TDR-mannen uitstekend, TDR-dames teleurstellend

23 September

Team Distance Runners

Posted by:

     AMSTERDAM/ZAANDAMVandaag vond de 23e editie van de Dam tot Damloop plaats, het grootste loopevenement van ons land. In deze ‘thuiswedstrijd’, die over 10 Engelse Mijlen van Amsterdam naar Zaandam loopt, was het Team Distance Runners ook dit jaar weer sterk vertegenwoordigd. De mannelijke deelnemers van TDR toonden hun klasse door allen goede prestaties neer te zetten. De TDR-dames stelden echter teleur. Winnaar van de race werd de Eritreër Zersenay Tadesse, wereldkampioen op de veldloop en halve marathon, in een tijd van 45.52. Bij de vrouwen zegevierde de Ethiopische Belaynesh Fikadu in 52.58. 

Hoog niveau Butter

Kopman Michel Butter presteerde opvallend sterk en behaalde zelfs een betere klassering dan vooraf werd gedacht. Er werd ingeschat dat Butter na een rustperiode in augustus op dit moment op een lager niveau zou zitten. “Het is ongelofelijk hoe hoog het basisniveau van Michel tegenwoordig is,” benadrukt trainer Guido Hartensveld zijn lichte verbazing. 

De 22-jarige drievoudig nationaal kampioen bouwde zijn race zorgvuldig op. Drie kilometer voor het einde achterhaalde de Beverwijker Patrick Stitzinger. “Ik had hem al een tijdje in het zicht. Toen ik hem naderde was het erop en erover, ik voelde me fris,’’ aldus Butter. Met zijn tijd van 48.47 eindigde Butter als tweede Nederlander, ruim anderhalve minuut achter marathontopper Kamiel Maase. 

Het hoofddoel voor Butter wordt dit najaar het EK Veldloop, dat op 9 december in het Spaanse Toro plaatsvindt. “Daar wil ik mijn zilveren medaille van Debrecen een passend vervolg geven.”

Marathonlopers liggen op schema

Als achtste en negende Nederlanders eindigden marathonlopers Ronald Schröer en Rens Dekkers. Voorafgaand aan de ruim 16 kilometer lange wedstrijd had het tweetal de afstand al omgekeerd afgelegd, van Zaandam naar Amsterdam, in een tijd van 65 minuten. “Dat was wel gezellig,” meende Schröer. “Sander Schutgens liep ook mee. In plaats van met de veerpont het IJ over te steken zijn we langs de beveiliging geglipt en stiekem door de IJtunnel gelopen.” 

“We merkten onderweg al dat het best warm was,” voegt Dekkers toe. “We zweetten enorm en hadden allebei al twee bidons leeggedronken!”
Vervolgens raffelden Schröer en Dekkers hun wedstrijd af in respectievelijk 50.50 en 51.17. Dit geeft het duo veel vertrouwen, met nog vier weken te gaan tot de Amsterdam Marathon. Hartensveld: “Ze liggen precies op schema. Vol vertrouwen kunnen ze de laatste fase ingaan.” 

Sterk debuut Wiggers

Zeer opvallend was het debuutoptreden van de 20-jarige Tom Wiggers. In een snelle 51.57 eindigde hij als 11e Nederlander. Wiggers: “Dit was gewoon kicken! Het was genieten met het mooie weer en al het publiek langs de kant. Ik had mijn wedstrijd lekker ingedeeld: de laatste drie kilometer kon ik nog heerlijk volle bak gaan.” Zoals verwacht etaleerde de jonge Wiggers met deze prestatie zijn talent voor de langere afstand.

Peter Res en Youri Severin liepen beiden een uitstekende wedstrijd, met eindtijden van respectievelijk 52.20 en 52.54. Yennick Wolthuizen zette met 54.42 een mooi persoonlijk record neer. De 18-jarige Alwin Groen maakte met een tijd van 55.56 een keurig debuut. 

Borst en Zutt staken wedstrijd

Het optreden van het trio TDR-dames dat in actie kwam, was ronduit teleurstellend. Kopvrouw Selma Borst staakte na zeven kilometer uit voorzorg haar wedstrijd. Borst: “Ik liep op zich heel gemakkelijk, maar mijn voeten begonnen alweer te branden.” Na de Rotterdam Halve Marathon twee weken geleden liep Borst haar voeten zodanig open dat ze een week niet op volle sterkte kon trainen. “En ik wil niet weer een week training missen,” aldus de Heiloose. 

Tot kort voor het moment dat ze uitstapte, vormde Borst een duo met Merel de Knegt, die uiteindelijk de snelste Nederlandse was in 57.50.  Borst: “Ik bouwde mijn race heel rustig op. Achteraf gezien had ik misschien beter op mijn dikke trainingsschoenen kunnen lopen. Gelukkig ben ik op tijd gestopt, zodat ik morgen weer goed kan trainen. Uitstappen is eigenlijk niets voor mij, maar het was in dit geval wel het slimste.”

Barbara Zutt stapte uit bij het tien kilometerpunt, dat ze passeerde na ruim 39 minuten. Zutt: “Ik liep niet lekker en wilde niet forceren.” “Achteraf gezien hadden we Barbara hier nooit moeten laten starten,” stak coach Guido Hartensveld de hand in eigen boezem.

Esther Schipper kende achterin het eliteveld een lastige wedstrijd, waarin ze een groot gedeelte alleen moest lopen. Haar tijd van 1.09.23 was derhalve een tegenvaller.