TDR-junioren van ijzersterk niveau op Nederlands Kampioenschap

29 June

Team Distance Runners

Posted by:


EMMELOORD -Afgelopen weekend vormde het terrein van AV NOP het decor voor de Nationale Kampioenschappen voor junioren. Het NK-weekend is voor veel van de TDR-junioren het belangrijkste moment van het baanseizoen. Met vijf maal goud, twee maal zilver en twee bronzen medailles, werd het ook dit jaar weer een uitermate succesvol weekend. De junioren zetten hiermee het ijzersterke niveau van het afgelopen jaar voort, na successen op het NK Indoor (zeven maal goud) en het NK Outdoor van verleden jaar (negen medailles, waarvan vier maal goud).

400 meter

Zaterdagochtend kwamen de 400m-atleten voor het eerst in actie. Bij de meisjes junioren B stonden er maar liefst drie TDR-atletes aan de start. Zowel Lisanne de Witte, Heleen Wildoer als Marije Wever wisten gemakkelijk door de series te komen. In de halve finale, op een later tijdstip in de middag, moesten de meiden opnieuw aan de bak. De Witte en Wildoer troffen elkaar weer in dezelfde serie, waarbij de eerste drie zich plaatsten voor de finale. De Witte slaagde hierin door tweede te worden in 57.98 seconden. Wildoer moest genoegen nemen met een vierde plaats in 60.02 seconden, dat voor haar een nieuw persoonlijk record betekende. Ook Wever bereikte de finale in een tijd van 59.49 seconden. " Eindelijk weer eens onder die 60 seconden-grens. Nu op naar de finale...!" aldus de atlete uit Kwadijk.

De finale stond voor de zondagmiddag op het programma. In een goed opgebouwde, maar vooral spectaculaire race kon Lisanne de Witte de gouden medaille opstrijken in een tijd van 56.16 seconden, waarmee zij niet alleen een nieuw persoonlijk record, maar ook opnieuw onder de EYOF-limiet liep. "Wat is dit een lekker gevoel! Morgen is de vergadering van de bond over wie er mee mogen naar Finland voor de EYOF. Met deze plak en mijn nieuwe PR hoop ik uitgekozen te worden om deel te nemen aan dat toernooi!" aldus de kampioene. Ook Marije Wever toonde zich tevreden na haar race, waarin ze als vijfde de meet passeerde in 59.88 seconden.

Ook bij de jongens junioren A kwamen er atleten van TDR in actie. Ook voor hen begon het NK-weekend zaterdagochtend met de series. Patrick van der Gaag en Björn Blauwhof kwamen beiden door het eerste voorportaal. Later op in de middag kon Van der Gaag zich in de halve finales niet plaatsen voor de finale. Een tijd van 51.69 seconden was niet voldoende en de atleet uit Almere toonde zich teleurgesteld met dit resultaat. Blauwhof daarentegen liep solide naar de finale in een tijd van 49.99 seconden. "Dit gaat wel heel erg makkelijk. Ik ben benieuwd wat ik morgen kan laten zien. Ik heb nog een kans om me te plaatsen voor de EJK, maar dan moet ik dik onder de 48 seconden lopen," aldus Blauwhof. Zondag in de finale liet de 18-jarige atleet een knap staaltje werk zien door in een nieuw persoonlijk record van 47.87 seconden zijn concurrenten af te troeven. Blauwhof was zeer blij met zijn gouden medaille, nadat hij vorig jaar met een vierde plaats net naast het podium belandde.

800m

Addis Riet was de torenhoge favoriet bij de jongens junioren A voor de winst op de 800 meter. De normaal zo ontspannen atleet uit Grootebroek, liet voor de series op vrijdagavond weten de druk op zijn schouders wel degelijk te voelen. Met een van achteruit opgebouwde race wist Riet zich overtuigend te plaatsen voor de finale.  

Zaterdag volgde de eindstrijd. Naar eigen zeggen was Riet tijdens de voorbereiding nog nooit zo zenuwachtig geweest. Tijdens de race was op zijn gezicht daar opnieuw niets van te merken. Met een mooi plannetje in het achterhoofd pakte de 17-jarige atleet meteen de kop om vervolgens de wedstrijd hard te maken. Op 200 meter voor de finish kwamen concurrenten Arjan Bloem en Thijmen Kupers nog over de TDR-atleet heen, maar met een fenomenaal eindschot kon hij zijn titel verdedigen met een tijd van 1.52.08 minuten. "Van kop af aan lopen, dat smaakt naar meer. Ik denk dat ik mijn tactiek voortaan maar aan ga passen," glimlachte Riet. " Nu is het alleen nog wachten op de perfecte race waarin ik onder de 1.50-minutengrens kan duiken. Lukt het niet vóór het EJK, dan maar tijdens."

Ook Diana Spaargaren kwam in actie op de 800 meter. Zij stond bij de meisjes junioren A als eerste geplaatst. In haar race, wat ook meteen de finale was, kwam zij echter niet voorbij haar concurrente Jamie van Lieshout. Met een tijd van 2.15.98 minuten en op korte afstand van de kampioene moest Spaargaren tevreden zijn met een zilveren medaille. "Ik kon gewoon niet harder vandaag. Voor de race wist ik dat het tussen ons tweeën zou gaan. Dat ik nu aan het kortste einde trek is jammer, maar ik ben tevreden," aldus de atlete uit Castricum.

 

1500 meter

Op de series van 1500 meter mochten de meisjes junioren B op zaterdagmiddag het spits afbijten. De enige deelneemster voor TDR, Shannon van der Gaag, eindigde als achtste (5.02.66) en plaatste zich niet voor de finale.

Bij de jongens junioren B was TDR sterker vertegenwoordigd met een vijftal atleten. Van hen wisten er drie een finaleplaats veilig te stellen. In de eerste serie toonde Edwin de Vries lef door brutaal de leiding te nemen. Dit werd echter niet beloond: in de slotfase werd de Almeerder teruggehaald en zijn tiende plaats was niet genoeg voor de finale. Teamgenoten Jordi Baars (4.15.28) en Jeffrey Spaltman (4.16.57) wisten wel door te dringen tot de eindstrijd. In de tweede serie kon Leon Koch goed meekomen. In een lange eindsprint passeerde hij als derde de meet (4.17.19), voldoende voor een finaleplaats. Joran Klaver strandde in de series, maar realiseerde desondanks een persoonlijk record: 4.21.73.

In de finale op zondagmiddag werd een staaltje ploegwerk neergezet. Spaltman trok het tempo vanaf het startschot aan, maar de rest van het veld kon niet volgen. Na het ingaan van de laatste ronde kwamen zijn concurrenten hard over hem heen. In een bloedstollend slot kon Koch Timothy Vergauwen en Wouter Ploeger niet meer voorbij streven en eindigde hij op een derde plaats in 4.04.65. De atleet uit Almere was niet geheel tevreden met dit resultaat. "Dit moment had ik moeten vastgrijpen om mijn deelname aan de EYOF veilig te stellen. Ik had hier moeten winnen, maar als ik kijk waar ik vandaan kom (red. blessure, sinds april weer in opbouw), mag ik tevreden zijn." Jordi Baars eindigde op zijn tweede afstand van het weekend als zevende in 4.09.29.

Mark Nouws stond als tweede geplaatst bij de jongens junioren A. De atleet uit de Wouwse Plantage wilde aan zijn indoortitel op deze afstand een mooi vervolg geven. Tijdens de series liep Nouws in de stromende regen overtuigend naar een derde plaats, ruim voldoende voor een startplaats in de finale.  Zondagmiddag waren de weergoden een stuk beter gestemd. In een bloedstollende race wist de TDR-atleet met een zeer lange eindsprint Jeffrey van der Park en Quinten Hennekam achter zich te houden en in 4.00.20 het goud te behalen. "Ik weet niet of jullie het spannend vonden, ik namelijk wel!" reageerde de uitgelaten Nouws na afloop.

De verrassing van de dag was de prestatie van Lisanne Wever op de 1500 meter voor de meisjes junioren A. De atlete uit Purmerend stond als vijfde genoteerd op de startlijsten, maar wist iedereen te verbazen door met een sterk eindschot zondagmiddag als eerste over de finish te komen in een nieuw persoonlijk record van 4.34.33 minuten. In een zeer goede tactische race wist zij op de laatste vijftig meter afstand te nemen van haar concurrente Jamie van Lieshout. "Weer zeven seconden van mijn PR af en voor het eerst een NK-medaille om mijn nek. Mijn dag kan niet meer stuk," aldus de atlete uit Kwadijk. Ook Martje de Jong kwam na een langdurige blessure voor het eerst weer aan de start. Zij toonde zich teleurgesteld met het resultaat van 5.13.84 minuten. "Dit is niet een goede afspiegeling van het niveau wat ik in trainingen laat zien. In de komende wedstrijden hoop ik op een beter resultaat..."

3000 meter

Vrijdagavond kwam Lisanne Wever al eerder in actie op de 3000 meter bij de meisjes junioren A. Hierin kon zij lange tijd goed meekomen in de achtervolgende groep op de ontketende koploopster Rachel Klamer. Op duizend meter van de finish moest zij na een poging om de leiding van deze groep over te nemen de groep laten gaan. Uiteindelijk eindigde Wever op een zesde plaats in een tijd van 10.38.45 minuten.

Bij de jongens junioren B behaalde Jordi Baars een zilveren medaille. Baars wist met een goede, rustige tactiek de race te controleren. Na een snelle start van Timothy Vergauwen en Hans Dilling bleef de TDR-atleet zijn eigen race lopen en kon hij zich na een kleine 2000 meter bij het tweetal voegen. Vergauwen versnelde vervolgens, waarna het een strijd werd tussen Baars en Dilling, die uiteindelijk in het voordeel van Baars uitpakte. In een tijd van 9.03.88 minuten wist de b-junior de zilveren medaille en een nieuw persoonlijk record te behalen. "Voor het eerst heb ik me rustig aan mijn eigen tactiek vastgehouden en niet gek laten maken door de rest. Een prachtig resultaat." Edwin de Vries kon zijn tempo niet handhaven en moest genoegen nemen met een vijftiende plaats in 9.36.05 minuten.

5000 meter

Zondagmiddag stond de 5000 meter voor jongens junioren A op het programma. Met Jesper van der Wielen als grote favoriet voor de winst, gingen de jongens van start. TDR-atleet Wesley Pauel stond als tweede geplaatst en kon tot 3000 meter goed mee met Van der Wielen. Daarna moest Pauel hem laten gaan en kwam hij alleen te lopen. In de laatste fase van de wedstrijd kwam Abdi Said van SV Veendam steeds dichterbij. In een zeer spannende eindsprint wist Said Pauel met drie honderdsten van een seconde te verslaan. Pauel was blij met zijn bronzen medaille, "maar met wat meer borstomvang had ik het misschien wel tot een tweede plaats geschopt!" grinnikte de atletenhuisbewoner na afloop. Pauel vertrok meteen na de race naar Sankt Moritz, waar hij zich aansluit bij een groot gedeelte van het TDR team dat daar al enige tijd verblijft voor een trainingsstage.

De trainers van het jeugdplan, Johan Koenis, Will Conijn en Eric Declercq, gaven aan sprakeloos te zijn van de prestaties. "De laatste uren vlogen de medailles me om de oren," sprak Koenis enthousiast tijdens de afsluiting van het NK-weekend. "Ook voor ons zijn deze prestaties een groot compliment en een kroon op ons werk. Het niveau lijkt wel elk jaar te groeien," aldus Conijn na een duik in de steeplebak. "We hebben weer kunnen genieten van een spektakel dit weekend," wist Declerq hieraan toe te voegen. Ook Guido Hartensveld, vanuit Sankt Moritz, en Ton Baltus toonden zich zeer tevreden met de resultaten van hun atleten.