TDR-dames zorgen voor drie medailles op NK veldlopen

05 March

Team Distance Runners

Posted by:

NORG – In het Drenthse Norg vonden vandaag de NK veldlopen plaats. Er was een selectief parcours uitgezet met veel korte, maar gemene heuveltjes. TDR leverde een haast unieke prestatie door ook dit jaar weer een handvol medailles te oogsten. Opvallend was dat deze medailles, twee keer goud en een keer brons, door de dames werden behaald. Margriet Berkhout en Manon Kruiver zegevierden respectievelijk bij de meisjes B en meisjes A. Selma Borst pakte het brons in de lange cross bij de dames.

JUNIOREN
B-juniore Margriet Berkhout liep overtuigend naar de overwinning. In het eerste deel van de race behield ze het geduld om niet achter de snel gestarte Sharon de Knegt aan te gaan. Toen Berkhout die echter achterhaald had, pareerde ze eerst nog een aanval voordat ze haar beslissende demarrage plaatste. Met een voorsprong van 19 seconden finishte ze in een tijd van 15.36. Opvallend was, dat de jonge Berkhout zich niet uit het veld heeft laten slaan door haar griep van afgelopen week. “Ik heb niet getwijfeld aan wat ik kon vandaag, want na mijn griep heb ik, samen met het begleidingsteam, de training weer goed en rustig opgebouwd. Zij hebben me op het hart gedrukt geduld te hebben en dat blijkt ook nu weer te werken.” C-juniore Lisanne Wever liep eveneens een sterke wedstrijd en werd 14e in 16.58.

In de strijd om de medailles bij de jongens B kon TDR zich niet mengen door afzeggingen van Wesley Pauel, hij heeft een blindedarmoperatie ondergaan, en Alwin Groen, die griep heeft. Verrassend sterk was wel het optreden van C-junior Leon Koch, die met zijn tijd van 21.00 een keurige 10e plaats behaalde. Jelmer Bosma passeerde de finishlijn als 16e.
Manon Kruiver heeft haar winterseizoen zeer sterk afgesloten met het behalen van de Nederlandse titel bij de meisjes A, die 6150m liepen. In een spannende strijd met Lotte Jacobs toonde Kruiver zich in het laatste deel van de race duidelijk de sterkste. “Ik liep eigenlijk de hele tijd heel makkelijk en wist niet dat ik nog zoveel over had.” Hiermee toonde de Tuitjenhornse dat ze een echte kampioenschapsloopster is, en ook dat ze heeft geleerd van de afgelopen tijd. Haar winterseizoen begon sterk met een goed EK cross, daarna volgde een wisselvallige indoorperiode, maar het slot was wederom dus sterk. De afgelopen 2 weken wist zij de juiste balans van training en rusten weer te vinden. Nog net in de top 10 nestelden zich Kelly Schouten, 9e in 24.26, en de wat teleurstellende Esther Schipper, 10e in 24.34. Na haar tweede plek op de NK 10km was van de Alkmaarse toch meer verwacht.

In de race bij de jongens A was er een grote teleurstelling voor Tom Wiggers. In leidende positie moest Wiggers de strijd staken wegens een acute pijnscheut in zijn kuit. “Eerder deze week had ik hier ook al licht last van, maar deze race verwachtte ik pijnvrij te kunnen lopen. Het is extra balen omdat ik mij oppermachtig voelde; het ging langzaam in het begin en ook mijn tempoversnelling voelde gewoon makkelijk aan. We waren los met zijn 2-en in ik wilde net mijn beslissende versnelling gaan plaatsen.” De Bergenaar wilde duidelijk ook geen risico nemen met het oog op het baanseizoen. De 8150m lange wedstrijd eindigde voor Brian Bulgac op een 13e plek in 28.43.

SENIOREN
Bij de mannen korte cross zorgde Bob Winter voor een goede afsluiting van zijn winterseizoen, hij werd 5e. “Ik ben erg blij met deze race; vooral in het middendeel toonde ik veel initiatief en verder heb ik ook lekker gelopen. Morgen vertrek ik naar Portugal en ga ik verder met de voorbereiding op mijn baanseizoen. Wij zijn ontzettend goed bezig en ik heb hoge verwachtingen straks. Ik heb er erg veel zin in.” Verrassend goed liep Jeroen Ribbink in deze race, hij finishte in 13.43 op de 15e plek. De dames lange cross leverde Selma Borst haar felbegeerde NK-crossmedaille op. In de wedstrijd die door Adrienne Herzog oppermachtig werd gewonnen, finishte Borst 13 seconden achter de nummer twee, Miranda Boonstra, in 28.31 als derde. “Dit is mijn allereerste medaille op een NK-cross en ben er daarom ook erg blij mee. Deze twee meiden zaten de hele winter al voor mij en ik kijk terug op een goede wedstrijd. Ik sta er goed voor.” Barbara Zutt had een kleine handicap omdat ze niet op spikes liep, maar desalniettemin was haar 9e plek, ruim achter de top 3, een teleurstellende prestatie.

Het afsluitende nummer vandaag in Norg, de 12,1km lange cross bij de mannen, leverde een unieke prestatie op van Kamiel Maase. Voor de achtste keer behaalde hij de Nederlandse titel op de cross. De eerste man van TDR in deze wedstrijd was Michel Butter, die finishte als vijfde in 38.04. Het was voor Butter een niet zo heel belangrijke wedstrijd en hij toonde zichtbaar minder gretigheid dan normaal. Hij bouwde zijn race goed op en kwam spectaculair de top 10 binnen en wist daarin ook nog plekken te pakken. Coach Guido Hartensveld: “Michel heeft zich keurig aan zijn plan gehouden en heeft aangetoond prima op niveau te zijn. Het was prima zo. Op het NK halve marathon wil hij er weer helemaal staan.” Een ruime minuut achter Butter liep Christian de Lie naar een uitstekende twaalfde plaats. Hij werd op een halve minuut gevolgd door een opvallend goed lopende Ronald Schroer, die de 14e plaats op eiste. Rens Dekkers toonde aan goed te zijn hersteld van zijn griep en liep in 40.04 naar de 17e plek. Vier plekken achter Dekkers liep Youri Severin in een constante race naar de 21e plek.