Indrukwekkende optredens in Kalverdijk

26 August

Team Distance Runners

Posted by:

    
KALVERDIJK – Vrijdagavond vond in Kalverdijk het Kalvermijltje plaats, de tweede wedstrijd uit het Rabobank Golden Three Circuit. Deze loop over 6 Engelse Mijlen (9,6 km) was voor de jonge atleten een goede gelegenheid de stap te zetten naar het langere werk en zich te meten met de regionale atleten, terwijl het voor de atleten met nationaal niveau een prima mogelijkheid betrof om zich te testen voor de grotere wegwedstrijden. Negen dagen voor de Tilburg Ten Miles ligt de wedstrijd ideaal in de planning en zodoende keren de TDR-atleten vrijwel elk jaar terug naar Kalverdijk. Met de grote belangstelling en de vele TDR-supporters langs de kant waren de langeafstandslopers gemotiveerd om iets moois te laten zien. 

Marathonlopers Ronald Schröer en Rens Dekkers sloten met de loop op en rond camping De Bongerd een zware trainingsdag af. Van coach Guido Hartensveld kregen zij de opdracht mee om elkaar niet te sparen. Waar vroeger vaak een groepje werd gevormd door de TDR-atleten om tot de slotfase bij elkaar te blijven, was nu dan ook geen sprake van. Daardoor ontstond een mooie strijd met zeer snelle eindtijden. Ronald Schröer was ongenaakbaar. In een solo-race toonde hij aan over een uitstekend niveau te bezitten op de kortere afstanden richting de marathon. Zijn eindtijd van 29.23 betekende één van de snelste ooit in de jarenlange historie van het Kalvermijltje. “De trainingen verlopen erg goed de laatste tijd. Ik was er extra op gebrand hard te lopen omdat ik wist dat Manon (Kruiver red.) rondemiss was. Zo’n kans laat je natuurlijk niet lopen!’’ aldus Schröer.

Rens Dekkers liep achter Schröer in zijn beste tijd in jaren (30.04) naar de tweede plaats en hield een groot gat me de rest van het veld. “Ronald was vandaag een maatje te groot. En bovendien heb ik natuurlijk niet zoveel met rondemissen,” grapte Dekkers na afloop.

Schröer en Dekkers vormden in het begin van de wedstrijd nog een kwartet met teamgenoot Pip Tesselaar en Trias-atleet Pim Molenaar. Tesselaar, de winaar van het Golden Three Circuit van verleden jaar, moest als eerste lossen uit deze groep. In de tweede helft van de race wist hij het gat naar Molenaar te overbruggen en wist hij deze te verslaan in de eindsprint. “Ik liep lang niet slecht, maar als de jongens er zo’n harde race van maken moet ik passen en genoegen nemen met de derde plaats,” sprak de atleet uit Heerhugowaard. Tesselaar zorgde er met zijn derde plaats voor dat TDR wederom een clean sweep (podium volledig bestaande uit atleten van hetzelfde team red.)  neerzette. 

Peter Res finishte vlak achter Tesselaar en was zeer te spreken over zijn vijfde plaats. De Heemskerker had het duo Tesselaar – Molenaar in de slotfase vrijwel bijgehaald, maar had door het gat te dichten geen kracht meer over voor de eindsprint. “Ik heb met volle teugen genoten, het ging erg lekker vandaag,” sprak Res tevreden na afloop.
Alwin Groen blijft zich keurig ontwikkelen. De 18-jarige atleet verstevigde met een negende plaats zijn hoge positie in het Golden Three Klassement. De 19-jarige Marten Korfage eindigde 37 seconden achter Groen op een knappe tiende positie.

Bij de dames maakte Selma Borst grote indruk. In een razendsnel tempo wist ze de 9,6 km af te raffelen: met 32.12 was ze ruim een minuut sneller dan haar beste tijd ooit in Kalverdijk. Borst: “Het ging heerlijk. Ik heb een zware trainingsweek achter de rug, maar daar had ik totaal geen last van. Het was weer genieten hier met veel bekenden langs de kant.” Op ruim twee minuten achterstand eindigde Silvia Kruijer als tweede, voor Suzan Nieman (36.16). Ester Schipper wist een vierde plaats te behalen in een tijd van 39.12.

“Met de komende wedstrijden in het vooruitzicht was dit een zeer geslaagde test,” blikt coach Hartensveld terug. “Het was het bewijs dat de atleten met de belangrijke wegwedstrijden van het najaar voor de deur in goede vorm verkeren.”

Sevenaer Run

Barbara Zutt verkoos de Sevenaer Run in Zevenaar boven het Kalvermijltje. “Ik wilde graag een echte 10 km lopen, op een snel parcours,’’ lichtte Zutt haar keuze nader toe. Ze kwam tot een tijd van 35.45 en was daarmee tevreden. Na een doorkomsttijd van 17.20 halverwege eindigde ze als derde dame, circa 50 seconden achter Merel de Knegt en 15 seconden achter Nadja Wijenberg. 

Internationaal Antwerps Atletiek Gala te Merksem

Tom Wiggers liep in Merksem bij de laatste wedstrijd van de Flanders Cup een sterke 5000 meter. Zeer gelijkmatig, met een tussentijd van 8.44 op de 3000 meter, liep hij naar een ruim pr van 14.28. De Castricummer liet een knappe inhaalrace zien en wist diverse terugvallende atleten in te halen.  Met een laatste 1000m in 2.47 sprokkelde hij maar liefst 22 seconden van zijn oude besttijd af. 

Raika Lenaarts kwam in Merksem uit op de 800 meter. Na een vakantieperiode kwam ze duidelijk wedstrijdritme tekort: 2.14. Lenaarts: “Ik loop alleen nog de competitiefinale met Hera en dan ben ik klaar met mijn uiterst succesvolle seizoen.”
Later op de avond vond er een mooie strijd plaats tussen Boyd Declercq en Bjorn Blauwhof. Blauwhof had van tevoren te kennen gegeven zijn pr van 50.90 te willen verbeteren. De atleet van het TDR Jeugdplan slaagde in zijn missie met seriewinst in een tijd van 50.44. “Ik was erop gebrand om dat pr te lopen. Ik zat al de hele avond te wachten tot ik eindelijk los mocht gaan.” 

C-Spelen

In Amsterdam vonden dit weekend de C-spelen plaats, het officieuze NK voor C-junioren. Leon Koch wist hier de 1500m te winnen in  4.17.07. Jordi Baars behaalde een zesde plaats in een tijd van 4.29.37. Bij de meisjes behaalde Lisanne de Witte het brons op de 600 meter in een tijd van 1.37.