Selma Borst eerste Nederlandse in Dam tot Damloop

19 September

Team Distance Runners

Posted by:

ZAANDAM ? Bij de jaarlijkse Dam tot Damloop heeft TDR-atlete Selma Borst voor een uitstekende prestatie gezorgd door als eerste Nederlandse dame binnen te komen. Overall betekende dit een zesde plaats in deze grote Nederlandse wegklassieker.

Borst ging vanaf de start hard mee met de Keniaanse atletes. Deze moest ze echter na enige tijd laten gaan en belande de Wieringerwaardse, samen met de Nederlandse atletes Wijenberg en Loonen, in een groepje daarachter. Vanaf het 11 kilometerpunt moesten haar landgenoten Borst laten gaan en trok de 21-jarige TDR atlete alleen door. Dit bracht haar uiteindelijk op de finish een tijd van 56.19 min op. Twee minuten sneller dan vorig jaar, ondanks een flinke tegenwind.

Bij de mannen verraste Rens Dekkers. Hij kwam als dertiende Nederlander en 26ste overall over de finish. In het begin van de race liep hij samen met de andere TDR-atleten Pip Tesselaar, Christian de Lie en Jody Tesselaar in een groep. Deze moesten echter al redelijk snel Dekkers laten gaan. Rond kilometer 13 kwam de sterk lopende Jody Tesselaar weer terug en samen met Dekkers gingen ze naar de finish. In de eindsprint bleek Dekkers nog over de meeste kracht de beschikken. Twee seconden voor Tesselaar kwam hij binnen in 51:58 min. Tesselaar eindigde ??n plaats achter Dekkers.

Hugo van den Broek deed de Damloop in zijn voorbereiding op de marathon van Amsterdam volgende maand. De ochtend voor de wedstrijd liep hij de omgekeerde route van Zaandam naar Amsterdam om vervolgens in de wedstrijd weer van Amsterdam naar Zaandam te lopen. Een goede training bracht hem tot een 17e plaats overall in 50:40 min.