Amsterdam Marathon 2010: Schroer, De Jong en Tesselaar blikken vooruit

14 October

Team Distance Runners

Posted by:

Aanstaande zondag 17 oktober vindt de Amsterdam Marathon plaats. Voor TDR komen drie atleten in actie: EK-deelnemer Ronald Schroer, langeafstandsloopster Inge de Jong en debutant Pip Tesselaar. De TDR-redactie stelde het drietal een aantal vragen om de verwachtingen voor de ‘wedstrijd van het najaar’ te peilen.

De hoeveelste marathon is Amsterdam 2010 voor jou en op welke manier benader je deze wedstrijd in een reeks van marathons?
Ronald: "Dit wordt mijn achtste marathon. Ik moet zeggen dat ik in die reeks van wedstrijden mijn lichaam steeds beter heb leren kennen. Je leert in de loop der jaren hoe je zo’n marathon moet aanpakken, ik weet de wedstrijd veel beter in te schatten. Voor mij betekent dat lang zuinig lopen en hard finishen."
Inge: "Van een reeks is nog niet echt sprake, dit is mijn tweede marathon. Ik heb wel al enige ervaring via de marathon en ook het hazen. Maar het blijft een uitdaging voor me, misschien nog wel spannender dan mijn debuut. Dit keer wil ik sneller lopen dan bij mijn debuut en dat creeert een verwachting."
Pip: "Amsterdam wordt mijn debuut. In eerdere pogingen heb ik niet kunnen starten. Nu heb ik de rust en de kleine details beter in de gaten gehouden, zodat ik fit blijf. Mijn grote droom om een snelle marathon te lopen kan nu dus uitgevoerd worden."

Waarom heb je voor de Amsterdam Marathon gekozen en wat is je gevoel bij de wedstrijd?
Ronald: "Ik vind dat Amsterdam een heel mooi parcours heeft. Dat maakt het voor mij een speciale wedstrijd. Daarnaast kunnen er een aantal dingen geregeld worden. Je bidon wordt bijvoorbeeld aangegeven, Tom Wiggers kan voor me hazen. Dat biedt grote voordelen."
Inge: "Als Zaankantse woon ik vrijwel naast Amsterdam. Ook heb ik een aantal jaar gestudeerd en gewoond in Amsterdam, dat maakt het wel bijzonder. Vorig jaar heb ik tempo gemaakt voor Esther Schipper tot 37 km en de marathon dus bewust niet uitgelopen. Het is erg mooi om nu wel in het Olympisch Stadion te kunnen finishen."
Pip: "Amsterdam is een van de grootste en bekendste marathons. Dat die het meest in die buurt is voor ons is een groot bijkomend voordeel."

Hoe is je voorbereiding op deze marathon verlopen?
Ronald: "De voorbereiding is extreem kort geweest. Na de EK in Barcelona heb ik eerst een rustperiode genomen. Ik wilde graag iets rechtzetten na het EK, maar we hebben bewust geen risico genomen. Ik heb de afspraak met Guido gemaakt dat ik alleen zou starten als ik helemaal hersteld was. Vervolgens heb ik de training voorzichtig opgepakt en volgde een voorbereiding van vier a vijf weken. Aangezien het mijn derde marathon van het jaar is, is mijn basis goed vanuit lange trainingsblokken dit voorjaar en deze zomer. In die laatste weken heb ik mijn lichaam de marathonspecifieke prikkels kunnen geven."
Inge: "Mijn voorbereiding is goed verlopen. Na afloop van het baanseizoen heb ik goed gerust om het lichaam te laten herstellen. Daarna is de belasting flink opgevoerd en ik kan zeggen dat alle trainingen goed verlopen zijn."
Pip: "Perfect, ik heb geen training gemist. Ik heb het dit keer rustiger aangepakt met net wat minder kilometers. Daarbij zijn de nodige wedstrijden in het marathonschema ingebouwd, om tempohardheid te creeren en de focus te behouden. Dat heeft perfect uitgepakt."

Heb je in de training veel alleen getraind of veel met anderen?
Ronald: "Dit keer heb ik meer op eigen kracht gedaan dan bij de voorgaande marathons. Ik had in deze voorbereiding niet de beschikking over zo'n sterke groep als normaal, omdat mijn teamgenoten Rens Dekkers en Robert Ton niet starten in Amsterdam. Wel heb ik veel met Tom Wiggers getraind. Daarnaast heeft Guido me een groot aantal trainingen begeleid op de fiets en als hij niet kon heeft mijn vader meegefietst."
Inge: "Guido heeft er prima voor gezorgd dat ik mijn trainingen waar mogelijk kon combineren. Ik heb veel met jongens uit het team getraind die me ondersteunen. Er zijn weinig trainingen geweest waarbij ik alleen heb gelopen. Die gecombineerde aanpak is me erg goed bevallen."
Pip: "Chris de Lie is mijn 'steunpilaar', om het maar zo te zeggen. Ik heb vrijwel al mijn marathontrainingen met hem gelopen en hij zal me zondag ook ondersteunen als tempomaker. We hebben vaak op aparte tijden met Guido en een klein groepje atleten getraind. Geweldig dat verschillende atleten van het team ons daarbij kwamen ondersteunen. Het is uiteindelijk prima verlopen, ook al starten we zondag slechts met zijn drieen en met aanzienlijke niveauverschillen."

Wat verwacht je tijdens de wedstrijd tegen te komen?
Ronald: "Ik weet dat ik niemand heb om een mogelijke groep mee te vormen en dus op mezelf aangewezen ben. Gelukkig gaat mijn teamgenoot Tom Wiggers me hazen tot een kilometer of 30. Daarna zal het een solowedstrijd worden, misschien dat een verdwaalde buitenlander kan aanhaken."
Inge: "Ik wil de eerste helft in een goed starttempo lopen, iets ingehouden. Het eerste gedeelte wil ik fris doorkomen, om daarna een negative split neer te zetten."
Pip: "De eerste 25km moeten echt makkelijk gaan. Ik ga op 3.30/3.35 min./km starten en dat moet makkelijk aanvoelen. Ik verwacht dat het na 30km echt zwaar zal worden."

Wanneer kijk je zondag tevreden terug?
Ronald: "Met een persoonlijk record ben ik tevreden. Dan loop ik twee keer in een jaar sneller dan 2.16.30. Alles onder de 2.16 zou heel mooi zijn."
Inge: "Als ik sneller ben dan mijn debuutmarathon, dus sneller dan 2.40.55. Maar je weet niet wat er tijdens de wedstrijd gebeurt. Stel dat de weersomstandigheden erg negatief uitvallen, dan kan je ook tevreden zijn zonder pr. Maar dat is pas achteraf oordelen."
Pip: "Tevreden ben ik met een tijd onder de 2.30. Zeer tevreden ben ik met een prestatie onder de 2.28, dat is mijn ultieme doel."