Succesvol EK Veldlopen voor TDR atleten

11 December

Team Distance Runners

Posted by:

TILBURG - In het Tilburgse Leijpark vonden onder massale belangstelling de EK veldlopen plaats. Het feit dat dit evenement voor het eerst in eigen land werd georganiseerd, zorgde ervoor dat het veldlopen een enorme opleving kende. De KNAU maakte al vorig jaar bekend dat ze in alle categorieën volledige ploegen zou gaan afvaardigen. TDR kende een succesvolle kwalificatiereeks omdat liefst 4 atleten plaatsing voor het evenement wisten af te dwingen. In hun categorie moesten ze vervolgens strijden op het allerhoogste Europese niveau. Alle traditioneel sterkste crossnaties stuurden hun sterkste afvaardigingen. Het kwartet TDR-ers wist individueel te zorgen voor uitstekende prestaties. Michel Butter, Selma Borst en Tom Wiggers konden hun prestaties van het voorseizoen nog verder overtreffen en maakten daarmee een uitstekende indruk op het thuispubliek. 

De jonge Michel Butter kende een uitstekend debuut op seniorenniveau. Achter Patrick Stitzinger (31e) en Kamiel Maase (40e) was zijn 65e plaats meer dan verdienstelijk. De 19-jarige TDR-er gaf zijn teleurstellende optreden vorig jaar bij de junioren nu een prima vervolg. Gestart vanuit het achterveld passeerde hij in de opeenvolgende ronden diverse tegenstanders, waaronder landgenoten Gert-Jan Liefers en Dennis Licht. Butter over zijn race: “Ik had het gevoel dat ik met 1 lange sprint bezig was, het ging zo ongelooflijk hard. Gelukkig hield ik goed stand. Geen moment kon ik even bijkomen, het was telkens aanzetten en knokken voor elk plekje. De laatste ronde deed alles pijn, toch had ik nog over voor een lange sprint met Koen Raijmaekers en de Belg Es Saadi.” De Ukrainer Sergiy Lebid maakte zijn favorietenrol waar en behaalde zijn 6e Europese titel. Ook Selma Borst liep haar beste cross van het seizoen. “Na Roeselare had ik echt wat recht te zetten. Hoewel ik me geen moment zorgen had gemaakt over de kwalificatie zat die wedstrijd me echt dwars. Gelukkig laat ik nu mensen achter me die toen ruim voor me zaten. Mijn beste race lopen op het juiste moment geeft me veel voldoening. Hoewel ik ervan baal dat ik op de cross nog slechts een middenmoter ben, heb ik veel gehad aan deze periode in aanloop naar dit EK. Hier pluk ik op de baan en op de weg straks echt de vruchten van.” Haar teamgenote Lornah Kiplagat deed het thuispubliek smullen met een superieure overwinning. Adrienne Herzog liet met haar 15e plaats zien een grote belofte te zijn voor de toekomst. Na dit EK zijn Butter en Borst zijn inmiddels vertrokken voor een trainingsstage in het Zuid-Afrikaanse Secunda. Samen met een groot deel van de TDR selectie zullen ze zich op een hoogte van 1650 meter voorbereiden op o.a. de Egmond Halve Marathon, op 8 januari. 

A-junior Tom Wiggers bouwde zijn race zorgvuldig op vanuit de achterhoede. Nadat hij met een wildcard ternauwernood plaatsing had afgedwongen groeide zijn vorm. Tijdens de gehele race wist hij tegenstanders in te blijven halen. Door als 3e Nederlander op een 73e plaats te eindigen voldeed hij ruimschoots aan de verwachtingen. Wiggers zelf was vooral te spreken over zijn slotronde. “Fantastisch om hier op het juiste moment te staan en mijn race zo op te bouwen dat ik aan het einde nog zo’n sprint had. Dat gevoel van macht had ik nog niet eerder dit seizoen, precies op tijd dus.” Beste Nederlander werd zoals verwacht Khalid Choukoud met een uitstekende 11e plaats, 57 seconden voor Wiggers. 

De 17-jarige Manon Kruiver was minder tevreden dan haar teamgenoten. Op ruim anderhalve minuut achter de Roemeense winnares Bobocel eindigde ze als 68e. “Pas de laatste ronde maakte ik me echt kwaad en kon ik nog 1 keer alles geven. Daarvoor liep het allemaal wat moeizaam. Als alles goed gaat mag ik nog 2 jaar meedoen. Ik wil dan elk jaar veel plaatsen hoger eindigen. Het was echt een ontzettend mooie ervaring!”. Groot succes was er voor Susan Kuijken. Het 19-jarige talent van het Seven Hills Running Team sloot haar juniorentijdperk af met een dikverdiende bronzen medaille.