Wiggers en Kruiver winnen 5 kilometer wedstrijd in Brunssum

03 April

Team Distance Runners

Posted by:

BRUNSSUM - Zondag 3 april vond de 17e editie van de Brunssum Parelloop plaats. Het hardloopevenement in Limburg heeft een rijke historie aan prestaties en bekende namen. Zo verbrak Lornah Kiplagat in 2004 het wereldrecord op de 5km. In diezelfde wereldrecordrace van Kiplagat liep ook TDR-atleet Tom Wiggers. De Bergenaar moest toentertijd zijn meerdere erkennen in de Nederlandse topatlete, maar finishte in een knappe tijd van 15:27. Vandaag wist de Bergenaar de gehele race solo en winnend af te sluiten in een tijd van 15:14. De 5 kilometer wedstrijd voor vrouwen werd een prooi voor Manon Kruiver. De TDR-atlete won de wedstrijd in een tijd van 19:27. Teamgenote Margriet Berkhout werd tweede in 19:48.

Na een geslaagd crossseizoen, met een EK deelname en zilver op de Nederlandse kampioenschappen veldlopen, heeft TDR-atleet Tom Wiggers zijn zinnen gezet op Europese Junioren Kampioenschappen in Litouwen. Om zich te plaatsen voor dit toernooi dient Wiggers, op de 1500meter, een tijd te lopen onder de 3:50.00. Na het Nederlands kampioenschap veldlopen heeft de jongeling, naast vele andere TDR-atleten, een korte rustperiode ingelast om vervolgens uitgerust aan de voorbereiding van het baanseizoen te beginnen. De wedstrijd in Brunssum was een uitstekende testcase om de progressie te meten ten opzichte van vorig jaar. Wiggers was dertien seconden sneller dan in 2004 en bevestigde hiermee goed op weg te zijn richting het baanseizoen. Bovendien wist hij zijn naaste concurrenten, Cees van Maanen en Jorit van Malsem, op ruime afstand achter zich te laten.

Ook de meiden van TDR lieten zien veel vooruitgang te hebben geboekt vergeleken met het voorgaande jaar. Zowel TDR-atlete Manon Kruiver als teamgenote Margriet Berkhout wisten ruim onder de 20 minuten grens te duiken. Daar waar B-juniore Kruiver direct de koppositie pakte en deze niet meer af stond, troefde Berkhout een 8 jaar oudere concurrenten in de eindsprint af. Kelly Schouten eindigde als zevende en liep ook ruim 30 seconden sneller dan het jaar ervoor.

Het hoofdnummer in Brunssum, de 10 kilometer, kende een sterke Femke Klous. De Castricumse bouwde haar race goed op en had zodoende genoeg kracht om een harde slotkilometer te lopen. De marathonloopster eindigde als zevende in een tijd van 37:57. Klous wil in de zomer een goede basis gaan leggen om zich uiteindelijk weer volledig op de marathon te gaan richten.
Triatleet Youri Severin wilde zich definitief plaatsen voor de Europese Kampioenschappen Duathlon in het Hongaarse Debrecen. Maar vanwege de warmte moest Severin de wedstrijd vroegtijdig staken en dus slaagde de Almerenaar er niet in zijn beoogde doel te halen.