Teampresentatie 2011: terugblikken en vooruitkijken

03 November

Team Distance Runners

Posted by:

HEILOO - Vrijdag 28 oktober hield Team Distance Runners (TDR) haar jaarlijkse teampresentatie. Het loopteam uit Castricum was alweer toegekomen aan de tiende editie van de avond, waarin zij zich aan de buitenwereld presenteert. Hoog tijd om terug te blikken op het TDR-verleden en te kijken wat de toekomst in petto heeft. Onder het motto 'past - present - future' werden ruim 360 belangstellenden meegenomen in de wereld van TDR. Onder hen een groot aantal betrokken uit de Nederlandse atletiekwereld, zoals wedstrijdorganisatoren, atleten, trainers en verenigingssecretarissen. Dat ze het naar hun zin hadden, bleek wel uit het luide applaus dat volgde op de diverse filmproducties van Losse Veter. Na tien edities weet TDR de atletiekwereld nog altijd te boeien met haar jaarlijkse teampresentatie.

Beginperiode

De oorsprong van TDR gaat terug naar het jaar 1991, toen Guido Hartensveld zijn carriere als atletiektrainer startte. Hartensveld had de droom om een groep te formeren die zich puur op het lopen richtte. Geen brede atletiekopleiding zoals gebruikelijk was - van kogel tot verspringen - maar enkel het hardlopen. Aan zijn zijde vond Hartensveld vier atleten. Onder hen Hugo van den Broek. Als zestienjarige had de marathonloper er geen zin in om met een discus te gooien of ver te springen, zo vertelt hij op de teampresentatie. Bijna was hij afgehaakt, op die manier zou hij niet aan atletiek beginnen. Bij Hartensveld was Van den Broek echter aan het juiste adres en kon hij doen waar zijn hart naar uitgang. Met groot plezier startte Van den Broek zijn carriere. "Al snel begonnen we ons AVC Distance Runners te noemen," beschrijft hij de ontwikkeling van het loopteam. "Hadden we in de uitverkoop sporttruien op de kop getikt, waar we achterop onze namen hadden geschreven." Uit de woorden van Van den Broek klinkt vooral de passie voor het lopen. De passie die aan de basis stond voor de uiteindelijke oprichting van het Team Distance Runners. De buitenkant oogt anno 2011 wellicht anders met strakke trainingspakken en grote sponsoren, maar aan de interne drive is niets veranderd.

Suzanne Wiertsema vertelt over de afwijkende aanpak van Hartensveld, die volgens haar in die tijd uniek was. "Guido las niet alleen veel internationale literatuur om zijn loopschema's te verbeteren, maar lette ook op details buiten de trainingen om. En dan vooral de persoonlijkheidsontwikkeling. Ik kan me de vele gesprekken met Guido herinneren. Hij investeerde veel tijd om de atleet tot een overall sterke persoonlijkheid te creeren. Het ging om veel meer dan trainen alleen. Dat was bijzonder." "Ik weet dat Guido een van de eersten was die er een sportpscycholoog bij haalde om prestaties te verbeteren," vertelt Van den Broek. "Dat was in de atletiekwereld destijds vrij uniek en ongebruikelijk." De twee atleten maakten onder de hoede van Hartensveld grote progressie. Wiertsema noteerde in haar tijd bij TDR de 14e Nederlandse prestatie op de 3000m allertijden; 9.08.22 in 2002. De atlete had nooit verwacht een dusdanig grote progressie te maken. Op de 1500m verbeterde ze zich van 4.35 naar 4.18. Hugo van den Broek werkte al vroeg naar een marathoncarriere toe en zag zijn investeringen beloond met een persoonlijk record van 2.12.08 in 2004. Het was het resultaat van 12 jaar investeren. De samenwerking tussen Hartensveld en Van den Broek werd in 2006 uiteindelijk beeindigd, toen Van den Broek met zijn partner Hilda Kibet naar Kenia verhuisde. De verhalen van zowel Van den Broek als Wiertsema bieden een interessant kijkje in de beginperiode van TDR. Een periode waar het merendeel van de bezoekers geen weet van zal hebben.

Europees perspectief

Alvorens vooruit te kijken naar de toekomst, wordt stil gestaan bij het heden. De nadruk ligt hierbij op het Europees perspectief. In een aantal filmpjes vertellen atleten over het plezier dat ze hebben in hun afstand, maar de slotconclusie ligt uiteindelijk in het presteren. Aan de hand van een vergelijkingstabel worden de TDR-atleten langs de Europese meetlat gelegd. "TDR behoort nationaal gezien bij de besten," vertelt presentator Michel Boeting. "Maar hoe doen we het eigenlijk Europees gezien?" Het blijkt dat TDR dit seizoen met vijf atleten genoteerd staat in de Europese top-100. Bjorn Blauwhof (92e 400m; 46.69), Ilse Pol (87e halve marathon; 75.07 & 61e 5000m; 15.55.38) en Ronald Schroer (51e 10.000m; 29.09.03) zijn terug te vinden in het rechterrijtje van de ranglijst. Michel Butter staat aanzienlijk hoger geklasseerd met een 23e plaats op de halve marathon (63.26) en een 19e plaats op de marathon (2.12.59).

De hoogst genoteerde TDR-atleet is Kristof van Malderen, met een 6e plaats op de 1500m indoor (3.39.03). Van Malderen, die zijn outdoorseizoen in het water zag vallen na het krijgen van de mazelen, klinkt vastberaden om weer op dat niveau terug te keren. "Wanneer je eruit ligt en van een afstand terugkijkt, besef je hoe geweldig goed je op dat moment was. Nu wil ik maar een ding. Ik heb een onwijs grote behoefte om weer terug te geraken op dat niveau. En daar ga ik dit seizoen alles aan doen." Van Malderen steekt daarbij niet onder stoelen of banken dat hij de Olympische Spelen in zijn hoofd heeft. Vervolgens mag Jill Holterman het podium betreden om de 'Bob Winter award' in ontvangst te nemen, een aanmoedigingsprijs in de vorm van een financiele vergoeding. Holterman heeft de prijs te danken aan haar sterke progressie op de 5000m. Dit seizoen liep ze die afstand op het Europees Kampioenschap voor atleten onder de 23 jaar.

Nieuwe projecten

Na de pauze staat het programma in het teken van de toekomst en presenteert het team een aantal nieuwe projecten. Meerdere keren schuiven sponsoren aan om het een en ander officieel vast te leggen. Met behulp van sponsoren PwC en Le Champion en de Atletiekunie investeert TDR in het begeleiden van jonge looptalenten en het versterken van de interne organisatie. Le Champion gaat een samenwerking van drie jaar aan met TDR om talentontwikkeling te stimuleren. Onderdeel van de samenwerking is het 'Regional Running Talents Projec. Over een periode van enkele maanden biedt TDR jonge regionale looptalenten training aan, met het doel om nieuwe hardlooptalenten binnen het team voort te brengen. De Atletiekunie geeft TDR de status van "Regional Running Team", als onderdeel van hun nieuwe beleid om samenwerking tussen wegatletiekevenementen en gespecialiseerde loopgroepen te stimuleren. "We hebben veel waardering voor wat TDR bereikt heeft," vertelt Rien van Haperen, directeur van de Atletiekunie. "Kijk maar naar de marathonploeg op de EK van 2010, daar heeft TDR een grote bijdrage aan geleverd. Die waardering willen we graag uitdragen in de vorm van een financiele bijdrage." PwC schakelt de komende tijd met het 'Structural Endurance Project' enkele van haar professionals in om de organisatie van TDR te versterken.

Olympische Spelen

Na een voorproefje van de nieuwe TDR-website staan de atleten nogmaals in de picture. Lara Nicod en Helen Hofstede, twee nieuwe TDR-atletes, worden aan het publiek gepresenteerd. De dames zijn beiden gespecialiseerd in de 3000m steeplechase, een onderdeel waar niet eerder een TDR-atlete op uitkwam. Als afsluiting van de avond wordt nog eenmaal nagenoten van de Amsterdam marathon, waar Michel Butter een prachtige dag beleefde. De 2.12.59 heeft de Castricummer geinspireerd richting hogere doelen. Butter wil naar de Spelen. Komend jaar waagt hij een poging om zich bij de eerste acht finishers in de marathon van Boston of London te scharen. "Ik heb een paar procent kans en die procenten wil ik volledig aangrijpen. Het zou geweldig zijn om op de Spelen te staan." De TDR Teampresentatie eindigt als een boek met een open einde. Het verleden is achter de rug, we weten waar we op dit moment staan en met hoge verwachtingen richten we onze blik op de toekomst. 2012 lonkt... met de eerste TDR-atleet op de Olympische Spelen?

Foto's van de avond:

Orange Pictures (Karel Delvoye): http://www.orangepictures.nl/

Mediamere (Martijn de Vries): http://www.mediamere.com/fotoalbum/teampresentatie-2011-bij-team-distance-runners-tdr