Selma Borst zet ongelooflijk snelle tijd neer op 5000 meter

10 June

Team Distance Runners

Posted by:


PAPENDAL ? ?Heb ?k die tijd gelopen??, zo reageerde Selma Borst van TDR woensdagavond op haar prestatie. Ze kon het haast niet geloven, een 5000 meter in 15 minuten, 53 seconden en 61 honderdste. Tijdens het Speciale Palm Loopgala op de baan van het nationaal sportcentrum steeg de 20-jarige atlete ver boven zichzelf uit. Veel concurrenten moesten in deze ?mixed race? dan ook buigen voor de soepele versnelling die Borst nog wist te plaatsen na bijna 4 kilometer.

Het weer was ideaal en de race verliep perfect voor Borst. Tempomaker Ruud Beerepoot leverde goed haaswerk door rondjes van 77 seconden te lopen. Maar Borst wilde harder. Ze ging in eerste instantie weg op een tijd van 16.20min maar belandde al snel op een schema van 16.05min. Het publiek werd enthousiast en Anita Looper kwam in het vizier, reden voor Borst om er nog een schepje bovenop te doen. Alles lukte en de eindtijd loog er dan ook niet om, met deze 15.53.61min heeft Selma Borst de 12e tijd ooit door een Nederlandse vrouw gelopen.

?Ik begin het nu pas te beseffen?wat een tijd!?, zei coach Guido Hartensveld de volgende ochtend. ?Ik kreeg het gevoel dat het nu echt iets kan gaan worden met Selma. Dat had ik twee jaar geleden ook met Hugo van den Broek, toen hij 1.03 liep in Egmond en gewoon met die Kenianen mee kon.?
Voor Borst komen er nog een aantal belangrijke baanwedstrijden aan, de kans is namelijk aanwezig dat ze volgende week in Polen bij de Europacup voor landenteams mag starten. Daarna volgt het NK 5000m en de A-race 5000m tijdens ?de Nacht van de Atletiek? in Heusden eind juli.

Een aantal TDR-mannen liepen op het Loopgala ook een uitstekende 5000 meter. Na een harde start hielp de Noord-Brabander Michiel Otten de TDR-mannen door een moeilijk punt in de wedstrijd heen door het tempo erin te houden. De sterk lopende Michel Butter pakte na 4 kilometer ook nog even de kop. Peter Res had de langste adem van de TDR?ers en werd in totaal knap derde in een nieuw persoonlijk record van 14.28.02 minuten. Ook Pip Tesselaar liep een pr, namelijk 14.28.33min. Echter, hij zal in Heusden nog harder moeten lopen om het felbegeerde clubrecord (14.24) van oud TDR-atleet Ron van Diepen te pakken. A-junior Butter haalde een halve minuut van zijn PR af en finishte in 14.37.11 minuten.

Op de 800 meter ging Leon Ineke van start. Het werd voor hem geen ideale race, welke wel nodig zou moeten zijn voor een verbetering van zijn persoonlijk record. De start verliep rommelig en in de eerste ronde werd iets te hard geopend. Ineke liep veel alleen en kwam ook alleen op kop in de laatste 100 meter. De Warmenhuizer knokte voor de overwinning maar hij werd op de meet nog net gepakt door een achtervolger, een tweede plaats in een tijd van 1.53.65 was het resultaat.
Manon Kruiver wist ondanks een ongelukkige voorbereiding een sterke 800 meter neer te zetten, ze liep 2.17.04min en versloeg daarbij een aantal belangrijke concurrentes. Mandy van Es liep ook goed: 2.19.79min.

Coming up: za 12 juni ?Gouden Spike? in Leiden