TDR beleeft succesvolle Dam tot Damloop

17 September

Team Distance Runners

Posted by:

    
AMSTERDAM/ZAANDAM – De 22e editie van de Dam tot Damloop is voor Team Distance Runners een zeer goede editie geweest. Van het grote aantal van elf TDR-deelnemers werd door bijna iedereen naar behoren gepresteerd. Vooral Michel Butter viel op. De wedstrijd over tien Engelse mijlen kende bij de mannen een spannende eindsprint tussen Francis Kibiwott (winnaar in 45.27) en Fabiano Joseph (45.29). Achter dit Afrikaanse tweetal behaalde Butter de vijftiende plaats en was hiermee de snelste Nederlander. Hij finishte o.a. voor Sander Schutgens (16e) en Marco Gielen, die met een zeventiende plek weer sterk teruggekomen is na een achillespeesoperatie.

Beverwijker Butter had zijn lesje wel geleerd van vorig jaar, toen hij erg gretig startte en zich zodoende opblies na de IJtunnel. Dit jaar koos Butter duidelijk voor een slimmere aanpak. Hij startte rustig en liep de eerste helft van de wedstrijd achter het groepje met de eerste Nederlanders. Op 5km kwam Butter door in 15.11 met zeventien seconden achterstand op deze groep. Tussen de kilometers vijf en tien zette de 20-jarige echter een tandje bij en zo vestigde hij zich vlak voor het tienkilometerpunt in de groep. Butter nam al vrij snel samen met de Fin Utriainen het initiatief waardoor de kopgroep flink uitdunde. Na dertien km plaatste hij uiteindelijk de beslissende demarrage waarmee hij Schutgens loste. In de laatste kilometers breidde hij zijn voorsprong alleen nog maar uit om als eerste Nederlander te finishen in 49.10.

Butter kent dit jaar een zeer constant seizoen. In alle grote wegwedstrijden in Nederland wist hij in de top drie van Nederlanders te eindigen. Dat hij juist uitgerekend in Noord-Holland, in een thuiswedstrijd, eerste Nederlander weet te worden is opmerkelijk te noemen. 

“Ik hield me goed aan mijn tactiek, van vorig jaar heb ik erg veel geleerd. Ik hield de groep met Nederlanders steeds in het zicht en toen ik er eenmaal bij was voelde ik me erg machtig. Het was alleen nog wachten op het juiste moment voor de demarrage in verband met de wind.”

Achter Butter liep Hugo van den Broek zijn eerste wedstrijd na zijn succesvolle marathon op de EK in Göteborg. Van den Broek mocht niet voluit gaan wegens de korte periode van vijf weken op het EK. De marathonloper heeft de training inmiddels weer hervat. “Desondanks liep ik totaal niet lekker”, aldus Van den Broek, die als 26e finishte in 52.04. “Ik had erg stijve benen. Misschien heb ik er wel wat te makkelijk over gedacht. Maar ik maak me geen zorgen. In Egmond wil ik er weer staan en ik heb nog genoeg tijd om me daarop voor te bereiden. Daarna komt er een belangrijke voorjaarsmarathon aan.”

Pip Tesselaar, Christiaan de Lie en Rens Dekkers gingen een sensationele strijd met elkaar aan. De laatste 500meter kwamen ze in volle sprint de Peperstraat op. Uiteindelijk trok Tesselaar aan het langste eind; met 52.41 bleef hij De Lie drie seconden voor. “Het was een mooie strijd zo met z’n drieën”, sprak de man die twee weken terug de Rabobank Golden Three op zijn naam schreef. “Het ging net zoals bij de regionale wedstrijden: een beetje kijken, afwachten en dan voluit gaan. Dat leidde zelfs tot een laatste kilometer van onder de 2.50. Dit werk ligt me wel.”

Dekkers, in zijn laatste voorbereidingen op de marathon van Amsterdam, eindigde in 52.55 als 32e. “Ik merk dat ik in vorm begin te komen. Het zware marathonwerk heb ik nu achter de rug en ik heb meer rust tussen de trainingen. Dat merk je hier direct terug, de snelheid ging flink omhoog.”

Ronald Schröer finishte ‘trimmend’ in een tijd van 53.32. “Omdat ik volgende week deelneem aan de marathon van Berlijn heb ik vandaag met de dubbele handrem erop gelopen. Ook wel eens leuk om zo mee te maken!” 

Yennick Wolthuizen kwam als 38e tot een pr van 55.45, Jeroen Ribbink finishte in 56.24. Bij de dames liep Lornah Kiplagat een wereldbesttijd op de tien Engelse mijlen van 50.50. Zij greep de winst voor de Letse Jelena Prokopcuka (51.56). 

Selma Borst werd tiende in het internationale veld en derde Nederlandse achter winnares Kiplagat en Merel de Knegt. De Castricumse besloot haar race rustig op te bouwen en lang in de groep met de eerste Nederlandsen te blijven. Na 11 kilometer plaatste ze een demarrage. Hiermee sloeg Borst een gat van bijna honderd meter, maar hierdoor kwam ze wel kilometers solo tegen de wind in te lopen. Op 800m voor de finish wist Merel de Knegt haar te passeren en zo elf seconden eerder te eindigen.

Borst: “Ik heb veel geleerd van de 10kilometer tijdens de Tilburg Ten Miles. Dit was echt stukken beter. De laatste tijd heb ik de draad weer lekker opgepakt na een rustperiode. Ik hoop mijn vorm de komende drie weken nog wat verder op te bouwen richting het WK op de weg in Hongarije.”

Barbara Zutt eindigde in de vrouwenrace als zevende Nederlandse. Met een tijd van 1.00.50 vestigde zij een persoonlijk record en zij was dan ook zeer tevreden over haar race. Tenslotte kende A-juniore Esther Schipper een goed debuut op de tien Engelse mijlen in een tijd van 1.07.35.