Selma Borst pakt zilver op NK 10km

13 February

Team Distance Runners

Posted by:

SCHOORL - Selma Borst is afgelopen zondag tweede geworden bij de Nederlandse Kampioenschappen 10 kilometer op de weg. Bij de mannen liepen vooral Eric van der Linden en Tom Wiggers sterk. Bij de halve marathon kon Christian de Lie heel lang partij geven aan een Keniaan en werd uiteindelijk tweede.

In het prachtige Schoorlse duingebied werd voor het eerst een Nederlands Kampioenschap 10 kilometer over de weg georganiseerd. Het resulteerde in een ongekende Nederlanse topbezetting. Selma Borst vloog de eerste kilometers erin. Na drie kilometer werd ze nog wel ingehaald door torenhoge favoriet Lornah Kiplagat, maar de overige Nederlandse dames waren verrast. Het werd nog wel erg zwaar vanaf vier kilometer, maar ze wist de overige Nederlandse dames op grote afstand te houden. Alleen de Belgische Mounia Aboulahcen kon nog naderen, maar bleef steken op 20 seconden. Selma: ?Ik ben echt heel tevreden, vooral omdat het gat met Kiplagat uiteindelijk maar 18 seconden bedroeg. Op de andere Nederlandse meiden had ik meer dan een minuut voorsprong?. Borst eindigde in 33.27.
Barbara Zutt liep na een wat mindere periode weer heel goed mee met een tijd van 34.53.

Eric van der Linden loopt niet veel wedstrijden, maar als hij doet, doet hij het goed. Hij wist de magische 30 minuten grens voor het eerst in zijn carri?re te doorbreken met 29.58. Hij heeft zich nu alleen toegelegd op het lopen en dat begint zijn vruchten af te werpen. Het hoofddoel de komende tijd voor hem is zijn debuut op de marathon in april.
Junior Tom Wiggers deed mee bij de senioren en verbaasde met een tijd van 30.59. ?Ik kon maar blijven inhalen, echt fantastisch? aldus een blije Wiggers na de finish.
Michel Butter viel na zijn sterke debuut op de halve marathon in Emond dit keer wat tegen met een tijd van 30.58. ?Het hoort bij jonge atleten, hij is op dit moment nog niet constant genoeg om het hoge niveau vast te houden? volgens coach Hartensveld.

Op de halve marathon kon TDR echt een stempel op de wedstrijd drukken. Ze liepen eerst met vier man in de kopgroep van tien, later met twee man in de kopgroep van drie. Het eerste stuk ging relatief langzaam, maar toen er versneld werd door Michael Kipkorir waren Christian de Lie en Ronald Schr?er heel attent mee. Vanaf daar ging het ook wel hard en werd de achtervolgende groep snel op grote achterstand gezet. De Lie en Schroer speelden het spel heel ervaren en lieten de Keniaan tegen wind het meeste werk doen. De Keniaan bleek aan de finishlijn toch de sterkste, maar De Lie kon partij bieden tot het einde: het verschil was slechts 20 seconden. Zijn eindtijd was 1.07.51. Hartensveld was trots op zijn pupil: ?Dat Chris hier op een nationale wedstrijd tot het einde toe strijd voor de overwinning vind ik echt heel knap?. Schroer viel het laatste stuk tegen wind wat terug, maar liep evengoed nog een knap pr van 1.08.50. Ook plaatsen vier en vijf gingen naar TDR, want die werden opge?ist door respectievelijk Pip Tesselaar en Rens Dekkers.
De overwinning bij de vrouwen ging naar Femke Klous die de finishlijn passeerde na 1.23.06.

TDR beheerst jeugdloop Groet uit Schoorl Run
Met overwinningen van Tjerk Conijn en Manon Kruiver en een mooie tweede plek van Margriet Berkhout heeft TDR de jeugdloop van Schoorl afgelopen weekend naar zijn hand gezet.
Bij de jongens wist Conijn de race te winnen in een tijd van 12.34. Over de ronde van 3,5 kilometer wist hij zijn eerstvolgende tegenstander, Niels van Haperen van LTES uit Ettenleur, op 16 seceonden te zetten.
Bij de meisjes was Manon Kruiver favoriet en ze maakte die rol ook waar. Margriet Berkhout zat er echter heel dicht achter. Ze liepen respectievelijk 14.18 en 14.33. Opmerkelijk was dat beide meisjes voor de andere Nederlandse topmeisjes Charissa Czech en Nikki Fairley zaten.