Voedingsbegeleiding TDR uitgebreid met kookclinics

15 November

Team Distance Runners

Posted by:

CASTRICUM - Team Distance Runners (TDR) heeft in haar begeleiding en opleiding van talentvolle hardlopers een nieuwe stap gezet. Naast de reeds bestaande theoretische bijeenkomsten en individuele begeleidingstrajecten op het gebied van sportvoeding zal in december een serie kookclinics starten. Hierbij worden niet alleen de atleten uit de diverse niveaugroepen betrokken, maar is er tevens aandacht voor de thuissituatie. Ouders en partners zullen samen met de atleten in een inspirerende en professionele ambiance eerst de praktische handvaten van het bereiden van gezonde (sport)voeding krijgen aangereikt. Vervolgens zullen ze zelf aan de slag moeten met de bereiding van een aantal 3-gangen menu’s die ter plaatse worden bereid en uitgeserveerd. “Hiermee slaan we een leuke vertaalslag van theorie naar praktijk”, aldus initiatiefnemer Guido Hartensveld.

TDR organiseert regelmatig presentaties om het kennisniveau van de atleten op peil te brengen.  Hoofdcoach Guido Hartensveld: “We willen de atleten in hun prestatieontwikkeling niet alleen bijstaan met trainingsbegeleiding die zo optimaal mogelijk is afgestemd op het individu. We streven naar een totaalpakket. Carrièreplanning, aandacht voor de mentale ontwikkeling, trainingsstages, management en educatie zijn minstens zo belangrijk voor een succesvolle carrière als atleet.” Peter Res van PR Sportvoedingsadvies is binnen TDR verantwoordelijk voor de begeleiding op sportvoedingsgebied. “Peter is hard op weg een autoriteit te worden in zijn vakgebied. Zijn roots liggen bij TDR, maar we zijn er met z’n allen ontzettend trots op dat er inmiddels een prachtig rijtje opdrachtgevers is gevolgd, met onder andere de International Association of Athletics Federations (IAAF), en recentelijk natuurlijk zijn vaste aanstelling bij de Duitse Wielerformatie T-Mobile” aldus Hartensveld.

Peter Res: “De sportvoeding is een dynamische wetenschap waar elk jaar veel nieuwe onderzoeken komen. Er is zó veel over te vertellen. Uiteraard wil ik het voor de atleten vooral praktisch houden. Voor de atleten van het jeugdplan ligt de nadruk in de theorie op gezonde basisvoeding. Alle atleten binnen TDR moeten ervan doordrongen zijn dat dit een prestatiebepalende factor is. In de theorie voor het team ligt de nadruk wat meer verschoven naar strategieën voor optimaal herstel en het verstandig gebruik van supplementen. Een belangrijk deel van de lezingen is gewijd aan het optimaal inzetten van de producten van onze nieuwe sportvoedingsupplier: Science in Sport (SiS). “
Voor de marathonlopers binnen TDR is er nog extra aandacht. “De marathon is een energievraagstuk, waarbij het verschil tussen een goede en slecht marathon vaak samenhangt met de voeding onderweg en vooraf. Onze marathonlopers krijgen individuele drinkprotocollen gebaseerd op zweetmetingen en klimatologische omstandigheden. Eén van peilers van de marathonvoorbereiding is het trainen van de vochtopname tijdens het lopen. Ik ben blij dat ik mijn steentje heb kunnen bijdragen aan het succes van Rens Dekkers en Ronald Schroër op de laatste ING Amsterdam Marathon”, aldus Peter Res.

Naast de lezingen die Res verzorgt bestaat een groot deel van de sportvoedingsbegeleiding uit individuele trajecten. Res: “Guido is scherp en veeleisend en komt steeds weer met nieuwe vraagstellingen en verzoeken voor onze atleten. Zo bepalen we bijvoorbeeld in samenspraak met de atleten wat het ideale gewicht is voor de verschillende perioden in het seizoen. Mensen denken vaak dat dat zo licht mogelijk is voor hardlopers, maar dat is zeker niet zo. We plannen en monitoren de voeding en het gewicht, zodat iedereen het beste uit zichzelf haalt en gezond blijft.” De belangrijkste atleten van TDR hebben een individueel begeleidingsprogramma, volgens Hartensveld een belangrijke succesfactor in de TDR-aanpak. “Juist die individuele afstemming van trainingsintensiteit, periodisering en begeleiding maakt ons zo succesvol. We kijken naar het individu en bepalen samen of iemand ergens aan toe is of niet. We grijpen daarbij altijd weer terug naar de basis van trainen, gezond eten en rusten. Veel atleten focussen zich op de verkeerde dingen, maar maken een puinhoop van hun arbeids-rust verhouding, weten niet hoe ze hun trainingen moeten invullen of verwaarlozen hun lichamelijke verzorging. Of geïnteresseerd zijn in allerlei supplementen maar nog niet eens een ei kunnen bakken. Het is onze taak ze op de ware essentie van het presteren te wijzen.”

Res vervolgt: “Ik kan wel mooi staan te vertellen wat de atleten allemaal moeten eten, maar als ze niet in staat zijn om dat om te zetten in menu keuzes komt er in de praktijk niets van terecht. Met de kookclinics wil ik de vertaalslag naar de praktijk maken. Ik wil laten zien dat lekker en gezond koken helemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn.” De clinics worden gedaan met Kai Klos, een topkok van restaurant Kwartje Koffie in Golden Tulip Heiloo, dat al enige tijd het concept “De Open Keuken” met veel succes in de markt brengt.