Unieke prestatie: TDR-kwartet plaatst zich voor EK-cross

27 November

Team Distance Runners

Posted by:


ROESELAERE (België) -  Tom Wiggers, Selma Borst en Michel Butter hebben zich afgelopen weekend bij de EK-cross ploeg gevoegd. Met Manon Kruiver erbij, die zich twee weken terug bij de Warandeloop al plaatste, zorgen zij voor een unicum: in iedere categorie is een TDR-atleet vertegenwoordigd op het aankomende EK-cross. Dit EK-cross zal 11 december plaatsvinden in Tilburg. 

De cross in Roeselaere in België was de laatste plaatsingsmogelijkheid voor het EK. Bij de A-junioren meisjes was Manon Kruiver al geplaatst. Ze maakte deze plaatsing opnieuw waar door wederom goed te lopen. Na een slechte start wist ze goed op te rukken in het zeer modderige en kletsnatte veld. Dit resulteerde in een mooie zevende plaats. Susan Kuijken was opnieuw de snelste en de enige Nederlandse voor Kruiver. Kruiver moest 1:13 min toegeven op haar. 
Tom Wiggers wilde zich in Roeselaere revancheren voor zijn mindere optreden in de Warandeloop. Dit lukte hem niet helemaal. De wat grieperige A-junior zat bij de start goed voorin, maar moest dit later bekopen op het 6650 m lange crossparcours. Een vijftiende totaalplaats viel hem ten deel in 26:43 min. Doordat hij daarmee tevens vijfde Nederlander was plaatste hij zich niet rechtstreeks voor het EK. Gezien zijn potentie en zijn goede staat van dienst wees de KNAU hem alsnog aan voor de EK-ploeg.

In de Warandeloop van twee weken terug was de plaats van derde Nederlandse voor Selma Borst net te kort voor een EK-ticket, aangezien er twee aangewezen werden. In Roeselaere kwam Borst weer net te kort voor de overige twee plaatsen voor directe kwalificatie. In het sterke deelnemersveld reikte zij tot een zestiende totaalplaats en vijfde Nederlandse. Gezien haar potentie en staat van dienst werd zij, net als Wiggers, ook door de KNAU aangewezen voor het EK. Barbara Zutt liet in dezelfde race een mooie progressie zien door als 21e totaal binnen te komen. Helaas kwam zij hiermee niet in aanmerking voor een plaats in de EK-ploeg.

Bij de heren senioren zorgde Michel Butter voor een mooie verassing. Voor Butter was het EK oorspronkelijk geen doel. Door een goede Warandeloop bleken er echter kansen te liggen. Deze kansen pakte Butter met beide handen vast door in Roeselaere te stunten met een zestiende totaalplaats en derde Nederlander. In de eindsprint versloeg hij Kamiel Maasse en moest slechts Gert-Jan Liefers en Partrick Stitzinger voor zich dulden. In zijn goed opgebouwde race wist hij Dennis Licht in de laatste ronde al te pakken. Deze klassering leverde Butter een directe plaatsing op, wat als een grote verassing mag worden gezien, vooral gezien het sterke deelnemersveld. “Mijn seizoen was niet afgestemd op het EK-cross. Toen ik eenmaal zag dat er mogelijkheden waren op plaatsing ben ik ervoor gegaan en dat is gelukkig gelukt ook. Nu ik geplaatst ben wil ik er alles aan doen om tot een goed resultaat te komen op het EK zelf”, aldus een zeer blije Butter.

TDR-atlete Margriet Berkhout is nog te jong voor deelname aan het EK. Toch liet ze wederom van zich spreken door na een derde plaats in Wachtbeke en een overwinning in de Warandeloop nu de tweede plaats op te eisen. 

GESELECTEERDE ATLETEN Senioren Mannen: * Kamiel Maase * Patrick Stitzinger * Koen Raymaekers * Gert-Jan Liefers * Michel Butter * Dennis Licht Reserve: Erik Negenman Senioren Vrouwen: * Lornah Kiplagat * Adrienne Herzog * Miranda Boonstra * Marlies Overbeeke * Jolanda Verstraten * Selma Borst Reserve: Andrea Deelstra Junioren Jongens: * Khalid Choukoud * Gerwin van den Hurk * Michel Basemans * Gijs Jacobs * Doris Arts * Tom Wiggers Reserve: Luc Schout Junioren Meisjes: * Susan Kuijken * Manon Kruiver * Sharon de Knegt * Lotte Jacobs * Nikki Fairly * Lotte van den Boom Reserve: Marieke Falkman