13 November

Team Distance Runners

Posted by:

TILBURG - TDR heeft een sensationeel succesvolle Warandeloop gekend. Over de gehele linie werden ereplaatsen behaald. De Warandeloop is aangewezen als kwalificatiemogelijkheid voor de EK cross. Dit jaar was de Warandecross extra sterk bezet, omdat verschillende Europese landenteams met hun selectie aanwezig waren.

Het weekend begon op zaterdag met alle categorieën tot en met 16 jaar. Er waren voor de opleidingsploeg van TDR al meteen twee gouden medailles. Leon Koch won bij de 1e jaars jongens junioren C en Margriet Berkhout bij de meisjes B, waarbij ze ook de complete Belgische selectie versloeg.

De zondag begon met de nationale wedstrijd mannen senioren. Het mondde uit in een spannende ontknoping waarbij Christian de Lie met een neuslengte verloor van Robert Ton in 25.47. Teamgenoot Rens Dekkers werd verrassend derde.
Bij de meisjes A liep Manon Kruiver een fenomenale wedstrijd. In een sterk internationaal veld werd ze vijfde. Het feit dat ze tweede Nederlandse was, maakte dat ze al direct aangewezen is voor de EK in Tilburg. Susan Kuijken won de wedstrijd. Zij lijkt medaillekandidate voor de EK te zijn.
Tom Wiggers werd bij de jongens junioren A 15e in een Europees topveld met 18.48. Na een snelle start moest hij in de tweede helft van de wedstrijd nog enkele plekken toegeven. Hij wist geen directe plaatsing af te dwingen, maar als vijfde Nederlander in deze wedstrijd ligt hij wel op koers. Niet ver achter Wiggers liep Sven van der Vliet verrassend sterk. Hij werd 8e Nederlander in 18.59. Van der Vliet kwam nog sterk opzetten. Deze sterke prestatie maakt dat EK deelname niet is uitgesloten. Over twee weken wordt in de modder van Roeselare beslist wie Nederland mag vertegenwoordigen bij de EK cross.
Misschien wel de meest opmerkelijke prestatie was van Leon Ineke met een vierde plaats in een sterk internationaal veld op de korte cross. Hij had 7.55 nodig voor de 2800m, slechts 6 seconden achter de winnaar. De eindsprint met de Belg Hans Janssens werd nipt verloren. “Ik sta er ongelooflijk goed voor. Ik sta er versteld van hoeveel progressie ik geboekt heb de afgelopen maanden”, aldus een zeer tevreden Ineke.

Crossgala vrouwen
Selma Borst was dicht bij rechtstreekse plaatsing voor de EK. Met een tijd van 21.04 werd ze derde Nederlandse. Ze moest een iets te harde start bekopen met een lichte inzinking in de tweede helft van de wedstrijd. Ze eindigde op de 14e plaats internationaal. Winnares werd de Hongaarse Aniko Kalovics in 19.50, voor regerend Europees kampioene Hayley Yelling. Snelste Nederlanders waren Adriënne Herzog en Miranda Boonstra. Zij hebben zich rechtstreeks geplaatst voor de EK. Borst werd derde Nederlandse en moet zich nogmaals bewijzen om haar EK deelname zeker te stellen. Barbara Zutt maakte haar come-back met een redelijke 22.22.  Zutt werd 34e totaal.

Mannen crossgala
Wie ook onverwacht kans lijkt te maken op plaatsing voor de EK is de talentvolle Michel Butter. Hij wist vanuit het achterveld naar de 18e plek op te rukken. Butter werd 4e Nederlander met een tijd van 31.15 over 10000 meter. Hij wist verrassend enkele specialisten op het veldlopen achter zich te laten. Butter laat de Zevenheuvelenloop schieten om te proberen kwalificatie af te dwingen. “Ik heb na mijn 1.05 in de Singelloop twee weken rust gehouden. Ik ben weer aan het opbouwen, dus ik verwacht nog door te kunnen groeien tot de EK. Ik had deze prestatie nu nog niet verwacht”.