Marathon: Maase laat erfenis achter.

04 November

Team Distance Runners

Posted by:

Datum: 29 oktober 2008
Bron: De Pers (Iwan Tol)
Foto: Karel Delvoye

Wie wordt de nieuwe Kamiel?

Oudgedienden zijn er genoeg in marathonland. Talenten ook. Maar wie wordt de troonopvolger van Kamiel Maase? ?De welvaart werkt tegen ons.?

Het was een symbolisch gezicht: Kamiel Maase die bij de marathon van Amsterdam het finishlint ophield voor Hugo van den Broek, de atleet die in de hoofdstad de beste Nederlandse tijd van het seizoen liep: 2.13.51.

Voor Van den Broek persoonlijk een uitstekende prestatie; mondiaal gezien sprak die eindtijd echter nauwelijks tot de verbeelding. Het werpt de vraag op wie van het legertje marathonlopers in Nederland het hiaat moet gaan opvullen nadat Kamiel Maase ? Nederlands recordhouder met een tijd van 2.08.21 ? deze zomer in Peking afscheid nam.

Erfenis

Voor Maase zelf is het lastig te zeggen of hij een erfenis heeft achtergelaten. ?Dat moeten anderen beoordelen?, vindt hij. Die ?anderen? zijn duidelijk: ?Kamiel was een klasse apart, met niemand te vergelijken?, zegt Guido Hartensveld, coach bij Team Distance Runners.

Oud-Nederlands kampioen Aart Stigter onderschrijft die woorden. ?Maase is een boegbeeld. Onvervangbaar. We moeten het doen met wat we hebben.? Alleen atletenbegeleider Jos Hermens niet pessimistisch. ?Er is geen erfenis. Ik ben er van overtuigd dat Hugo van den Broek binnen een paar jaar onder de 2.10 kan lopen. Lukt hem dat niet, dan heeft hij een kans gemist.?

Twee weken geleden sprongen de verrichtingen van twee oudgedienden in het oog. In Eindhoven veroverde Greg van Hest (35) de Nederlandse titel en op hetzelfde moment finishte Martin Lauret (36) in Chicago als zesde bij de marathon. Ongekende prestaties, zeker in het licht bezien van al het blessureleed waarmee beide atleten in het verleden hebben gekampt. Maar de eindtijden (beiden liepen in de 2.15) kwamen niet in de buurt van de individuele kwalificatie-eis van 2.12 voor het WK in Berlijn volgend jaar. Hermens: ?Leeftijd zegt me niet zoveel. Kijk naar Haile Gebrselassie. Het k?n dus op die leeftijd.? De 35-jarige Ethiopi?r dook in september in Berlijn onder de magische grens van 2.04.

?Bovendien?, stelt Guido Hartensveld, ?is de ene 2.15 de andere niet. Die van Martin kun je inschalen als een 2.11, gezien de enorme hitte in Chicago. Het was daar 29 graden, code rood. Er deden zestien Kenianen mee die allemaal onder de 2.08 kunnen lopen. Hij heeft er twaalf daarvan onder zich gehouden.?

Hartensveld typeert zijn pupil als een ouwe Ferrari waarvan de vier wielen weliswaar allemaal al een keer zijn vervangen, maar waarvan de motor nog wel even meekan. Wellicht zelfs tot aan de Olympische Spelen van Londen. Stigter is sceptischer. ?Lauret heeft een behoorlijke blessuregeschiedenis. Hij moet wel heel blijven als de trainingsintensiteit wordt opgevoerd. Als hij in de komende jaren 2.12 kan lopen, zou dat een geweldige prestatie van hem zijn. Maar de winnaar in Chicago finishte in 2.06, ik bedoel maar. Die toptijden, dan heb ik het over 2.08, zie ik voorlopig niet snel worden gehaald door een Nederlander. Of het moet import zijn, zoals Lornah Kiplagat bij de vrouwen.?

Atleet met potentie

Naast Van Hest en Lauret is daar nog veteraan Luc Krotwaar (40). Hij viel in Eindhoven uit met een blessure. Hetzelfde overkwam Koen Raymaekers (28). Hij is voor de marathon een relatief jonge atleet met potentie. Zijn persoonlijk record staat op 2.13.02, vorig jaar in Amsterdam gelopen. Stigter: ?Hij geldt als een groot talent, maar de echte doorbraak laat lang op zich wachten bij hem.?

Nog ??n hardloopgeneratie daaronder valt vaak de naam van Michel Butter (22). Hij won dit jaar op indrukwekkende wijze de nationale titel bij de 10 kilometer op de weg en werd met 1.03.17 Nederlands kampioen op de halve marathon bij de City Pier Cityloop in Den Haag.

Butter gaat zich eerst op de baanatletiek concentreren, alvorens hij een marathon gaat lopen. ?Maar hij zou in de toekomst iets moois kunnen gaan neerzetten?, meent Stigter. Hermens is dezelfde mening toegedaan. ?Die hoge verwachtingen zijn terecht.?

Hartensveld kijkt bedenkelijk bij de loftuitingen over zijn pupil. ?Daar gaat Michel nog een probleem mee krijgen. Wat dat betreft is het goed dat zijn teamgenoot Lauret nu in de picture staat. Het is voor Michel een stimulans en waarschuwing tegelijk. Het zet hem weer even op zijn plek nu hij zo gehypet wordt.? Kamiel Maase: ?Michel loopt aansprekende tijden. Dat krijg je automatisch verwachtingen. Daar moet hij tegen kunnen.?

Blijft de vraag over of we ?berhaupt ooit nog een nationale marathontopper zullen krijgen in Nederland. ?De groep waaruit die topper zou moeten komen, is een stuk kleiner geworden?, constateert Maase. ?Het is niet voor niets dat Michel Butter er zo bovenuit springt. Er zouden veel meer Michel Butters moeten zijn.?

Stigter: ?Er wordt genoeg gedaan om talent te stimuleren. Maar, wie kiest er nu nog voor de marathon in deze tijd? Wat dat betreft werkt de welvaart tegen ons. Als het regent worden kinderen naar school gebracht. Zelf willen ze best hardlopen, merk ik aan gesprekken, maar ze moeten ook studeren. En een muziekinstrument spelen. Als je het vwo hebt afgerond, ben je wel gek als geen vervolgstudie gaat doen maar je fulltime op het lopen gaat richten. Je moet aan je toekomst denken, hoor je dan. Bij Kenianen werkt het andersom: lopen ?s hun toekomst. Dat verschil is nooit te overbruggen.?