierig is. Kristof komt niet uit de gevestigde systemen, maar is toch succesvol. Kristof pakt het anders aan en dat wekt de interesse. De Belgen zijn een trots volk, dat graag helden heeft. Ik ben blij dat ze inzien dat er weer een middenafstander is die sterk loopt. En het einde is nog niet in zicht, kijk maar naar de prestatiecurve van Kristof. Maar we moeten ook weer niet denken dat Kristof zich makkelijk in de finale loopt en wel even een medaille wint op de EK indoor. Er is plek voor negen man in de finale. Kristof staat zesde op de Europese ranglijst en Mehdi Baala is geblesseerd. Dat betekent dus dat hij de nummer vijf is. Een medaille ligt in het verschiet. Maar dat is natuurlijk absoluut te kort door de bocht. Manuelo Olmedo, brons op de EK in Barcelona, heeft tot nu toe een 800m indoor gelopen in 1.46. Higuero, brons op de WK indoor, is nog niet in actie gekomen op de 1500m. En vergeet Carsten Schlangen (zilver op de EK outdoor 2010, red.) en Yoann Kowal niet (brons op de EK indoor 2009, red.). Als we het zo bekijken, hoef je jezelf helemaal niet rijk te rekenen. We gaan de series dan ook benaderen als ware het de finale. Kristof zal bij de eerste drie moeten zitten. In elke serie zal je wel een aantal sterke Spanjaarden hebben en minstens één medaillewinnaar op een groot toernooi. Eenmaal in de finale tellen reputaties niet meer en is veel mogelijk. Het is natuurlijk een kwestie van willen en niet moeten. Het zelfvertrouwen is groot bij Kristof. En hij beseft zelf ook dat hij de stap naar de Europese top aan het maken is, daar kun je niet omheen."

Wanneer reizen jullie af naar Parijs?

Kristof: "Ik heb ervoor gekozen om woensdag met een dagvlucht van Faro naar Parijs te reizen. Gelukkig is de VAL daar heel flexibel in. Ik ben dan op tijd in Parijs aanwezig en kan donderdag nog een laatste training in de indoorhal doen."
Guido: "Ik zal op donderdag aankomen en aanwezig zijn bij de laatste training. En op zaterdag is het dan showtime. Ik kijk er met groot genoegen naar uit!"

 

Enkele dagen voor de EK Indoor zal op de TDR-website een voorbeschouwing geplaatst worden waarin Hartensveld onder andere ingaat op de tegenstanders en wedstrijdbenadering van Van Malderen.