Ronald Schroer loopt EK-limiet op 10.000m

30 April

Team Distance Runners

Posted by:

STANFORD - TDR-atleet Ronald Schröer heeft in het Amerikaanse Stanford op de 10.000m de limiettijd voor deelname aan de EK Atletiek geslecht. Tijdens de Payton Jordan Cardinal Invitational haalde de Bakkummer met een prestatie van 28.32.61 meer dan een halve minuut van zijn persoonlijk record af. Teamgenote Helen Hofstede opende haar seizoen met een persoonlijk record op de 3000m steeplechase: 9.55.44.

Schröer maakte dit voorjaar bewust de keuze om zijn pijlen te richten op het baanseizoen. Na enkele seizoenen waarin de atleet twee tot drie marathons per jaar liep, was het tijd om de nadruk te leggen op de baanafstanden. De voorbereidingsperiode op het baanseizoen die Schröer tussen twee marathons normaal gesproken afwerkt, loopt grofweg van mei tot juni. Met de focus op twee piekmomenten in het jaar (een voorjaars- en najaarsmarathon) betekent dit een te geringe opbouw voor een ideaal baanseizoen. Schröer, die een goede reputatie heeft op het tartan, had vandaar al langer het plan opgevat om de marathon over te slaan en eens een seizoen aan de 10.000m te wijden. De Bakkummer werd van 2008 tot en met 2010 Nederlands kampioen op die afstand, nam deel aan het Europees Kampioenschap voor junioren op het onderdeel en had het idee dat zijn baantijden nog aanzienlijk voor verbetering vatbaar waren. De focus werd voor het seizoen 2012 dan ook gelegd op de 10.000m, met als droomdoel deelname aan het Europees Kampioenschap Atletiek in Helsinki.

Payton Jordan Cardinal Invitational

Om zo optimaal mogelijk te presteren koos Schröer in overeenstemming met zijn coach Guido Hartensveld voor een lange voorbereidingsperiode richting één wedstrijd. De Payton Jordan Cardinal Invitational, op het universiteitscomplex van het Amerikaanse Stanford, diende als krachtmeting voor een scherpe eindtijd. De wedstrijd in Stanford kent een rijke historie en is met haar sterke bezetting min of meer vergelijkbaar met de Nacht van de Atletiek in het Vlaamse Heusden. "Het klinkt misschien raar, maar er hangt een soort van elektriciteit in de lucht bij deze wedstrijd, net zoals je die in Heusden vindt," sprak Schröer voorafgaand aan de wedstrijd. "Het zijn de ideale omstandigheden voor een harde eindtijd." De langeafstandsloper had in maart twee halve marathons op basistempo afgelegd in Nederland, om vervolgens in Mexico op hoogte de puntjes op de i te zetten.  

Raceverloop

In de B-serie van de 10.000m trof Schröer een ideaal raceverloop. In een veld met maar liefst 44 deelnemers die een persoonlijk record onder de 28.50 kenden, ging de eerste 3000 meter in een tijd van 8.30. Ook de doorkomst op 5000m (14.11) was snel en ruim onder het schema voor deelname aan het EK (28.39.60). "Ik merkte direct al dat ik een grote marge had op de limiettijd, terwijl ik me nog erg goed voelde," aldus Schröer. "Door het ruime aantal deelnemers was het flink dringen. Mijn schenen waren na afloop grotendeels opengehaald door alle spikepunten die tegen mijn benen gedrukt zijn." De TDR-atleet hield zich desondanks rustig en bleef een hoog tempo voeren. Zowel Hartensveld als Schröer hadden de indicatie dat er een prachtige tijd aan zat te komen. Schröer: "'Drie keer 70!' is wat ik Guido hoorde roepen op 1200m voor het einde. Maar ik voelde dat er nog meer inzat." Met een laatste 1000m in 2.49 - waarvan de laatste 400m in 65 seconden - finisht Schröer in 28.32.61, bijna zeven seconden onder de limiet voor deelname aan het EK. De atleet verbetert zijn persoonlijk record met maar liefst 36 seconden en schuift daarmee op naar de tiende plaats op de Nederlandse allertijdenlijst.

Europees Kampioenschap

Van deelname aan de Europese titelstrijd is Schröer echter nog niet zeker. Er kunnen drie landgenoten deelnemen per onderdeel en er zijn meer Nederlanders die de limiet op de 10.000m als doel hebben. "Het is nu afwachten," aldus Hartensveld. "Deze tijd staat alvast, zeker geen misselijke. Het zal mij benieuwen wie er nog onder kunnen duiken. Met Michel Butter, de voorgeselecteerde Patrick Stitzinger, Khalid Choukoud, Tom Wiggers, en wellicht ook nog Abdi Nageeye en Thomas Poesiat zijn er heel wat sterke mannen. Het lijkt me echter sterk dat de allertijdenlijst nog verder overhoop zal worden gegooid." Schröer was zeer verheugd met zijn prestatie en benadrukte zijn prima voorbereiding met teamgenoten Michel Butter en Kristof van Malderen.

Hofstede noteert pr op steeple

Op de 3000m steeplechase, welke eerder op de avond gelopen werd, maakte Helen Hofstede een spetterende seizoensstart. Hofstede, sinds 1 oktober aangesloten bij TDR, wist in haar eerste steeple van het seizoen direct haar persoonlijk record te verbeteren. De Utrechtse zette haar tot dan toe snelste prestatie van 9.58.61 om in een tijd van 9.55.44. Hofstede, die de 13e tijd van de 18 deelneemsters kende, startte bescheiden. Na een kalme eerste kilometer schoof ze vervolgens steeds verder op naar voren. Door haar sterke passages op de balken, nog altijd prima aanwezig vanuit de trainingen door Leen Born, wist de TDR-atlete veel plaatsen goed te maken. Met nog een kilometer te gaan nam Hofstede zelfs de leiding. Het bleek net iets teveel van het goede. In de laatste 600m had de Nederlandse het nodige verval. Dat nam niet weg dat Hofstede een keurig persoonlijk record noteerde. "Tot 600m voor de finish zat ik zelfs nog op een eindtijd van 9.45," reageerde ze na afloop. "Het geeft een goed gevoel zo lang op die eindtijd te zitten, het is nu nog een kwestie van doortrekken in de slotfase."

Progressie

Voor deelname aan het Europees Kampioenschap zal Hofstede nog een stap moeten maken. Een tijd onder de 9.41 wordt gevraagd om in Helsinki in actie te komen. Coach Guido Hartensveld verwacht nog de nodige progressie gedurende het seizoen. "Ik denk dat Helen een stap gaat maken op meerdere afstanden. Haar pr op de 10km en de crossen die ze liep deze winter zijn een goede indicatie voor die progressie. Naast de steeple denk ik dat terug te zien op de 1500m. En dat mag ook wel, met een persoonlijk record van 4.20." Naast haar progressie toonde Hofstede zich tevreden over het feit dat ze vrij is van blessures. "Het is een belangrijk doel voor mij om blessurevrij te blijven. Daar ben ik blij om. In Mexico heb ik bovendien goed kunnen trainen op de steeple." Met haar nieuwe pr van 9.55.44 neemt Hofstede de derde plaats in op de allertijdenlijst op de steeple bij de dames.