TDR junioren behalen eremetaal op NK Indoor

19 February

Team Distance Runners

Posted by:


GENT – Bij de nationale indoorkampioenschappen voor junioren B en senioren afgelopen zaterdag heeft TDR drie medailles behaald. Alle medailles kwamen van de junioren. Goud was er voor Margriet Berkhout op de 1500 m, zilver voor Jelmer Bosma op de 800 m en brons voor Alwin Groen op de 3000m.

Medailles
Margriet Berkhout moest strijden tegen favoriete Sharon de Knegt op de 1500m. Berkhout hoopte op een tactische race en dit werd het ook. In een zeer spannend slot versloeg ze haar naaste opponente met slechts 6 honderdsten van een seconde in 4:58,93 min. Deze mooie prestatie leverde haar de nationale titel op.
Ook bij Jelmer Bosma, uitkomend op de 800m, was het een spannend slot met kleine verschillen. Met zijn tijd was de Almerenaar als derde geplaatst en hij leek ook op die positie af te stevenen. Op de meet versloeg hij echter nog zijn tegenstander die tot dan toe tweede liep. Met 11 honderdsten van een seconde pakte hij zo het zilver in 2:05,05 min.
Alwin Groen verraste door derde te worden op de 3000 m. In een goed opgebouwde en bekeken race liep hij duidelijk naar het brons in een nieuw pr van 9:25,77 min.

Senioren
Bij de heren senioren had TDR enkele medaillekandidaten in huis. Hier vielen de prestaties echter ronduit tegen. Op de 1500m wist titelverdediger Bob Winter dat hij het moeilijk zou krijgen tegen de toppers Arnoud Okken, Bas Eefting en Dennis Licht. Dit bleek ook wel, want na 600 m moest hij passen bij het stevige tempo van de de drie favorieten die op kop liepen. Vanaf toen was het een gelopen race voor Winter en eindigde hij teleurgesteld als zesde in 4:03,67 min. “Na 600 m liepen de benen vol en kon ik niet meer volgen. Vanaf toen was het over”, blikte Winter terug op zijn race.
Op de 800m werden er voor het eerst series en een finale gelopen. In de eerste serie liep de in goede vorm verkerende Boyd Declercq. In een goed oprukkende race reikte de TDR-atleet naar een sterke tweede plaats in 1.54,37 min. Deze tijd bleek na drie series genoeg voor een finaleplek.
Leon Ineke, vooraf als outsider voor een medaille gezien, overleefde de series niet. Ineke had het voordeel dat hij in de laatste serie mocht starten, waardoor zijn trainer Guido Hartensveld hem naar een tijd laag in de 1.54 kon coachen. Een tijd die voldoende zou zijn voor een plek in de finale. Zoals verwacht zorgde favoriet Michiel Löschner voor een evenwichtig en strak aanvangstempo. Naar een 400m in 55.3 liep Ineke op de derde plaatst, koos echter niet voor het spoor van Löschner en miste daardoor de aansluiting met de kop. Noodgedwongen moest de TDR-atleet in de achtervolgende groep het gat proberen te dichten. Tevergeefs, want pakweg 150m voor de finish viel hij stil en was het over. Ineke: “Een erg grote teleurstelling. In deze vorm had ik zoveel meer verwacht”.
In de slechts drie uur later gelopen finale liep Declercq opnieuw sterk. Hij kon lang meedoen in de strijd om de derde plek en moest uiteindelijk een seconde toegeven op het brons. In 1.55,99 min werd hij keurig zesde.
Bij de dames 1500m werd het van het begin af aan een harde race. Dit tempo was te hoog voor TDR-atlete Manon Kruiver. Na enkele rondjes moest zij al lossen bij de vier overige dames en vervolgens liep ze de wedstrijd alleen uit. Zo kwam ze uit op een vijfde plek in 4.58,93 min.

Patrick van der Gaag
Een sterke prestatie bij de junioren kwam op naam van Patrick van der Gaag. In de series 400m won de man van AVA ’81 zijn serie in een benadering van zijn pr: 52,84 sec. In de finale was hij zelfs nog sneller maar raakte in de eindsprint enigszins opgesloten en werd nipt vierde in een nieuw pr: 52,37 sec.