NK Junioren Dag 3: Vier TDR-medailles op slotdag

27 June

Team Distance Runners

Posted by:

ZWOLLE - De derde dag van het Nederlands Kampioenschap Atletiek voor junioren stond in het teken van de finales. Tot vandaag stond de teller van Team Distance Runners (TDR) op twee medailles. Waar er voor TDR een vijftal medaillekandidaten aan viel te wijzen, bleef de teller uiteindelijk steken op vier medailles. Dit maakte een totaalscore van zes medailles, wederom een mooie score voor het loperscollectief.

Lisanne de Witte goud

Lisanne de Witte was vooraf de topfavoriet voor de overwinning op de 400m bij de meisjes junioren A. Na drie titels op rij, twee indoor en één outdoor, was de druk op de Heiloose groot. Ze wist de hoge verwachtingen waar te maken en liep in 56.16 naar het goud. "De finale was zeker niet gemakkelijk, ik moest knokken tot het einde. Ik kwam hier voor maar één ding en dat was goud. Ik had er vooraf vertrouwen in dat ik het ging redden, maar het is dan wel heel fijn als het weer lukt!" sprak De Witte.

Marije Wever brons

Na overtuigende overwinningen in de serie en halve finale mocht Marije Wever zich tot één van de favorieten rekenen voor een medaille op de 400 meter voor meisjes junioren B. Wever liep een sterke race en kwam samen met drie andere atletes de laatste bocht uit. Toen de stofwolken op de finish waren opgetrokken en de finishfoto was bekeken, bleek de Kwadijkse het brons te hebben veroverd en voor het eerst de 57-secondengrens te hebben doorbroken. Wever bereikte de finish na 56.89 seconden en liep zo haar tweede persoonlijk record dit weekend.

Jill Holterman opnieuw zilver, Lisanne Wever brons

Aan de start van de finale 1500 meter meisjes junioren A stonden twee TDR-atletes. Jill Holterman stond als tweede geplaatst, Lisanne Wever als derde. Beide atletes wisten de verwachtingen waar te maken en grepen beiden een medaille. Maureen Koster maakte de race direct hard. De TDR-dames konden haar in het begin goed volgen. Wever moest halverwege de race echter lossen, terwijl Holterman standhield. Zij kon de laatste versnelling van Maureen Koster echter ook niet meer beantwoorden. Holterman behaalde het zilver in een tijd van 4.30.49. "De verwachtingen waren toch wel hoog van tevoren, ik ben dan ook erg blij dat ik het heb kunnen waarmaken. De laatste 150 meter was ik echt kapot maar gelukkig had ik toen al wat marge opgebouwd. Ik ben in ieder geval erg blij met m'n tweede zilveren medaille!" toonde de atlete van av Zaanland zich tevreden.

Achter Holterman maakte Wever het nog erg spannend voor de omstanders. In de laatste 200 meter werd zij nog door twee meiden voorbij gelopen en even leek een vijfde plek onvermijdelijk. Haar eindsprint bood echter de oplossing en met een splijtende demarage wist zij het brons veilig te stellen in 4.36.65. "Ik wilde in m'n laatste juniorenjaar gewoon echt geen vijfde worden, gelukkig was m'n eindsprint hard genoeg" aldus een blije Wever.

Jordi Baars sneuvelt in een keiharde finale

Jordi Baars was de TDR-afgevaardigde op de 1500 meter voor jongens junioren A. Met onder andere Jesper van der Wielen aan de start was Baars vooraf gewaarschuwd voor een harde race. "Ik hield er rekening mee, maar ik had wel gehoopt op een iets rustigere eerste ronde en niet meteen rondjes van 60 seconden." Baars kon in de wedstrijd net geen aansluiting krijgen met het leidende trio en het werd zodoende een moeilijke race voor de Aalsmeerder. Jesper van der Wielen won de finale in een nieuw kampioenschapsrecord van 3.47.30. Baars werd uiteindelijk vierde maar liep in al dit geweld wel een nieuw persoonlijk record: 3.55.92

Edwin de Vries vijfde

Edwin de Vries liep de 5000 meter (jongens junioren A). De als vierde geplaatste Almeerder hoopte in het sterke veld op een stunt. De Vries liep een aanvallende race, maar moest hier in de hitte uiteindelijk de tol voor betalen. Hij werd uiteindelijk vijfde en toonde zich redelijk tevreden met het resultaat.

Terugblik

Johan Koenis vatte de kampioenschappen namens de jeugdplancoaches samen: "We hebben dit weekend kunnen genieten van veel mooie races. Het totaal van zes medailles is erg mooi en we zijn trots op de gehele groep. Ze hebben zich erg professioneel gedragen en dat werpt duidelijk zijn vruchten af. Iedereen, met of zonder medaille, heeft moeten strijden voor zijn plek. Niemand heeft het dit weekend cadeau gekregen, dat maakt het nog mooier!"