TDR behaalt zes medailles tijdens NK Cross

01 March

Team Distance Runners

Posted by:

GILZE-RIJEN - Voor het tweede achtereenvolgende jaar werd dit weekend het NK cross in Gilze-Rijen gehouden. Tijdens het wederom prima georganiseerde evenement behaalden de aanwezige TDR-atleten maar liefst zes medailles. Mede door het ontbreken van topfavoriet Michel Butter ontbrak echter de gouden plak. Butter had last van een lichte irritatie van de rechterenkel en wilde geen risico nemen met het oog  op het zomerseizoen.

Op de zaterdag was Pip Tesselaar de enige TDR-atleet die in actie kwam. Na een lastige wedstijd wist hij beslag te leggen op de bronzen medaille bij de masters 35.

Op de zondag was het Margriet Berkhout die voor de eerste plak zorgde. Zij had haar zinnen gezet op een vierde achtereenvolgende titel, maar moest haar meerdere erkennen in triatlete Maaike Caelers. De atlete van Unitas knokte zich in de slotfase sterk terug en at in de laatste 300 meter Berkhout de kaas van het brood. Berkhout bleek na afloop ontroostbaar. "Ik heb vandaag weinig verkeerd gedaan, maar ik kan gewoon niet tegen mijn verlies. Ik viel helemaal stil op het eind," aldus de TDR-atlete. Anderhalve minuut achter Berkhout liep Lisanne Wever een ijzersterke wedstrijd en finishte op de zevende plaats.

Bij de Jongens junioren A werd Wesley Pauel vooraf tot de drie grote favorieten gerekend. Na een lichte griep eerder deze week waren er echter twijfels over zijn fitheid. "Ik heb hem afgelopen dagen bewust heel licht laten trainen, in de hoop dat hij op tijd weer fit zou zijn", aldus coach Guido Hartensveld. Dit bleek echter niet het geval. Pauel begon als altijd onbevangen aan de wedstrijd en pakte gelijk de kop, maar moest na twee ronden lossen: "Jesper versnelde en ik kreeg gelijk weer het gevoel dat ik afgelopen week ook had." Pauel finishte uiteindelijk als vierde, ruim achter de terechte winnaar Jesper van der Wielen. Op slechts 14 seconden van Pauel eindigde de verrassend sterk lopende Mark Nouws op de zevende plaats.

De korte cross, normaal gesproken het terrein van de middenafstandlopers, zorgde zoals altijd voor veel spektakel. Bij de vrouwen prolongeerde Anne van den Hurk zoals verwacht haar titel. De TDR-dames lieten een sterk staaltje werk zien en legden beslag op de overige podiumplaatsen. Raika Lenaarts maakte een groot deel van de wedstrijd hard en liep indrukwekkend naar de tweede plaats. "Sterven doe ik sowieso in die bagger", aldus Lenaarts; "dan kan ik net zo goed volle bak gaan!" Ook Manon Kruiver kwam goed voor de dag. Na een moeizame eerste ronde rukte zij in het tweedde deel van de wedstrijd op van de zevende naar de derde plaats. "Ik miste de aansluiting in het begin, maar het ging erg lekker en gedurende de wedstrijd haalde ik ze één voor één weer in."

Bij de mannen korte cross liep Tom Wiggers een indrukwekkende race. Vastberaden nam hij de leiding en verrichtte vrijwel al het kopwerk. Pas honderd meter voor de finish werd hij voorbij gestreefd door de snelle Guus Janssen, die soeverein naar de overwinning sprintte. "Iedereen vertelde me hoe indrukwekkend ze me vonden, maar ik had toch echt mijn zinnen op goud gezet", aldus de 21-jarige Wiggers, die in ieder geval het publiek op een mooie wedstrijd trakteerde. Derde werd Johan de Koning, die maar liefst 25 seconden moest toegeven op het tweetal. Niels Verwer werd knap tiende op een kleine minuut achterstand.

Op de lange cross maakte Selma Borst een succesvolle rentree in wedstrijdverband. Sinds haar optreden tijdens de Warandeloop was zij niet meer in actie gekomen. Helemaal fit, maar met een behoorlijke trainingsachterstand, verscheen zij aan de start. Topfavoriete Miranda Boonstra liep een ijzersterke wedstrijd en sloot deze als winnares af. Daarachter liep Borst naar een mooie tweede plaats. "Ik verwachtte hier niet te winnen, maar wilde strijd leveren met het groepje achter Miranda. Ik ben er echt trots op dat ik ze allemaal achter me heb kunnen laten!", aldus Borst na afloop. Andrea Deelstra legde beslag op de derde plaats.

Inge de Jong forceerde in het middengedeelte van de wedstrijd iets te veel, en moest daar later de prijs voor betalen: "Ik ben natuurlijk tevreden met mijn zevende plaats, maar ik kwam mezelf ontzettend tegen in de slotfase en daar baal ik wel van. Ik heb enorm afgezien onderweg, maar daar doe ik het crossen tenslotte voor."

Na de afmelding van Michel Butter beloofde de mannenrace een open wedstrijd te worden. De favorietenrol was voor Patrick Stitzinger weggelegd, maar deze wist zijn status niet te verzilveren. Na een enerverende wedstrijd moest hij tot zijn ontsteltenis de overwinning aan het 19-jarige talent Abdi Nageeye laten. Marco Gielen finishte als derde. Ook de TDR-atleten liepen uitstekend. Robert Ton liet zien zijn opmars richting de Nederlandse top gestaag voort te zetten en eindigde als vijfde. Christian de Lie en Alwin Groen vochten daarachter een mooie strijd uit, die uiteindelijk in het voordeel van De Lie beslist werd. Met een achtste en negende positie eindigden beide atleten in de top 10. Vooral de 20-jarige Groen was erg content met de opvallende progressie die hij doormaakt.

Coach Guido Hartensveld was tevreden over de prestaties van zijn atleten: "Alweer een hele schep medailles, ik kan me haast niet meer herinneren wanneer we voor het laatst met minder dan vijf naar huis zijn gegaan. Jammer dat er geen gouden tussen zit dit keer, maar er zijn er zeker een paar met een gouden randje."

Er was dit weekend voor het eerst sprake van een samenwerkingsverband tussen Losse Veter en TDR-tv. Komende dagen zal hard gewerkt aan het uitgebreide beeldverslag dat hieruit moet resulteren. Dit zal waarschijnlijk maandagavond op beide websites te zien zijn.