TDR presteert opnieuw sterk in eigen achtertuin

09 January

Team Distance Runners

Posted by:


EGMOND AAN ZEE - Afgelopen vrijdag zetten de TDR-atleten na een vierweekse trainingsstage weer voet op Nederlandse bodem. In het Zuid-Afrikaanse Secunda werd de basis gelegd voor opnieuw een succesvolle Halve marathon van Egmond. Bij afwezigheid van Hugo van den Broek waren Michel Butter en Selma Borst net als vorig jaar de uitblinkers van het Team Distance Runners. Butter werd negende en derde Nederlander, Borst vijfde en eerste Nederlandse. “Als je vier weken continue goed kan trainen, je intensief contact hebt met je coach, fysiotherapeut en teamgenoten en het weer fantastisch is, dan zijn alle ingrediënten aanwezig om er een geslaagde wedstrijd van te maken. Je hoeft bij wijze van spreken alleen nog maar hard te lopen”, zegt Butter.
Ook Rens Dekkers stemde daarmee in: “Het zelfvertrouwen binnen het team was enorm groot. Iedereen was in vorm en wilde zich laten zien. Het is en blijft toch een thuiswedstrijd”.

Michel Butter
Michel Butter wist zijn prestatie van vorig jaar fors te verbeteren. In zijn klassering schoof de 20-jarige Butter één plaats op, maar met zijn tijd (1.04.48) was hij ruim een minuut sneller dan vorig jaar. “De weersomstandigheden waren beter maar het strand lag er nu veel minder goed bij. Ik had bij de strandafgang in Bakkum veel moeite in het mulle zand en moest de kopgroep laten gaan. Dat was jammer, want in de tweede groep voelde ik me het sterkste. Ach, dat zijn details. Voor hetzelfde geld ligt het tempo in de kopgroep te hoog voor me en blaas ik me op. Ik ben gewoon super tevreden en blij dat ik me steeds verder kan ontwikkelen als atleet”, aldus de Beverwijker. 

Selma Borst
Onder aanvoering van Susan Chepkemei en Hilda Kibet denderde TDR-atlete Selma Borst door de straten van Egmond. Direct na de start vlogen de favorieten er namelijk vandoor, met ook de Castricumse in dat gezelschap. Al snel moest Borst de Keniaanse atletes echter laten gaan, maar ze kon bij de Duitse Susanne Ritter aanhaken. Tot de strandafgang liepen de twee atletes samen. “Toen kwamen mijn fantastische crosscapaciteiten naar boven”, glimacht Borst met enige zelfspot. De TDR-atlete liet Ritter gaan en moest het tweede gedeelte alleen afleggen. Uiteindelijk kwam Borst tevreden over de finish in 1.15.31. Borst: “Ik eindig een minuut achter Susanne en Tola. Tijdens de crosswedstrijden van de afgelopen maanden zat ik op zes kilometer een minuut achter Susanne en nu dus op een halve weer. En Tola loopt toch 2.25 op de marathon. Ik mag zeker tevreden zijn. Een belangrijke doelstelling vandaag was dat ik heel taai moest zijn omdat ik misschien alleen zou komen te lopen. Daar ben ik zeker in geslaagd want ik heb in een hoog tempo kunnen blijven lopen en weinig meer verloren. 
TDR-atlete Barbara Zutt finishte als tiende in 1.19.31. “Ik ben niet tevreden over mijn tijd, maar heb wel een heerlijke wedstrijd gelopen. Ik had veel strijd met de Nederlandse vrouwen”, aldus Zutt.

De Lie en Dekkers
Achter Butter probeerden teamgenoten Christian de Lie en Rens Dekkers nog een plek in de top 20 te bemachtigen. Met succes, want de TDR-atleten eindigden respectievelijk als 15e en 17e. Gezien het sterke deelnemersveld voor beiden een fantastische prestatie. De Lie was op de boulevard nog in de eindspint verwikkeld met Koen Raymaekers en Roger Smeets. De Castricummer moest Raymaekers voorlaten maar hield Smeets achter zich. De Lie passeerde de meet in 1.06.54, slechts een fractie boven zijn persoonlijk record. De 24-jarige Dekkers verbeterde zijn beste tijd met een halve minuut naar 1.07.14.
Hartensveld was zeer goed te spreken over zijn pupillen De Lie en Dekkers. “Met Chris werk ik nu al 13 jaar samen en ondanks die lange samenwerking blijven we elkaar prikkelen. Het is fantastisch om te zien dat hij zich constant blijft verbeteren. Op Rens ben ik om twee redenen zeer trots. In de eerste plaats omdat hij opnieuw laat zien op het juiste moment te pieken. Hij loopt elk jaar in Egmond een sterke wedstrijd. Daarnaast heeft hij zich als persoon enorm ontwikkeld en is nu veel stabieler geworden. Dat zie je ook in zijn prestaties terug”, aldus Hartensveld.   

De overige persoonlijke records kwamen op naam van: Youri Severin (1:10.37), Yennick Wolthuizen ( 1.10.54) en Jeroen Ribbink (1.11.08)
  
TDR succes
Opmerkelijk is dat alle TDR individuen ook weer dit jaar hun eigen topprestatie leverden. Gezien de TDR successen moet er toch wel een goede trainingspak achter schuilen? Butter: “Ja inderdaad, alle credits gaan daarvoor naar Guido. Ik ben net als vele teamgenoten enorm trots op hem. Natuurlijk moet iedereen hard werken voor zijn prestaties, maar de basis tot succes ligt niet bij het harde trainen. Ik ben ervan overtuigd dat we bij TDR toch vooral slim trainen. Guido kijkt wat we nodig hebben en maakt voor iedereen individuele schema’s. In Secunda zie ik iedereen anders trainen maar we zijn wel allemaal in vorm. Met de juiste prikkels, op het juiste moment en kijkend naar individuen. Dat maakt ons team denk ik zo’n succes."