TDR geeft Harry Schulting Games glans met mooie races in Vught

21 May

Team Distance Runners

Posted by:


VUGHT ? De Harry Schulting Games in Vught, gesponsord door Adidas, leveren ieder jaar weer veel toptijden op voor TDR. Vooral op de 3000 meter in het hoofdprogramma kon het publiek op Hemelvaartsdag genieten van een interessante strijd tussen de nationale (sub)toppers. Bij de mannen pakte Hugo van den Broek het zilver in 8.13.50 min en bij de vrouwen werd Selma Borst vierde in een nieuw persoonlijk record van 9.28.11 minuten.

In een spannende race maakte TDR-atlete Selma Borst, samen met onder andere Nederlands crosskampioene Anita Looper, Nederlands kampioene 10.000m Miranda Boonstra en de Belgische toploopster Anja Smolders, voor een groot deel de wedstrijd. Op 2 kilometer ging Borst zelfs even mee met Smolders. Toen in de eindfase van de wedstrijd de echte harde versnellingen kwamen stond Borst juist geparkeerd. Met een moeizame laatste ronde in 80 seconden verloor ze veel terrein. Door deze anticlimax kon de jonge atlete niet genieten van haar beste tijd ooit.
Marathonloopster Femke Klous kon wel genieten, want zij liep haar 3000 meter alweer veel sneller dan vorige week in Apeldoorn, ze finishte gister in een tijd van 10.11.90 min. Juniore Esther Schipper maakte in 11.05.04 min haar debuut op de 3000 meter en liep haar wedstrijd sterk uit.

De 3000 meter bij de heren werd gehaasd op een eindtijd van 8 minuten. Voor TDR-kopman Hugo van den Broek was dit zijn eerste wedstrijd na de marathon van Rotterdam, zijn verwachtingen waren dus niet al te hoog gespannen. Toch kon hij, nadat hij was gelost uit de kopgroep, later weer aansluiten bij zijn concurrenten Jeroen van Damme en de Kenyaan Moses Waweru. In de slotronden liep Van den Broek ijzersterk en sprintte zelfs nog Waweru eruit in de laatste meters, een tweede plaats was het resultaat.

Butter bewijst zich op de baan
Ook in de groep achter Van den Broek werd een titanenstrijd gestreden, hierbij waren onder andere TDR-atleten Pip Tesselaar, Peter Res, Michel Butter en Eric van der Linden betrokken. Junior Michel Butter liep zijn sterkste baanwedstrijd ooit. Na 2 kilometer luidde hij de grote ?eindjump? in door het tempo even te verhogen. Teamgenoten Pip Tesselaar en Peter Res, specialisten in dergelijke races, liepen beiden naar persoonlijke records van respectievelijk 8.17.05 en 8.18.09 min door hun daverende laatste ronde. Butter liet voor het eerst ook op de baan zien deze tempohardheid aan te kunnen. Volgens trainer Hartensveld is dit een belangrijke stap in de ontwikkeling van zijn pupil: ?Zijn prestaties op de baan bleven tot nu toe altijd achter bij zijn prestaties op de weg en in de crossen, dit kon hij nooit en nu dus wel?, aldus een tevreden coach.

Triatleet Eric van der Linden zag anderhalve week geleden zijn laatste poging om de Spelen in Athene te halen stranden. Desalniettemin is ?de Adelaar van Schagen? nog zeer gemotiveerd om een goed triathlonseizoen neer te zetten. Deze testwedstrijd in Vught stond al lang op zij programma en met een nieuw pr van 8.24.29 min kon hij zeer tevreden zijn.

In de B-race stelde Ronald Schr?er nogal teleur. De man uit Oudkarspel liep eerst aanvallend maar stortte later in, zijn tijd was 8.47.55 minuten. Schr?er zag voor zich Youri Severin naar een tijd van 8.46.24 min lopen, hiermee was Severin uitermate tevreden. Severins kamergenootje op trainingskamp in Monte Gordo, Alwin Groen, liep sterk in een langzamere serie. De C junior liep een pr van 9.35.30 minuten.

800 meter
Naast de 3000 meter werd er bij dit Adidas-event ook een 800 meter gelopen. Boyd Declercq kwam in de A-race tot een knappe derde plaats in een tijd van 1.55.87 min. De Almerenaar liep een slim opgebouwde race en kon in de laatste 150 meter nog een goed eindschot plaatsen. In de B-race liep B junior Tom Wiggers naar de overwinning in een nieuw persoonlijk record van 1.55.50 min. Wiggers nam initiatief in deze race en pakte de koppositie op overtuigende wijze over wanneer het tempo inzakte. De jonge belofte van TDR bewijst nu al een constante factor te zijn op allerlei terreinen. Voor de toekomst wordt Wiggers door zijn trainer getipt voor de langere afstanden maar dit jaar zal er vooral in de 800 en 1500 meter ge?nvesteerd worden, dit gaat de Bergenaar tot nu toe niet bepaald slecht af.

Nog meer pr?s op de 800 meter waren er voor Martijn van Leeuwen (1.56.15), Paul Smit (2.03.95) en Sven van der Vliet. Deze laatste bereikte donderdag als eerstejaars B junior al bijna de 2 minuten grens. Van der Vliet liep een aanvallende race waarin hij tot het einde knokte voor een tijd van 2.00.35 minuten.

Bij de meisjes B werd Manon Kruiver in een nek-aan-nekrace met Seven Hills Running Team concurrente Nicole Jetten tweede op de 800 meter. Na een voorzichtige start zorgde Kruiver voor vuurwerk in de tweede ronde van de race, haar eindtijd betekende een persoonlijk record met maarliefst 6 seconden. Kruivers nieuwe besttijd staat nu op 2.15.41 min. Mandy van Es liep ook een persoonlijk record, de klok bleef steken op 2.19.05 minuten.